Yandex Metrica

Bilim insanları uyarıyor! O yiyecekler siroza sebep olabilir

Bilim insanları uyarıyor! O yiyecekler siroza sebep olabilir

Yerken kişiye zevk verse de abur cuburlar sağlığı tehdit ediyor. Yapılan yeni bir araştırma, her gün fazla miktarda abur cubur tüketmenin, alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı geliştirme riskini artırdığını ortaya koyuyor. Günlük alınan kalorinin %20'sini veya daha fazlasını abur cuburlar sağlıyorsa, tehlike çanları çalıyor demektir.

Sağlık

23.01.2024, 20:19

Gün içinde yüksek kalorili abur cuburlar mı tüketiyorsunuz? Yerken size büyük keyif veren ve endorfininizi artıran bu abur cuburlar diğer taraftan karaciğerinizi yıkıma götürüyor. 

Abur cubur yemenin obezite ve diyabet ile ilişkili olduğu malum ancak yeni yapılan bir çalışma, bu yiyecekleri tükketenlerin, alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı geliştirme riskinin önemli ölçüde arttığını ortaya koyuyor. Bu bozukluk, karaciğerde uzun vadede ne yazık ki siroza giden yolu açan yağ birikimini beraberinde getiriyor. 

Holiganlar hakkında çılgın mesaj: Yeşil sahaya inenin cinsel sorunu var Holiganlar hakkında çılgın mesaj: Yeşil sahaya inenin cinsel sorunu var Haberi Görüntüle

FAZLA ABUR CUBUR TÜKETENLER RİSKLİ

Araştırma kapsamında bilim adamları, yaklaşık 4.000 yetişkinin abur cubur tüketimi ile karaciğerdeki yağlanma seviyelerini karşılaştırdı. Katılımcıların yaklaşık %52'si abur cubur yedi. Bunların %29'u günlük kalorilerinin en az %20'sini hazır yiyeceklerden alıyordu. Artan seviyelerde yağlı karaciğer infiltrasyonuna sahip olanlar işte bu kişilerdi.

Ekip, bulguların çok endişe verici olduğunu belirtiyor. Abur cubur tüketiminin son 50 yılda önemli ölçüde arttığını belirten araştırmacılar pandemide daha da yükseldiğinin altını çiziyor.

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

KARACİĞERDE NE KADAR YAĞ NORMAL? 

Sağlıklı bir karaciğerde genellikle %5'ten az yağ bulunur. Bu yüzdedeki ılımlı bir artış bile alkolsüz yağlı karaciğer hastalığına yol açabiliyor. Özellikle diyabet veya obeziteden muzdarip olanlarda görülen yağdaki büyük artış endişe verici.

Uzmanlara göre insanlar özel günlerde fast food yemenin zararlı olmadığını düşünüyor. Ama bu yiyecekler günlük kalorilerinin %20'sini veya daha fazlasını sağlıyorsa, gidişatın tehlikeli olduğunu gösteriyor. 


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading