Bu baharat tek başına diyabeti önleyebilir! Sadece 4 gramı yetiyor
Diyetisyenlerin tatlı krizlerine karşı önerdiği tarçın, dünyaca ünlü baharatlardan biri. Bu tatlı baharatın diyabet riski olan kişileri de olumlu yönde etkilediği, yapılan bir araştırma ile kanıtlandı. Ekip günde 4 gram tarçın tüketmenin etkisini ortaya koydu.
Diyet yapanların tatlı krizlerine karşı en çok tükettiği baharat olan tarçın şeker hastalığı riski olanların imdadına da yetişebilir. Son zamanlarda yapılan bir araştırmaya göre tarçın tüketmek, obez ve aşırı kilolu prediyabetik kişilerde kan şekeri seviyelerini önemli ölçüde düşürüyor.
ARAŞTIRMA 12 HAFTA SÜRDÜ
Araştırmacılar, tarçının günlük olarak düzenli alındığında glikoz regülasyonu üzerindeki etkilerini araştırdı. Çalışma için, 12 haftalık, randomize, kontrollü, çift-kör, çapraz bir deneme yürütüldü. Dört hafta boyunca günde 4 gram kadar az miktarda tarçın takviyesinin, obez ve aşırı kilolu prediyabetik deneklerde kan şekeri konsantrasyonlarını önemli ölçüde azalttığı görüldü.
Son çalışma, 2 haftalık bir hazırlık aşamasını ve dört haftalık tarçın takviyesi alımını içeren çapraz bir denemeyi içeriyordu. Klinik olarak doğrulanmış obezite veya fazla kilolu tanısı olan 18 yaş üstü yetişkinlerin katılımıyla Mart ve Aralık 2021 arasında gerçekleştirildi. Katılımcılar biri tarçın takviyesi, diğeri plasebo alan iki gruba ayrıldı.
2 HAFTA BOYUNCA TARÇIN TÜKETMEDİLER
İlk aşamada katılımcılar iki hafta boyunca polifenoller açısından düşük ve basit karbonhidratlar açısından yüksek bir diyet yaptı. Bu dönemde tarçın ve ürünlerinden uzak durmak zorunda kaldılar. Dört haftalık tarçın takviyesi daha sonra başladı. Katılımcılara günde 32 tarçın kapsülü şeklinde dört gram tarçın verildi.
TARÇIN TÜKETENLERDE NE GÖRÜLDÜ?
Araştırma bulguları tarçının açlık kan şekeri düzeylerini önemli ölçüde düşürdüğünü ortaya çıkardı. Tarçın takviyesi alan kişilerde glikoz modülasyonundaki eğilimler daha hızlı, daha belirgin ve daha olumluydu.
Çalışma, tarçın ve diğer polifenol bakımından zengin baharatların kronik hastalıkların önlenmesinde ve halk sağlığının iyileştirilmesinde faydalarını vurguluyor.
Tarçın, dünya çapında birçok kültürde aromatik bir baharat. Ancak antimikrobiyal ve antiinflamatuar özellikleri ile veya gıda koruyucusu olması noktasında çok az insanın bilgisi var. Bu baharat Cinnamomum cinsine ait çeşitli ağaç türlerinin iç kabuğundan elde ediliyor. Bu cinsin 250'den fazla türü olmasına rağmen, bunlardan sadece dördü ticari olarak kullanılıyor.
GÜNDE 4 GRAM TARÇININ İNANILMAZ ETKİSİ
Bulgular gün içinde tüketilen 4 gram tarçının bile aşırı kilolu kişilerde prediyabeti iyileştirebileceğini ve diyabet riskini azaltabileceğini vurguluyor.