Yandex Metrica

Sitede Ara

Bu şekilde beslenenler yeterli oranda demir ve çinko alamıyor!

Bu şekilde beslenenler yeterli oranda demir ve çinko alamıyor!

Son yıllarda artan vegan beslenme, kişinin bazı nedenlerle bitki bazlı bir diyet benimsemesi olarak biliniyor. Veganlar, et yerine onun doku ve tatlarına benzeyen gıda maddelerini tüketiyor. Bunun avantajları olduğu kadar dezavantajları da var. Özellikle çinko ve demir konusunda bitki bazlı beslenme, gerekli olan ihtiyacı tam olarak karşılayamıyor.

Sağlık

23.01.2024, 20:12

Son yıllarda, birçok insan çevresel nedenlerin yanı sıra sağlık gerekçesiyle de bitki bazlı bir diyet benimsemeye yöneliyor. Bu tür bir diyet genellikle geleneksel et ürünlerinin dokularını ve tatlarını taklit eden et ikamelerini yemeyi içeriyor. 

Ten teması başarıyı etkiliyor! Basketbol maçı analiz edildi Ten teması başarıyı etkiliyor! Basketbol maçı analiz edildi Haberi Görüntüle

BİTKİLERİN DEMİR VE ÇİNKO KAYNAKLARI ZAYIF

Yapılan yeni bir çalışma, popüler et ikamelerinin besin değerini inceledi ve çoğunun zayıf demir kaynakları olduğunu ve aynı zamanda yetersiz miktarda çinko sunduğunu buldu. Ayrıca et ikamelerinin çoğu, yeterli miktarda temel besin maddelerinden yoksunken, tuz ve doymuş yağ bakımından yüksekti.

En iyi hayvansal protein kaynaklarından bazıları tavuk, balık ve sığır eti iken, et yemeyen insanlar için günlük protein ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olacak baklagiller, kabuklu yemişler ve tohumlar gibi bitkisel protein kaynakları vardır.

İklim değişikliğinin korkunç etkisi! Aşırı sıcaklar o hastalık riskini artırıyor! Erkekler risk altında İklim değişikliğinin korkunç etkisi! Aşırı sıcaklar o hastalık riskini artırıyor!... Haberi Görüntüle

44 ET İKAMESİ İNCELENDİ

Çalışmada, 44 et ikamesinin besin değeri, lif, yağ, protein ve tuz gibi bileşenlerdeki içeriklerinin analizi yoluyla incelendi. Araştırmacılar ayrıca et ikamelerinin demir ve çinko biyoyararlanımına da baktı. İncelenen 44 et ikamesi arasında, besin değerinde geniş farklılıklar bulundu. Çinko içeriği açısından, çoğu et ikamesi, yeterli bir kaynak olarak kabul edilecek kadar çinko içermiyordu. 

Sonuçlar, genellikle bitkisel protein ekstraktlarına dayanan et ikamelerinin, demir ve çinko gibi minerallerin yararlanımının çok düşük olduğunu gösteriyor. Bu, protein ekstraksiyonu sırasında biriken, içlerindeki çok yüksek beslenme karşıtı fitik asit içeriğinden kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle, çalışma, et ikamelerinin et kadar besleyici olmadığını ve bitki bazlı diyetlere yönelen kişilerin, baklagiller veya kinoa gibi et ikameleri dışındaki kaynaklardan demir almaları gerektiğini öne sürüyor.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading