Yandex Metrica
SON DAKİKA
Çocuklarda dişçi korkusu! Yaramazlık yapan çocuk, diş hekimine götürülmekle tehdit edilmemeli!

Çocuklarda dişçi korkusu! Yaramazlık yapan çocuk, diş hekimine götürülmekle tehdit edilmemeli!

Diş hekimleri çoğu çocuğun korkulu rüyası. Bazı anne babaların, çocuğu yaramazlık yapması durumunda "dişçiye götürürüm bak!" şeklinde tehdit etmesi bu fobinin oluşmasında önemli rol oynuyor. Bu korku ile küçükken barışılmaması durumunda yetişkinlik döneminde bile devam ediyor...

Sağlık

23.01.2024, 19:32

Çocuklar neden diş hekiminden korkar? Diş hekimi fobisinin oluşmasındaki etkenleri neler? Diş hekimi korkusu nasıl açılır? İşte cevaplar...

Çocuklar, diş hekimlerinden neden korkar? Aslında bu sorunun birden çok cevabı var. En büyük sebep anne babanın diş hekimlerini bir tehdit aracı olarak kullanması.

Bu konuyla ilgili yapılan bazı araştırmalar Türkiye'de diş hekimlerine yönelik duyulan korkunun boyutunu ortaya koyuyor. Araştırmaya göre, Türk toplumundaki çocukların %80-90’ı diş hekiminden korkuyor. Dünyada ise bu oran %10 -14 arasında. 

Bu korkunun ortaya çıkmasına neden olan unsurlar arasında diş hekimi ile ilgili yanlış duyumlar, hatalı ya da eksik diş hekimi uygulamalarına maruz kalma ve ailelerin yanlış yönlendirmeleri yer alıyor. Yaramazlık yapan çocukların dişçi ve doktor ile korkutulması neticesinde de diş hekimi korkusu oluşabiliyor. Peki bu fobiyi yenmek için neler yapılabilir? 

Yunan araştırması ortaya koydu: Günün ilk sigarasını en çok onlar... Haberi Görüntüle

ÇOCUĞU TEHDİT DİLİYLE KORKUTMAYIN!

Doktor, polis meslek grupları ile çocukları korkutmak, çocuklarda bu meslek gruplarına karşı fobi oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle ebeveynlerin ilk olarak olumsuz sözlerden kaçınması gerekiyor.

Karaciğeri komple temizliyor! Yağlanmaya karşı bundan daha etkili bir meyve... Haberi Görüntüle

DİŞ HEKİMİ VE KLİNİĞİ SEÇİMİ ÖNEMLİ

Çocuklarınızı, güvendiğiniz ve önceden ziyaret ettiğiniz diş hekimlerine emanet edin. Çocuk diş hekimlerinin çalıştığı kliniğin muayene odalarında ve bekleme salonlarında çocuğunuzun ilgisini çekecek oyuncaklarla dekore edilmiş olmasına dikkat edin. 

İşitme güçlüğü mü çekiyorsunuz? Kan şekerinizi kontrol etmelisiniz! Peki neden? Haberi Görüntüle

ÖDÜL, KORKUYU YENMESİNE YARDIMCI OLUR

Çocuğunuza her muayene sonrası ödül verebilirsiniz. Ya da renkli kartonlarla başarı belgeleri hazırlayabilirsiniz. Diş hekimliği oyuncakları alarak evde sizi muayene etmesini isteyebilirsiniz. 

Erkekler mi daha erken yaşlanır yoksa kadınlar mı? Araştırmanın sonucu... Haberi Görüntüle

BİR ARKADAŞINI DA YANINIZDA GÖTÜRÜN

Diş hekimi korkusu olmayan, tedavilerini rahatlıkla yaptırmış ve çocuğunuza destek olacak bir arkadaşıyla birlikte hekim randevularınıza gitmek de işe yarayabilir.

Bilim insanlarından çarpıcı araştırma! Kovid-19 aşını yaptıranlar dikkat: Kanınızda uzaylı... Haberi Görüntüle

İŞLEMLER HAKKINDA ÇOCUĞA DETAY VERMEYİN

Çocuklarda diş hekimi korkusu anne ve babanın yanlış yönlendirmeleriyle daha da artmaktadır. Bu nedenle yapılacak işlemler hakkında çocuklarınıza detay vermeyin.

Doktorlar uyarıyor: Plastik kapları mutfaktaki iki noktadan uzak tutun! Haberi Görüntüle

1 YAŞINDAN İTİBAREN DİŞ KONTROLLERİNİ YAPTIRIN

Çocuklarda diş hekimi kontrolleri 1 yaşından sonra mutlaka başlamalıdır. Uzmanlar bu kontrollerin sık olmasının diş hekimi korkusunun üstesinden gelinmesi için avantaj sağladığını söylüyor.

Çocukluktan başlayan diş hekimi korkusu, aşılmadığı taktirde yetişkinlikte de fobi olarak kendisini gösteriyor. Kişide kalp çarpıntısı, mide bulantısı, terleme gibi reaksiyonlar her dişçi randevusunda kendini gösterebiliyor. Ancak diş hekimi korkusu doğru yaklaşımlarla aşılabilecek bir duygu.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading