Yandex Metrica
SON DAKİKA
C vitamini ne işe yarar? En yüksek C vitamini nelerde bulunur?

C vitamini ne işe yarar? En yüksek C vitamini nelerde bulunur?

C vitamini insan vücudu için gerekli olan vitaminlerdendir. Bireyi birçok hastalıktan korumaya yarayan C vitamini, Kolajen üretiminde görev alır; sağlıklı ve canlı bir cilt oluşmasına katkı sağlar. Peki C vitamini ne işe yarar? En yüksek C vitamini nelerde bulunur?

Sağlık

23.01.2024, 18:57

Sağlıklı ve dengeli beslenmek için dengeli ve düzenli beslenmek, vücudun gereksinimi olan enerjiyi doğal besinler tüketerek karşılamak gerekir. Vücudun günlük fonksiyonlarının doğru bir şekilde çalışması için protein, karbonhidrat ve yağların yeteri düzeyde alınmasına ek olarak vitamin ve minerallere olan gereksinimlerin de karşılanması gerekir. Peki C vitamini ne işe yarar? En yüksek C vitamini nelerde bulunur?

İnek sütü sık görülen hastalığın ilacı olabilir mi? Bilim insanlarına... Haberi Görüntüle

C VİTAMİNİ NE İŞE YARAR?

C vitamini faydaları saymakla bitmeyecek kadar önemli bir besin ögesidir. Vücutta iyileşmeyi sağlayan bir protein olan kollajen sentezinde görev alan C vitamini, yaraların iyileşmesi ile kıkırdak, kemik ve dişlerin onarılmasını sağlayarak sağlıklarını korur. Bunların haricinde de insan vücudundaki birçok biyolojik fonksiyonun çalışmasına katkı sağlayan C vitamini, antioksidan özelliğindedir. Bu sayede serbest radikallerle tepkimeye girer ve bunları nötralize eder. Sonuç olarak serbest radikallerin hücrelere genetik anlamda zarar vermesini engeller.

Bağışıklık sistemini güçlendiren C vitamininin, kış aylarında yaygın olarak görülen grip, başta olmak üzere birçok enfeksiyon hastalığına karşı vücudu dirençli tutar. Bu sebeple her birey, tüm diğer besin ögelerinde olduğu gibi C vitaminine olan gereksinimini de günlük olarak karşılamaya dikkat etmeli, bunun için sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen göstermelidir. Bunun haricinde C vitamininin bazı önemli faydaları şunlardır:

Kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

Kan lipidlerini dengeler.

Gut ataklarını önler.

Demir emilimini arttırır.

Bilişsel fonksiyonları güçlendirir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Bunları yapanların beyni yaşlanmıyor! Biyolojik yaştan daha genç hissediyorlar Haberi Görüntüle

EN YÜKSEK C VİTAMİNİ NELERDE BULUNUR?

C vitamininin en önemli kaynağı şüphesiz meyve ve sebzelerdir. Fakat ısı, metal bıçak veya doğrayıcılarla temas, ışığa veya oksijene maruz kalma gibi ihtimallerle çok hassas bir yapıya sahip olduğu için C vitamini yüzde yüze varan oranlarda değer kaybedebilir. Bu sebeple pek çok besindebulunsa da kullanılabilirlik açısından C vitamininin ana kaynağı taze meyve ve sebzelerdir. C vitamini meyveler ve taze sebzelerden karşılanırken bundan en iyi şekilde faydalanabilmek adına meyveler mümkün olduğunca kabuklu olarak yenilmeli, metal bıçak ve soyma aletleriyle kesilmemeli, parçalandıktan sonra bekletilmeden hemen tüketilmelidir. Aynı zamanda salata sosları içerisinde bulunan asidik ortam da salataya eklenen taze yeşillik ve sebzelerdeki C vitaminine zarar vereceği için salatalar tüketilmeden hemen önce soslanmalıdır. Bol miktarda C vitamini barındıran besinlere örnek olarak şunlar söylenebilir:

Roka, maydanoz, marul gibi yeşillikler,
Taze kuşburnu,
Portakal, mandalina, greyfurt, kivi, ananas, çilek ve daha birçok taze meyve,
Limon,
Kırmızı ve yeşil biber,
Domates,
Brokoli, lahana, ıspanak gibi sebzeler C vitamininin önemli kaynakları arasında bulunur.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading