Yandex Metrica

Bu da kedi koronavirüsü: FIP! Covid19 virüsünün mutasyona uğramasıyla gelişen FIP hastalığı kedilerin hayatını tehdit ediyor!

Bu da kedi koronavirüsü: FIP! Covid19 virüsünün mutasyona uğramasıyla gelişen FIP hastalığı kedilerin hayatını tehdit ediyor!

2019'dan beri hayatımızda olan ve çok sayıda can kaybına yol açan koronavirüs hayvanları da etkiliyor. Özellikle kedi sahipleri bu konuda çok endişeli. Çünkü koronavirüs ile enfekte olan kedilerde ortaya çıkan FIP hastalığı, hayati tehlike barındırıyor.

Sağlık

09.04.2024, 01:19

FIP hastalığı nedir? FIP hastalığı hangi hayvanlarda görülür? FIP hastalığı belirtileri nelerdir? FIP hastalığı tedavisi var mıdır? İşte cevaplar...

Kedilerde sıklıkla görülebilen viral bir hastalık olan Kedi Enfeksiyoz Peritoniti yani FIP, koronavirüs nedeniyle ortaya çıkan ancak belirtiler açısından farklılık gösteren bir hastalık. 

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

KORONAVİRÜS MUTASYONA UĞRAYINCA ORTAYA ÇIKIYOR

Kedi Enterik Koranavirüs ile enfekte olan kedilerin yaklaşık %10'unda virüs çoğalır ve mutasyona uğrayıp enfeksiyona yol açabilir. Bu gibi bir durumda böbrek, beyin ve karın bölgesinde ciddi bir enfeksiyon oluşumu söz konusu olur. 

Patatesi kızartmadan önce bunu deneyin! O organdaki morlukları yok ediyor Patatesi kızartmadan önce bunu deneyin! O organdaki morlukları yok ediyor Haberi Görüntüle

İŞTAHSIZLIK, ATEŞ, İLTİHAP...

Islak formda FIP geliştiren kedilerde genellikle ilk etapta iştahsızlık, kilo kaybı, depresyon ve ateş gibi genel semptomlar ortaya çıkar. Kuru formdaki FIP ise kan damarlarının çevresinde enfeksiyon ve iltihaplı lezyonlara neden olabilir. Bu bölgelerde oluşan enfeksiyonlar beyne, karaciğere, böbreklere, akciğerlere ve cilde ulaşarak zarar verebilir. Kedilerde fip hastalığı ıslak formda olduğunda karın içi bölgede sıvı birikir ve kedinin göbeğinde şişkinlik meydana gelir. Göğüste sıvı birikimi meydana gelmesi halinde kedi nefes alırken zorluk yaşar. 

Kedilerde fip hastalığı teşhisi ise oldukça zor. Tek bir kan testiyle fip teşhis edilemediği için tanı konurken birden çok unsura odaklanılması gerekiyor. 

Diş hekimi elektronik sigara içenleri uyardı: Derhal vazgeçin! Ağız ve dilde... Diş hekimi elektronik sigara içenleri uyardı: Derhal vazgeçin! Ağız ve... Haberi Görüntüle

FIP TEDAVİSİ NASIL YAPILIYOR? 

FIP tedavisine yardımcı olmak için çeşitli antiviral ilaçlar olsa da kesin olarak kanıtlanan bir ilaç olmadığı biliniyor. Kedilerde fip hastalığı tedavisi kapsamında destekleyici bakım için biriken sıvının drenajı ve kan transfüzyonu gibi çeşitli süreçlere başvurulabiliyor. 

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

KEDİLERİN YAŞAM ALANINI TEMİZ TUTUN

Peki FIP'i önlemenin bir yolu yok mu? Kedilerde fip hastalığını önlemenin tek yolu koranavirüs enfeksiyonunu önlemek. Bu virüs genellikle çok kedi barındıran yerlerde veya evlerde yaşayan kediler için risk olarak değerlendiriliyor. Bunun dışında kedilerin düzenli olarak veteriner hekim kontrollerine götürülmesi ve mümkün olduğunca sağlıklı tutulması, kedi tuvaletlerinin temiz tutulması, kedi tuvaletleri ile mama ve su kaplarının ayrı tutulması, evde çok kedi yaşıyorsa aşılamaların düzenli olarak yapılması gibi tedbirlerle kedilerin genel sağlığı iyileştirilebilir.

FIP'in bulaşıcı olduğu düşünülmese de ciddi bir hastalık olduğu ve enfekte olan kedinin hayatını tehdit ettiği asla unutulmamalı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading