Böbrek hastalığı belirtileri nelerdir? İdrardaki kan neyin habercisi?
Aldığımız gıdaların sindirilmesi sonucunda oluşan bazı atık maddeleri idrar yoluyla süzerek dışarı atan böbreklerde bazı hastalıklar görülebiliyor. İleri aşamaya gelene kadar çoğu insan tarafından fark edilmeyen bu hastalığın uzmanlara göre hayli önemli olan 10 işareti var. İşte mutlaka böbrek testi yaptırmanız gerektiğini gösteren semptomlar.

Böbrek hastalıkları genellikle organ iflas ettiği veya idrarda büyük miktarlarda protein olduğu zamanlara kadar hiçbir belirti göstermeyen ciddi rahatsızlıklardır. Var olan ufak tefek semptomlar ise çoğu insan tarafından önemsenmediği için hastalık geç teşhis edilir.
Böbrek hastalığınız olup olmadığını kesin olarak bilmenin tek yolu test yaptırmak olsa da, uzmanlar buna dair on olası işarete dikkat çekiyor.
HER ZAMANKİNDEN FAZLA YORGUN OLMAK
Böbrek fonksiyonundaki ciddi bir düşüş, kanda toksinlerin birikmesine yol açabilir. Bu, kendinizi yorgun, zayıf hissetmenize ve konsantre olmakta güçlük çekmenize neden olabilir.
UYUMAKTA ZORLUK ÇEKMEK
Böbrekler düzgün bir şekilde filtrelenmediğinde, toksinler idrar yoluyla atılmak yerine kanda kalır. Bu, uyumayı zorlaştırabilir.
CİLTTE KURULUK VE KAŞINTI
Sağlıklı böbrekler vücuttaki atıkları ve fazla sıvıyı uzaklaştırır, kırmızı kan hücrelerinin yapılmasına yardımcı olur ve kanda doğru miktarda mineral tutarken kemikleri korur. Kuru ve kaşıntılı cilt, genellikle ilerlemiş böbrek hastalığına eşlik eden mineral ve kemik hastalığının bir işareti olabilir. Bunun nedeni ise, böbreklerin artık kandaki doğru mineral ve besin dengesini koruyamaması.
DAHA SIK İDRARA ÇIKMAK
Özellikle geceleri daha sık idrara çıkma ihtiyacı hissediyorsanız, bu böbrek hastalığının bir işareti olabilir. Böbrek filtreleri hasar gördüğünde idrara çıkma isteğinde artış olur.
İDRARDA KAN GÖRMEK
Sağlıklı böbrekler, kandaki atıkları filtrelediklerinde genellikle kan hücrelerini vücutta tutarlar. Ancak böbreğin filtreleri hasar gördüğünde, bu kan hücreleri idrara sızmaya başlayabilir.
KÖPÜKLÜ İDRAR
İdrarda aşırı kabarcıklar idrarda çok fazla protein olduğunu gösterir. Bu köpük, yumurtaları omlet için çırptığınızda gördüğünüz köpüğe benzeyebilir, çünkü idrarda bulunan ortak protein olan albümin, yumurtalarda bulunan proteinin aynısıdır.
GÖZ ÇEVRESİNDE ŞİŞLİK
İdrardaki protein, böbrek filtrelerinin hasar gördüğünün ve proteinin idrara sızmasına neden olduğunun erken bir işaretidir. Göz çevrenizdeki bu şişlik, böbreklerin vücutta tutmak yerine idrara çok fazla protein sızdırmasından kaynaklanıyor olabilir.
AYAK BİLEKLERİNDE ŞİŞKİNLİKLER
Azalan böbrek fonksiyonu, sodyum tutulmasına yol açarak ayaklarda ve ayak bileklerinde şişmeye neden olabilir.
İŞTAHTA AZALMA
Bu çok genel bir semptomdur, ancak böbrek fonksiyonlarının azalmasından kaynaklanan toksinlerin birikmesi nedenlerinden biri olabilir.
KASLARDA KRAMP HİSSİ
Elektrolit dengesizlikleri, bozulmuş böbrek fonksiyonundan kaynaklanabilir. Düşük kalsiyum seviyeleri ve kötü kontrol edilen fosfor, kas kramplarına katkıda bulunabilir.
Uzmanlar özellikle yüksek tansiyon, şeker hastalığı, ailede böbrek yetmezliği öyküsü nedeniyle böbrek hastalığı olasılığı yüksek olanlara veya 60 yaşın üzerindekilere, yılda bir kez böbrek hastalığı testi yaptırmalarını öneriyor.