Yandex Metrica

"Çocuğum kekeme mi?" Kekemelik belirtileri nelerdir? Çocuklarda kekemelik nasıl tedavi edilir?

"Çocuğum kekeme mi?" Kekemelik belirtileri nelerdir? Çocuklarda kekemelik nasıl tedavi edilir?

Çocuk konuşurken bazı kelimeleri tekrar ediyorsa ebeveynler hemen endişelenmeye başlar. "Çocuğum kekeme mi acaba?" diye beyni saran düşünceler neyse ki çoğu zaman korkulan sebepten dolayı olmuyor. Kekemelik durumunu anlamak ise aslında çok kolay. İşte uzmanların dikkat çektiği belirtiler.

Sağlık

23.01.2024, 20:36

30 ay ile 5 yaş arasında, çocuğunuz dil becerilerinde bir sıçramanın ortasındadır. Bu nedenle akıcı bir şekilde cümle kurmakta zorluk çekmesi çok doğal. Çünkü hızla gelişen beyni, doğru kelimeleri doğru sırada bulmakta zorlanıyor. Bu süreçte, kelimenin tamamını veya ilk heceyi tekrarlayabiliyor. 

Konuşurken bazı kelimelerde tökezleme, gerçek bir kekemelik probleminden farklı. Çocukların sadece %5'ini etkileyen ve okul öncesi çocuklarda nadir görülen bir durum. 

Her yıl 5 milyon kişi bu yüzden ölüyor! Azı da zararlı çoğu da! İşte meyvelerle ilgili bilmeniz gerekenler Her yıl 5 milyon kişi bu yüzden ölüyor! Azı da... Haberi Görüntüle

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

KELİMEDEKİ İLK SES ŞŞŞŞT OLUR

Çocuğunuz gerçekten kekeliyorsa bir kelimedeki ilk sesi “şşşt” diyerek çıkarabilir. Ayrıca bir şey söylemek için ağzını açıp herhangi bir ses çıkmadan ağzını kapatabilir. Bu "engelleme" ile birlikte, çenesinde veya yanaklarında gerginlik görebilir veya gözlerini başka yöne çevirebilir veya gergin bir şekilde yumruğunu sıkabilir, tekrar tekrar göz kırpabilir, surat asabilir veya kelimeleri ağzından çıkarmaya çalışmanın hüsranıyla ayağını yere vurabilir. .

Okul öncesi çocuklar üzüldüklerinde, kızdıklarında, rahatsız olduklarında ve hatta heyecanlandıklarında kekeleme eğilimi gösterir. 3 veya 4 yaşındaki çocuğunuz sadece bu zamanlarda kekeliyorsa ve kekemeliği hafifse, değerlendirilmek için acele etmeyin. Çoğu çocuk, 5 veya 6 yaşına kadar herhangi bir müdahale olmaksızın büyür. 

Randevu sistemine kalıcı çözüm! Bakan Koca alınan kararları tek tek açıkladı Randevu sistemine kalıcı çözüm! Bakan Koca alınan kararları tek tek... Haberi Görüntüle

Polikistik Over Sendromu nedir? Polikistik Over Sendromu belirtileri nelerdir? Polikistik Over Sendromu tedavisi var mı? Polikistik Over Sendromu kısırlığa yol açar mı? Polikistik Over Sendromu nedir? Polikistik Over Sendromu belirtileri nelerdir? Polikistik... Haberi Görüntüle

YUMUŞAK TONDA KONUŞUN

Kekeleyen bir çocuğa yardım etmek için evde de bazı adımlar atabilirsiniz. Okul öncesi çocuğunuz ister normal bir zorluk aşamasından geçiyor ister gerçek bir kekemelik yaşıyor olsun, nasıl tepki verdiğiniz önemli. Sesinizi yumuşak ve rahat tutun, konuşmanızı yavaş yapın. Hızlı konuşursanız, yavaşlamaya çalışın, böylece çocuğunuz benzer bir şekilde yanıt verme ihtiyacı hissetmez. Göz temasını koruyun, gülümseyin ve sabırlı olun. Geri çekilir ve aceleci davranırsanız, okul öncesi çocuğunuz "dışarı çıkmak" için baskı hissedecek ve bu onun kekemeliğini daha da kötüleştirecektir. 

Kekemelik sorunu bulunan çocukların hepsi tedaviye ihtiyaç duymaz, çünkü gelişimsel kekemelik genellikle zamanla kendi kendine ortadan kalkar. Çocuğa yardımcı olabilecek bazı yöntemler ise mevcut. 

  • Konuşma akıcılığını artırmak
  • Etkili iletişimi geliştirmek
  • Okula, işe problemsiz devam etmek
  • Sosyal aktivitelere rahatlıkla katılmak

Ancak doktorun tavsiyesine göre konuşma terapisi, elektronik aletler, bilişsel davranışcı terapi ve ebeveyn-çocuk etkileşimi gibi tedavi alternatifleri sorunu ortadan kaldırmada oldukça etkili olabiliyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading