Yandex Metrica
SON DAKİKA
Çocuklar neden idrar kaçırır? İdrar kaçırma sorununa karşı ne gibi önlemler alınmalı?

Çocuklar neden idrar kaçırır? İdrar kaçırma sorununa karşı ne gibi önlemler alınmalı?

Çocuklar 2 ila 4 yaşları arasında idrarlarını hem gece hem de gündüz tutabilir hale gelir. Ancak bazı dönemlerde idrar kaçırma durumları yaşanabiliyor. Fizyolojik veya duygusal nedenlere bağlı olarak görülebilen idrar kaçırma, enfeksiyon, kronik kabızlık ve uyku problemleri sebebiyle de oluşabiliyor.

Sağlık

23.01.2024, 19:43

Çocuklar neden idrar kaçırır? İdrar kaçırma nasıl tedavi edilebilir? İşte cevaplar...

Tuvalet eğitimini tamamlamış çocuklar, 2 ile 4 yaşlarında artık idrarlarını hem gece hem de gündüz tutabiliyor hale gelir. Ancak bazı fiziksel, duygusal gelişmeler, idrar yolu enfeksiyonları, kronik kabızlık ve uyku problemleri idrar kaçırmaya sebep olabiliyor. 

Coronavirüs aşısı olanlar dikkat! Aşı yaptıran milyonlarca kişinin kalp sağlığını... Haberi Görüntüle

YAŞ BÜYÜDÜKÇE İDRAR KAÇIRMA SIKLIĞI AZALIYOR

Çocuklarda gece ya da gündüz yineleyen şekilde idrar kaçırma Enürezis noktürna olarak adlandırılıyor. Aslında bu, mesane gelişimindeki gecikmenin bir sonucu, bu nedenle de yaşla sıklığı azalmaya başlıyor. Üç yaşındaki çocukların %40'ı altını ıslattığı halde bu oran 5 yaşında %20'ye, 6 yaşında %10'a düşüyor. Erkek çocuklar kızlara göre daha sık altını ıslatma sorunu yaşıyor. Altını ıslatan çocukların %2-3'ünden şeker, böbrek ve mesane hastalıkları gibi sorunlar saptanmakta. 

İdrar kaçırma şikayeti ile doktora gidildiğinde fizik muayene, kan ve idrar testleri yapılır. Bu testlerde, idrar yolu enfeksiyonu ya da diyabet varlığı araştırılır. Nörolojik bir nedenden şüphelenilirse röntgen ve MR çekimleri yapılabilir.

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

TEDAVİDE GÜNLÜK RUTİNLER DEĞİŞTİRİLİYOR

Tedavide ise ilk olarak günlük alışkanlıkların değiştirilmesi önerilir. Günün belirli saatlerinde ve geceleri alınan sıvı miktarının azaltılması, yatağa girmeden tuvalete gitme, tuvalete ulaşımın kolaylaştırılması gibi. 

Son yılların moda diyeti öldürüyor! Yapmadan önce iyi düşünün! Ölüm... Haberi Görüntüle

İLAÇ VE ALARM TEDAVİSİ DE ETKİLİ

Davranış ve hayat tarzı değişikliğinden fayda alınamayan çocuklarda ise alarm tedavisi ya da ilaç tedavisine başlanabilir. Bu yöntemde çocuk yatağı ıslattığında çalan cihazlar kullanılır. Bunun için çocuğun 8 yaşını bitirmesi beklenmeli. Alarm tedavisinde çocuklarda %70-84 oranında iyileşme sağlanır. 

Çocuklar yatak ıslatma nedeniyle utanma ya da suçluluk duyabilir, kaygılı olabilir. İdrar kaçırmanın yarattığı stresli durum nedeniyle çocuklarda anksiyete ve kendine güven gibi psikolojik sorunlar ortaya çıkabilir. Bu sebeple ailelerin çocuğa çok hassas yaklaşmasında ve onu aşağılayıcı ifadelerden kaçınmasında fayda var.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading