Metabolizma hızını artırmak için yapılabilecek basit birkaç değişiklik, günlük rutindeki küçük düzenlemelerden geçiyor. Kişisel Antrenör Micheal Masi, kalori yakma potansiyelini artırarak metabolizma hızlandırmaya yönelik ipuçlarını paylaştı.
İşte o detaylar…
Unutkanlığınızın sebebi böbrekleriniz olabilir! Nasıl bir bağlantı var?DAHA FAZLA PROTEİN
Protein sindirmek, yağlardan veya karbonhidratlardan daha fazla enerji harcamayı gerektiriyor. Protein sindiriminin neden olduğu termik etki, metabolizmayı hızlandırabilir.
Bu nedenle, hayvansal ve bitkisel protein kaynaklarını düzenli olarak tüketmek, daha hızlı bir metabolizmanın en önemli noktası. Ayrıca, protein tüketmek daha tok hissettireceği için aşırı yeme riskini azaltır ve kilo kontrolünde fayda sağlar.
ABD'li bilim insanlarından korkutan kuş gribi açıklaması! Bu ilk kez...SOĞUK SU İÇİN
Pek alışkın olunmayan ve özellikle soğuk günlerde hiç tercih edilmeyen bu yöntem, metabolizmayı geçici olarak hızlandırabilir. Vücut, soğuk suyu tükettiğinde yeniden normal vücut sıcaklığına ulaşmak için harcadığı enerji sayesinde metabolizma hızınızı artırabilir.
Bu basit alışkanlık, özellikle yemeklerden önce, metabolizmayı hızlandırmanın yanı sıra susuz kalma riskinizi de azaltabilir.
Dezenfektan kullananları bekleyen tehlike! Anne karnındaki bebeği bile...YÜKSEK YOĞUNLUKLU ANTRENMAN
Yüksek yoğunluklu aralıklı antrenman (HIIT), egzersiz sırasında ve sonrasında kalori yakmak için yoğun egzersiz patlamaları ile kısa dinlenme süreleri arasında geçiş yapılan bir antrenman metodudur.
HIIT, hızlı ve yoğun aktivite patlamalarını içerir ve antrenman sonrasında bile metabolizma hızını artırarak daha fazla yağ yakmaya katkı sağlayabilir. Bu etkinin temel nedeni, egzersiz sonrası aşırı oksijen tüketimi (EPOC) olarak adlandırılan ve genellikle "yanma sonrası etkisi" olarak bilinen fenomen.
HIIT, sabit durumlu kardiyo egzersizlerine göre daha belirgin bir yanma sonrası etkisi yaratır; bu da vücudun, egzersiz bittikten sonra bile daha yüksek bir kalori yakma oranında devam etmesi anlamına gelir.
Sonbaharda bu ürünleri kullanmayan kadınlar yandı! Kırış kırış bir cilde...GÜÇ EGZERSİZLERİNE DİKKAT
Araştırmalar, artan kas kütlesinin daha yüksek bir dinlenme metabolizma hızına dönüştüğünü iddia ediyor. Bu, daha yoğun kas dokusunun dinlenirken bile daha fazla kalori yakması anlamına gelir ve uzun vadeli kilo kontrolü için etkili bir strateji olabilir.
Kas dokusu, metabolik olarak yağ dokusundan daha aktiftir, bu da dinlenme sırasında daha fazla kalori harcadığı anlamına gelir. Direnç antrenmanı veya ağır ağırlık kaldırma yoluyla kas kütlesini artırmak, dinlenme metabolizma hızınızı (RMR) yükseltebilir.
Tıp dünyasını heyecanlandıran gelişme! Tedavisi olmayan beyin kanseri 1 saatte...YEŞİL ÇAY VE KAHVE İÇİN
Sabahları içilen bir fincan yeşil çay veya kahve, kişiyi sadece uyanık tutmakla kalmaz, aynı zamanda güçlü bir metabolizma destekleyicisi olarak da rol oynar.
Yeşil çayın, metabolizmayı ve yağ yakımını hafifçe artırabilen özel bileşiklere sahip olduğu biliniyor. Bu etkiden sorumlu olan temel aktif maddeler, kafein ve kateşinlerdir, özellikle de epigallokateşin gallat (EGCG). Araştırmalara göre; bu çaylar metabolizma hızını artırabiliyor.
O baharatı yiyen erkekler 10 kaplan gücünde oluyor! Adeta mutlu...BAHARATLI YİYECEKLER TÜKETİN
Acı biber gibi yiyeceklerde bulunan kapsaisin, hafif bir şekilde metabolizmayı hızlandırma potansiyeliyle tanınıyor. Bu bileşik, vücudun ürettiği ısıyı artırabilir, termojenez aracılığıyla daha fazla kalori yakmaya yardımcı olabilir ve yağ oksidasyonunu teşvik edebilir.
2022 yılında gerçekleştirilen bir araştırmaya göre; baharatlı yiyeceklerde bulunan kapsaisin adlı bileşik, metabolizma hızını ve enerji harcama seviyesini geçici olarak artırabiliyor.
Bu nedenle, daha fazla kalori yakmaya destek olması amacıyla yemeklerinize biraz daha acı biber eklemeyi düşünebilirsiniz.