Yandex Metrica
SON DAKİKA
"Çocuğum hala bezi bırakmıyor" diyen anneler! Her çocuğun tuvalete hazır olma dönemi farklıdır!

"Çocuğum hala bezi bırakmıyor" diyen anneler! Her çocuğun tuvalete hazır olma dönemi farklıdır!

Çocuk gelişiminde en önemli süreçlerden biri tuvalet eğitimi. Çoğu çocuk 18 ila 24. aylar arasında tuvalet eğitimine hazır olsa da bunun bir standardı yok. Her çocuğun bu eğitime hazır olma zamanı farklı. Önemli olan sabırla o dönemi beklemek.

Sağlık

27.02.2024, 21:25

Çocuklara tuvalet eğitimi ne zaman verilmeli? 24 aydan büyük çocuklar tuvalet eğitimi için geç mi kaldı? Anneler ne gibi noktalara dikkat etmeli? İşte cevaplar...

Çocuklarda tuvalet eğitimi çok hassas bir süreç. Kişilik gelişimi üzerinde büyük etkiler bırakabiliyor. 

Genel olarak bakıldığında çoğu çocuk 18 ila 24 aylar arasında tuvalet eğitimine hazır oluyor ancak bu tüm çocukların bu yaşlarda tuvalet eğitimine hazır olacağı anlamına gelmez. Tuvalet eğitiminin verilebilmesi için hem çocuğun gerekli kaslarının gelişmesi hem de zihinsel olarak bu duruma hazır olması gerekir. 

Çocuğun yaşını baz almak yerine, tuvalet eğitimine hazır olup olmadığını gösteren belirtileri takip etmek gerekir. Ayrıca erkek çocuklarının kız çocuklarına göre daha geç tuvalet eğitimine hazır olacağını da unutmamak lazım. 

Genel olarak çocuklar tuvalet eğitimine hazır olduklarında belli başlı davranışlar sergiler. Yürümeye başladıklarında ve kısa süreli dik olarak oturmaya başladıklarında bu kas yapısının tuvalet eğitimine hazır olmaya başladığını gösterir. Ebeveynlerinden yardım almadan pantolonunu aşağı indirmeyi ve yukarı çekmeyi başarması da yine gerekli kas gelişiminin tamamlanmaya başladığını gösterir. 

Bu hastalığın belirtisi demans ile karıştırılıyor! Bilişsel gerilemeye sebep oluyor!... Haberi Görüntüle

BEZ, ÇOCUĞU RAHATSIZ ETMEYE BAŞLAR

Bebek bezi kullanmak artık çocuğu rahatsız etmeye başlar. Çocuğun altına yaptığı zamanlarda ıslak kalmaya tahammülü önceki zamanlara göre daha azdır ve altı ıslandığı zaman kendisi bezini çekiştirip çıkarmaya çalışır. 

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

TUVALET ZAMANLARI DÜZENE OTURUR

Eskiye göre tuvalet zamanları artık daha düzenli olmaya başlar. Beslenme alışkanlığı düzenli olduğu takdirde gün içinde sürekli aynı zamanlarda çocuk bezini kirletmeye başlar. Bu durumda çocuk altının ıslanmasından rahatsız olacağından, düzenli olarak bezini kirletmek yerine bezi kirletmemek için tuvalet zamanını geciktirir. Bu da aslında tuvalet eğitimi bilincinin oturmaya başladığını gösterir.

Bebeklerde tuvalet eğitimi başlangıcında, bebeğin tuvalet eğitimi ile ilgili terimleri öğrenmesi gerekir. Bunu yapabilmek için çocuğun altı değiştirilirken, aşamalardan çocuğa bahsedilebilir. Böylece çiş, kaka, ıslak bez gibi kavramların çocuğun hafızasında yer etmesi sağlanır. 

Zamanla tuvalete bir lazımlık koymak, lazımlığın ne işe yaradığını anlatmak işe yarayacaktır. Hatta çocuğa örnek olabilecek daha büyük bir çocuğun lazımlığın ne işe yaradığını göstermesi en etkili yollardan biridir. Çünkü çocuklar kopyalayarak öğrenirler. 

Yalnızlık onlar için sigara içmek kadar tehlikeli! Depresyon ve fiziksel... Haberi Görüntüle

LAZIMLIK SÜREKLİ TUVALETTE DURMALI

Lazımlığın sürekli banyoda tutulması önemlidir. Hatta lazımlık kesinlikle çocuğun ulaşabileceği bir yerde olmak zorundadır. Çünkü çocuğun istediği zaman lazımlığını kullanma fikrine alışması gerekir. 

Karanfilin faydaları nelerdir? Karanfil çayı zayıflatır mı? Hamileyken karanfil yemek... Haberi Görüntüle

BAŞARISIZLIK DURUMLARINDA SİNİRLENMEK YOK

Bazı denemeler kesinlikle başarısız olacaktır. Çocuk lazımlığının dışına kakasını veya çişini taşıracaktır. Böyle durumlarda kesinlikle çocuğun azarlanmaması, onun üzülmemesi gerekir. 

Faydalı diye tüketiyoruz ancak fazlası felç bırakıyor! Kalp bile kötü... Haberi Görüntüle

GECE ALIŞTIRMALARI BİRAZ ZORLU OLACAK

Lazımlık eğitimini başarıyla geçen çocuklar normal tuvalet kullanmaya alıştırılmalıdır. Kimi çocuklar daha çabuk normal tuvalet kullanmaya başlarlarken kimileri daha geç alışabilir. Bu durum zamanla oturacak ve düzene girecektir. Çocukların kas gelişimleri tamamlanmadığı sürece geceleri tuvaletlerini tutmaları mümkün değildir. Bu nedenle gündüzleri tuvaletini söylese ve tutabilse dahi geceleri bunu başaramayabilirler. Bunu normal karşılamak ve biraz daha sabırlı olmak gerekir. 

Çocuğun iyi bir tuvalet eğitimi alması psikolojik gelişimini de etkileyecektir. Bu nedenle çocuklarınızın tuvalet eğitimini sabırla yürütmeniz gerekmektedir. Böylece çocuğunuzun daha tutarlı bir kişiliğe ve hayata sahip olmasını sağlayabilirsiniz.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading