Yandex Metrica
SON DAKİKA
Çene ağrısı neden olur? Uykuda diş sıkmak çene ağrısının başlıca sebebi!

Çene ağrısı neden olur? Uykuda diş sıkmak çene ağrısının başlıca sebebi!

Günlük hayatın stresinden vücudumuz da büyük oranda etkileniyor. Özellikle kaslar, gerginlik durumlarında kasılabiliyor ve tutulmalar bile ortaya çıkıyor. Uykuda süren gerilimli ruh hali ise en çok çeneyi etkiliyor. Uyuduğu an dişlerini sıktığının farkına varamayan insanlar uzun süre geçmeyen çene ağrılarıyla zor günler geçirebiliyor.

Sağlık

04.03.2024, 19:27

Çene neden ağrır? Çene ağrısının sebepleri nelerdir? Çene ağrısının tedavisi var mı? İşte cevaplar...

Çene ağrısı yaygın olarak görülen sağlık sorunlarından. Konuşma, çiğneme ve yutma işlevlerinde olumsuzluk ortaya çıkaran çene ağrısı, pek çok sebepten kaynaklanabilir. 

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

DİŞ SIKMA, ÇENE AĞRISININ İLK SEBEBİ

En basit çene ağrısı uykuda diş gıcırdatma ve dişleri sıkma davranışlarıdır. Bunun yanında kireçlenme ve kemik dokusu iltihabı, eklemler ve bağların iltihabi durumu, sinüzit, migren ağrıları, gerilim tipi baş ağrıları, diş ve diş eti hastalıkları, nöropatik ağrılar, vücudun belirli bir kısmına kan akımının yavaşlaması veya durması ile görülen vasküler ağrılar, çene ağrısının diğer nedenlerinden.

Bilim insanlarından çarpıcı araştırma! Kovid-19 aşını yaptıranlar dikkat: Kanınızda uzaylı... Haberi Görüntüle

KALP KRİZİNDE DE ÇENE AĞRISI OLUR

Çenedeki ağrı bazı durumlarda çok ciddi ve acil hastalıkların da belirtisi olabilir. Omuz, kol, boyun ve sırt ağrıları, nefes darlığı, terleme, göğüste daralma hissi, mide bulantısı ve uyuşukluk gibi durumların da bu ağrıya eşlik etmesi, kalp krizi tablosunu işaret edebileceğinden derhal hastaneye gidilmeli.

Bu arada stres, uykusuzluk, yorgunluk, vitamin ve mineral eksiklikleri, düzensiz beslenme ve depresyon gibi faktörlere bağlı olarak da çene ağrıları görülebilir görülebilir.

Çene ağrısı yaşayan insanlar başka şikayetlerle birlikte doktora gider. Ağrının yanında görülen kas ve eklemlerde hassasiyet, çenenin hareket ettirilmesi ile birlikte şiddeti artan yüz ağrısı, çenenin hareket kabiliyetinin kısıtlanması, kulaklarda ağrı ve çınlama, diş ağrısı ve apse oluşumu, gerilim tipi baş ağrısı ve göz arkalarında ağrı, çenenin kilitlenmesi, baş dönmesi, yüksek ateş, yüzde şişlik gibi semptomlar kişinin hayat kalitesini bir hayli düşürür.

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

DOKTOR KAN TESTLERİ İSTEYEBİLİR

Sağlık kuruluşlarına başvuran hastalarda hekim tarafından yapılan fiziksel muayene sırasında ağız ve çene kasları, boyun kemiği ve sinirler detaylı bir şekilde kontrol edilir. Gerekli görülmesi durumunda bazı kan testleri istenebilir. Çene bölgesindeki sorunların tespit edilebilmesi için röntgen, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans gibi görüntüleme tekniklerinden uygun olanları yapılabilir. 

Erkekler mi daha erken yaşlanır yoksa kadınlar mı? Araştırmanın sonucu... Haberi Görüntüle

PSİKOLOJİK KÖKENLİ DİŞ AĞRILARI

Ağrının psikiyatrik nedenlere bağlı olabileceği ihtimali üzerinde durulması halinde ise birtakım psikolojik testlerin uygulanması gerekebilir. Tüm bu tanı yöntemleri uygulandıktan sonra elde edilen sonuçlar değerlendirilir ve çene ağrısına yol açan sorunların teşhisi koyulabilir. Sonrasında farklı tıbbi birimlerden de destek alınarak bir an önce tedavi planı belirlenir.

Ağrının bir enfeksiyon hastalığına bağlı olarak oluştuğu tespit edilirse antibiyotik veya antiviral içerikli ilaç tedavisi uygulanabilir. Çene kemiğinde herhangi bir travma veya yapısal bozukluk söz konusu ise bunların onarımı için cerrahi operasyon planlanır. 

Antidepresanlar diş gıcırdatmaya sebep olur mu? Uzmanlara göre bu ilaçlar... Haberi Görüntüle

KAS GEVŞETİCİ AĞRIYI KESİYOR

Hastada uykuda diş gıcırdatma ve çene kaslarını sıkma gibi sorunlar gözleniyorsa gece plağı kullanımı ve kas gevşetici, sakinleştirici gibi ilaç tedavileri önerilebilir. 

Eğer ağrı sorunu diş ve diş eti hastalıklarına bağlı gelişmişse ağız ve diş bakımına yeterli özen gösterilmeli, hastalığa yönelik diş tedavileri bir an önce yapılmalıdır. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading