banner2

Bipolar bozukluk nedir? Bipolar bozukluk belirtileri nelerdir? Bipolar bozukluk tedavi edilebilir mi?

Genç yetişkinlik döneminin en yaygın psikolojik rahatsızlığı bipolar bozukluk her geçen gün yaygınlaşıyor. Yoğun bir neşe ya da tem tersi sinirlilik halinin gözlemlendiği bu rahatsızlıkta kişi az uyumaya başlar. Uzun süreli terapi, bipolar bozukluğun en etkili tedavi yolu.

Sağlık 01.04.2023, 14:15
Abone ol
Bipolar bozukluk nedir? Bipolar bozukluk belirtileri nelerdir? Bipolar bozukluk tedavi edilebilir mi?

Bazı günler çok mutlu ve neşeli bazı günlerse depresyona girmiş gibi hissediyorsanız, bu değişken ruh hali bir haftadan fazla sürüyorsa, uyuyamıyor veya bir şeye odaklanamıyorsanız bipolar bozukluk yaşıyor olabilirsiniz. Olağan dışı duygu durum değişikliklerini ifade eden bu rahatsızlık, aslında ciddi bir ruhsal bozukluk.

BİPOLAR BOZUKLUK, CİDDİ BİR HASTALIK

Genellikle genç yetişkinlik döneminde görülmeye başlanan bipolar bozukluk, coşkulu mani dönemleri ile çökkün depresif dönemler arasında gidip gelen bir ruh haline yol açıyor. 

Yüksek bir enerjinin görüldüğü mani dönemlerinde kişide yoğun bir neşe ya da çoğunlukla sinirlilik hakim oluyor. Bu kişilerin davranışları dışarıdan rahatlıkla fark edilebiliyor.

KİŞİ, BÜYÜKLÜK DÜŞÜNCESİNE KAPILIR

Bipolar bozukluk olan kişide benlik saygısı artar ve kişi büyüklük düşüncelerine kapılabilir. Kendi yeteneklerine dair gerçekçi olmayan bir inanç besleyebilir. Uyku ihtiyacında bir azalma görülebilir. Kişi normalde olduğundan çok daha az uyusa bile yorgun hissetmeyebilir. Kişinin zihni çok dolu olduğu için aynı anda birçok düşünceye sahip olabilir. 

Kişi normalde yapmayacağı ve kötü sonuçlar doğurabilecek eylemler gerçekleştirebilir. En az bir kere gerçekleşen ve en az iki hafta süren bir depresif dönem görülebilir. Bu dönemde çökkün bir duygudurum baskındır.

Bipolar bozukluğun nedenleri kesin olarak bilinmiyor ancak genetik faktörler bu hastalıkta önemli rol oynuyor. Genetik faktörlerin yanında travmatik olayları deneyimlemek veya onlara şahit olmak da risk faktörleri arasında.

Bipolar bozukluk nedeniyle; yeme bozukluğu, kaygı bozukluğu, madde kullanımı, kalp hastalıkları, migren ve diyabet gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

UZUN SÜRELİ TERAPİ EN ETKİLİ TEDAVİ YOLU

Hastalık, yaşam boyunca tekrar eden bir yapıda olduğu için, uzun süreli terapi en etkili yol. Kişiler psikoterapi sayesinde, günlük hayatlarını etkileyen iniş ve çıkışlarını kendi kendine yönetme becerisi kazanabiliyor. Bunun yanında tedavilerde ilaç ve psikoterapi birlikte yürütülüyor. 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!