Yandex Metrica
SON DAKİKA
Çocuğunuzdaki iştahsızlığın sebebi kabızlık olabilir! Ne zaman doktora gitmeli?

Çocuğunuzdaki iştahsızlığın sebebi kabızlık olabilir! Ne zaman doktora gitmeli?

Her çocuğun dışkı şekli birbirinden farklı. Ancak seyrek ve sert olan dışkı zaman zaman görülen ortak noktalardan biri. Bu durum kabızlıktan kaynaklanıyor. Gelişme çağında, katı gıdaya geçiş döneminde veya okula başlama stresi sebebiyle görülen bu durum beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesiyle önlenebilirken kimi zaman doktor müdahalesi gerektirebiliyor. Peki çocuğun kabız olduğu nasıl anlaşılır?

Sağlık

23.01.2024, 20:17

Her çocuk farklıdır ve büyüdükçe dışkı modelleri de değişir. Miktara odaklanmak yerine, çocuğunuzun dışkısının nasıl göründüğüne dikkat etmek bağırsak sağlığı hakkında iyi bir bilgi olabilir.

Tip 1'den tip 5'e kadar değişen Bristol Dışkı Çizelgesini kullanarak çocuğunuzun dışkısının yumuşaklığını değerlendirebilirsiniz. Tip 3 veya 4 dışkıya sahip olmak en sağlıklısıyken dışkının her seferinde değişmesi ise normal kabul ediliyor. 
Tip 1 küçük, yuvarlak toplar şeklinde,
Tip 2 topaklı,
Tip 3 pürüzsüz ve yumuşak,
Tip 4 kabarık,
Tip 5 katı parçaları olmayan ve sulu şeklindedir.

Akşam 8'den sonra yemek yiyenleri bekleyen tehlike! Beş olumsuz etkisi... Haberi Görüntüle

ÇOCUKLAR NEDEN KABIZ OLUR? 

Çocuklarda çok sık yaşanan kabızlık ise aileleri endişelendiren bir durum. Ağrılı seyreden bu durumda çocuk haftada ikiden az tuvalete çıkmaya başlıyor. Bunun çok farklı nedenleri var. Özellikle çocukluk döneminde, bebeğin katı gıdalara geçiş döneminde, tuvalet eğitimi sırasında ve çocuklar okula başladığında yaygınlaşıyor. Beslenmedeki bir değişiklik, mama veya anne sütünden katı gıdalara geçiş yapan bebeklerde kabızlığa neden olabiliyor. 

Çocuklarda kabızlık varsa karın ağrısı, normalden daha az sıklıkta kaka, iç çamaşırı lekeleri, karında doluluk hissi, tuvalet kağıdında kan ve iştah azalması görülebilir. 

Çocuklarda kabızlığı önlemenin veya tedavi etmenin farklı yolları var. İlk önce gözden geçirilmesi gereken konu ise beslenme. 

Son yılların moda diyeti öldürüyor! Yapmadan önce iyi düşünün! Ölüm... Haberi Görüntüle

BESLENMESİNE LİF EKLEYİN

Beslenmede artan lif, dışkıyı hareket ettirmeye yardımcı olabilir. Bu nedenle bağırsakların temizlenmesine yardımcı olur. Yüksek lifli gıdalar arasında meyveler, pişmiş sebzeler, tam tahıllı ekmek ve fasulye bulunyor. 

Ceviz sütünün faydaları nelerdir? Ceviz sütü nasıl yapılır? Ceviz sütünün... Haberi Görüntüle

SU TÜKETİMİNİ ARTIRIN

Su tüketimini artırmak bağırsakta su tutarak dışkıyı yumuşatmaya yardımcı olur ve dışkının kalın bağırsakta hareket etmesini kolaylaştırır.

Bulaşık makinesinde somon pişirdi! Ancak bir şeyi unutmuştu! Angie Matthews'in... Haberi Görüntüle

DIŞKILAMA ALIŞKANLIĞI OLUŞTURUN

Bazı çocuklar tuvalete gitmeyi oyun sebebiyle ertelebilir. Ancak bu ihtiyacı görmezden gelmek, daha sonra dışkılamayı zorlaştırır. Çocuğunuzu yemeklerden sonra tuvalete oturmaya teşvik edin. Tuvalet oturuşları telefon veya tablet gibi dikkat dağıtıcı unsurlar içermemeli ve en az 5 dakika sürmeli. Derin nefes alarak veya balon üfleterek rahatlamalarına yardımcı olun. 

Çocuğunuzun kabızlığı iki haftadan uzun sürdüyse doktora gitme zamanı gelmiş demektir. Çünkü nadir durumlarda, çocuğunuzun kabızlığının tıbbi başka bir nedeni olabilir. Doktorunuz dışkı yumuşatıcılar, laksatifler veya bunların bir kombinasyonunu reçete edebilir. Daha az yaygın, ancak etkili olan tedavi yöntemi ise fitiller ve lavmanlardır. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading