Yandex Metrica
SON DAKİKA
Çocuğunuzun psikolojisini bozmayın! Anne babaların asla kullanmaması gereken cümlelerden biri: Böyle yaparsan giderim!

Çocuğunuzun psikolojisini bozmayın! Anne babaların asla kullanmaması gereken cümlelerden biri: Böyle yaparsan giderim!

Çocuklarla kurulan iletişimin kalitesi, gelişimleri üzerinde çok etkili. Doğumdan ergenlik sürecine kadar anne babaların bu konuda dikkat etmesi gereken çok şey var. Günlük hayatta ebeveynlerin kullandığı bazı masum görünen kelime ve cümleler, çocuğun psikolojisinde derin yaralar açabiliyor.

Sağlık

26.02.2024, 01:11

Çocuklarla nasıl sağlıklı iletişim kurulur? Çocuklarla iletişim kurarken nelere dikkat etmeli? İşte cevaplar...

Doğumlarından itibaren çocuklarla kurulan iletişimin şekli çok önemli. Kullanılan dil ve söyleyiş şekli çocuğun özellikle psikolojik gelişimine önemli ölçüde etki ediyor.

Çocuğa söylenen her kelime bir anlam yaratabiliyor ve düşünmeden kurulan cümleler olumsuz psikolojik sonuçlar doğmasına sebep olabiliyor. Bu da çocuğun kendini güvensiz, yetersiz hissetmesine, ebeveyn çocuk arasındaki iletişimin bozulmasına ve çocuğun yetişkinlere olan güven duygusunu zedelenmesine neden olabiliyor. 

Bu hastalık cinsel hayatı aktif olan herkesi bulabilir! Aşı riski... Haberi Görüntüle

YASAKLI KELİMELER: TEMBEL, SAKAR, ŞIMARIK

Mesela çocuğa asla söylenmemesi gereken sözler var. ‘Tembel’, ‘inatçı’, ‘sakar’, ‘şımarık’ gibi... Büyüme evresinde çocuklara bu olumsuz sıfatlar kullanılınca çocukların davranışları da aynı yöne doğru eğilim gösterebiliyor. Çünkü ebeveynler farkında olmasa da bu sıfatlar zamanla çocuğun kabul alanına giriyor.

Diş çürükleri o organda kanser ihtimalini artırıyor! İşte çarpıcı araştırmanın... Haberi Görüntüle

"BAK BÖYLE YAPARSAN GİDERİM"

Tehdit diliyle disiplin verilmesi anne babaların yanlış yaklaşımlarından. Çocuğu anne ya da baba ile tehdit etmek, psikolojik sorunlara neden olabiliyor. Bu nedenle çocuklara disiplini öğretirken iletişime engel olacak cümleleri kullanmamak gerekiyor.

Bu hastalık cinsel hayatı aktif olan herkesi bulabilir! Aşı riski... Haberi Görüntüle

"SEN BÖYLE YAPINCA HASTA OLUYORUM"

Hasta olmak doğal bir durum ancak anne bunu çocuğun yaramazlığına bağladığında çocuk  “Annem benim yüzümden hasta oldu” düşüncesi ile çocukta suçluluk duygusuna kapılabilir.

Bakan Koca tarih verip açıkladı: MHRS randevularına düzenleme geliyor Haberi Görüntüle

ÇOCUĞUN AYRI BİR BİREY OLDUĞUNU KABUL EDİN

Çocuğu ebeveynden ayrı, kendi kişilik özellikleri, kendi düşünceleri, kendi dünyaya bakış açışı olan biri olarak kabul etmek ve bu yönde desteklemek, yetiştirmek gerekiyor. Buna karşılık “Saygı karşılıklı olmalıdır” düşüncesini aşılamak daha doğru bir davranıştır.

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

MEŞGULİYET DURUMU UYGUN BİR DİLLE ANLATILMALI

"Şu an meşgulüm gelemem" cümlesi çocuklarda sevilmediğini ve kendisine değer verilmediğini hissettirebiliyor. Onun yerine, “Ben de seninle ilgilenmek istiyorum fakat şu anda biraz işim var, biter bitmez hemen yanına gelip seninle ilgileneceğim” demek daha doğru bir ifade biçimi.

Her on çocuktan üçü ekrana bağımlı! Ekrana bakma süresi iki... Haberi Görüntüle

"NEDEN SEN DE ONUN GİBİ DEĞİLSİN?"

Çocuğu arkadaşlarıyla ya da kardeşleriyle hiçbir şekilde kıyaslamamak gerekiyor. Başka birine benzemesini istemek, çocuğun kendini yetersiz hissetmesine ve özgüven kaybına yol açıyor.

Cep telefonları gençleri mutsuz ediyor! Araştırmada ortaya çıktı Haberi Görüntüle

ÖZGÜVEN KIRICI CÜMLELERE DİKKAT ETMELİ!

Çocuğun özgüvenini kıracak "sen yapamazsın" tarzı bir cümle ne kadar yanlışsa, “Benim çocuğum her şeyi başarabilir” de o kadar yanlış bir ifade. Çocuğa çaba göstermeyi, sabrı ve azmi öğretmek daha doğru bir yaklaşım. 

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

HER DEFASINDA YARDIMA KOŞMAYIN

Bir çocuğun her şeyi doğru yapması elbette beklenemez. Kendi başına bir şey yaparken hata yapmasına izin vermek ve ona yardım etmemek gerekiyor. Her defasında çocuğun yardımına koşmak, onun da her defasında başkalarına ihtiyaç duymasına ve kendi becerilerini geliştirmemesine yol açabiliyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading