Yandex Metrica

Çocuğunuz tırnak yiyorsa... Sebebi stres olabilir

Çocuğunuz tırnak yiyorsa... Sebebi stres olabilir

Stresli olan ya da kendini güvende hissetmeyen çocuk ya da yetişkinler bu durumla başa çıkamayınca tırnaklarını yemeğe başlıyor. Bebeklikten başlayıp yetişkinliğe kadar uzanabilen tırnak yeme hastalığı sağlık için son derece zararlı. Bu hastalık sonucu çeşitli enfeksiyonlar ortaya çıkabilir.

Sağlık

23.01.2024, 20:24

Çevrenizde eli sürekli ağzında olan çocuklar veya yetişkinler görmüşsünüzdür. Bu kişiler tırnaklarını ya stresli oldukları zaman ya da kendilerini güvende hissetmediklerinde yemeğe veya ısırmaya başlıyor. 

Patatesi kızartmadan önce bunu deneyin! O organdaki morlukları yok ediyor Patatesi kızartmadan önce bunu deneyin! O organdaki morlukları yok ediyor Haberi Görüntüle

BEBEKLİKTEN YETİŞKİNLİĞE KADAR SÜRÜYOR

Psikolojide bir tür davranış ya da dürtü kontrol bozukluğu olarak tanımlanan tırnak yeme alışkanlığı, çoğunlukla 3-4 yaşından itibaren başlıyor. Alışkanlık, çocuğun, ebeveyninin sunduğu güvenli ortandan çıkıp yeni bir sosyal ve fiziksel çevreyle karşılaşmasına bağlı olarak görülebiliyor. Çocukluk döneminde başlayan bu davranış, ergenlik döneminde kişinin sosyal açıdan onay görmesiyle son bulabileceği gibi yetişkinlik döneminde de devam edebiliyor.

Demansa karşı en değerli vitamin! Riski yüzde 40 düşürüyor!  Osman Müftüoğlu da öneriyor Demansa karşı en değerli vitamin! Riski yüzde 40 düşürüyor! Osman... Haberi Görüntüle

ÇOCUKLAR ANNE BABALARINI TAKLİT EDEBİLİR

Tırnak yemek, çoğunlukla psikolojik travmaların sonucunda başlasa da tırnaklarını yiyen anne ya da babaların çocukları, yalnızca ebeveynini taklit ederek tırnaklarını yemeye başlayabiliyor. Tırnak yeme alışkanlığının altında yatan diğer sebepler arasında, mükemmeliyetçi kişilik, sabırsızlık, hayal kırıklığı ve stres gibi unsurlar bulunuyor.

Onikofaji olarak tanımlanan tırnak yeme hastalığı, tırnak sağlığı için zararlı. Hastalık, parmak, tırnak ve tırnak etrafındaki dokunun hasarlanması dolayısıyla zaman içinde şekil bozukluğuna yol açabilir. Tırnak ve çevresindeki dokunun kötü görünmesi, kişinin kendisini kötü hissetmesine, kaygılanmasına, öz güveninin azalmasına neden olarak sosyal hayatını olumsuz anlamda etkileyebilir. 

Kum torbasıyla ilgili şaşırtan sonuç! Yumruklamak meğerse... Kum torbasıyla ilgili şaşırtan sonuç! Yumruklamak meğerse... Haberi Görüntüle

TIRNAK YEMEK ENFEKSİYONLARA YOL AÇAR

Tırnak yiyen kişinin tırnaklarını yutması durumunda, mide enfeksiyonu gibi rahatsızlıklar görülebilir. Tırnakların sürekli olarak ağız ile temasına bağlı olarak pek çok enfeksiyon hastalığı oluşabilir. 

Tırnak yeme tedavisi için ilk adım, erken dönemde çocuğun tırnak yeme alışkanlığını görmezden gelmek. Erken dönemde başlayan onikofaji vakalarında tırnak yiyen çocuğu, ellerini kullanması gereken farklı eylemlere yönlendirmek ve kesinlikle uyarıda bulunmamak gerekiyor. Tırnak yeme, alışkanlığa dönüşürse öncelikle bu davranışın altında yatan nedenler araştırılmalı. Odağın ortadan kaldırılmasıyla ve pozitif motivasyonla bu durum, tamamen ortadan kaldırılabilir. 

Yetişkinlerde ise motivasyon son derece önemlidir. Can sıkıntısı, kaygı ve stres gibi duygusal ve fiziksel tetikleyicilerin ortadan kaldırılması, tırnakların kısa tutulması, düzenli manikür yaptırılması, alışkanlığın bırakılmasında faydalı olur. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading