banner2

Bütün kalp krizleri belirti gösterir mi? Sessiz kalp krizi nedir? Nasıl anlaşılır?

Genç yaşlı fark etmeden görülebilen kalp krizi kendisini genelde bazı belirtilerle belli ediyor. Ancak kalp krizi sessiz sedasız bir şekilde de yaşanabiliyor. Atipik kalp krizi adı verilen bu hastalığın en önemli belirtisi açıklanamayan yorgunluk hissi.

Sağlık 28.03.2023, 15:14
Abone ol
Bütün kalp krizleri belirti gösterir mi? Sessiz kalp krizi nedir? Nasıl anlaşılır?

Kalp krizi bazı belirtiler taşır. Göğüs ağrısı, soğuk terleme, aşırı halsizlik gibi. Ancak bazı insanlar kalp krizinde hiçbir semptom göstermez. 

YORGUNLUK, SESSİZ KALP KRİZİ BELİRTİSİ

Yaşlılar, kadınlar ve diyabet hastaları arasında atipik kalp krizi belirtileri daha çok görülür. Bu belirtiler klasik kalp krizinden farklıdır. Açıklanamayan yorgunluk, nefes darlığı, boğaz, boyun, çene veya tek bir ekstremitede rahatsızlık hissi gibi... Bu durumu bazı hastalar mide ekşimesi olarak yorumlar ve ağrının kalp ile ilgili olabileceğini kabul etmek yerine mide ilacı alır.

HASTA KALP KRİZİ GEÇİRDİĞİNİ AYLAR SONRA ÖĞRENİR

Hasta, genellikle başka bir sebeple doktora gittiğinde kalp krizi geçirdiğini öğrenir. Krizin büyüklüğü EKG veya ultrasonda görülen kalp kası hasarı ile belirlenir. 

Farkında olmadan kalp krizi geçiren ve hayatta kalan insanlar şanslıdır. Genellikle insanlar bir şeyin yanlış olduğunu hisseder ancak kalp krizi olduğuna inanmak istemezler. 

50'Lİ YAŞLARDA DÜZENLİ EKG YAPTIRILMALI

Sessiz kalp krizi yaşamamak için atılabilecek bazı adımlar da var elbette. Erkeklerde 45, kadınlarda ise 55 yaşından önce kalp damar tıkanıklığı veya yakınlarında kalp krizi hikayesi olanlar, belirli dönemlerde ekg, kan tahlilleri, efor testi gibi tetkikleri yaptırmalı.

Kendisinde veya ailesinde diyabet, yüksek tansiyon ve aşırı kilolu olanlar ile risk faktörü olmayanlar kan testleri ve tansiyon kontrolünü ihmal etmemeli.

Düzenli spor yapan veya profesyonel sporcular için ekg-efor testi ve ekokardiyografi testleri önerilir. Risk faktörleri yoksa 5 yıllık periyodlarla kan tahlilleri yapılmalıdır. İnme, obezite, astım ve kronik bronşit hastalarına ise kardiyoloji muayenesi yapılarak erken tanı sağlanabilir.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!