Yandex Metrica
SON DAKİKA
Beyin, tükenmişlik hissinden olumsuz etkileniyor! Tükenmişlik hissi ile nasıl mücadele edilir?

Beyin, tükenmişlik hissinden olumsuz etkileniyor! Tükenmişlik hissi ile nasıl mücadele edilir?

Tükenmişlik, çoğu insanın zaman zaman yaşadığı bir his. Evdeki ve iş yerlerindeki sorunlar sebebiyle ortaya çıkabilen bu duygu, beyin sağlığı üzerinde ise olumsuz etkilere sahip. Araştırmacılar, tükenmişliğin psikolojiyi de kötü yönde etkilediğini dile getiriyor. Bağımlılık, duygusal yeme ve tehlikeli araba kullanma gibi davranış bozuklukları da tükenmişlik hissi neticesinde ortaya çıkıyor.

Sağlık

23.01.2024, 20:06

Yoğun iş hayatı, uzun mesai saatleri ve mobbinge maruz kalmak tükenmişlik hissini beraberinde getiriyor. Sadece psikolojik bir duygu değişikliği olarak görülse de aslında tükenmişlik, fiziki sağlığı da olumsuz etkiliyor. 

Bir kişinin tükenmişlik hissi yaşadığını bazı belirtilerden anlayabilmek mümkün. Bedensel ve duygusal tükenmişlik hissi, kişiyi esir alan olumsuz düşünceler, karamsarlık, basit işleri bitirmekte zorlanma, işten soğuma, umutsuzluk, kendini değersiz hissetme, azalmış mesleki özgüven, unutkanlık ve dalgınlık, sürekli yorgunluk ve bitkinlik hissiyatı, dikkat dağınıklığı, uyku problemleri, kabızlık ve ishal gibi sindirim sistemi düzenine ilişkin bozukluklar, kalp çarpıntısı ve solunum güçlüğü, baş, sırt ve bacaklar olmak üzere vücudun belirli bölgelerinde ağrılar tükenmişlik hissi belirtilerinden bazıları.

Stockholm Üniversitesi'nde yapılan çalışmada, haftada 60 saatten fazla çalışan ve resmi bir tükenmişlik teşhisi konan 40 kişinin beyin aktivitesi ele alındı.

Anne babalar bu haber sizin için! Bir çocuğun en fazla... Haberi Görüntüle

TÜKENMİŞLİK HİSSİ BEYİN YAPISINI DEĞİŞTİRİYOR

Çalışanların verileri, benzer bir demografik geçmişe sahip ve tükenmişlik yaşamayan bir kontrol grubundaki kişilerle karşılaştırıldı. İki grubun beyin aktivitesinde keskin farklılıklar olduğu sonucu ortaya çıktı. Bu farklılık  duygusal hafıza ve duygusal tepkilerin oluşmasındaki birincil role sahip bölge olan amigdala alanında belirgindi. Tükenmişliği olan katılımcılarda, amigdala nispeten daha büyüktü.
 
Peki amigdalanın büyük olması ne demek? Böyle bir durumda beyin, net bir şekilde işlev görmede, odaklanmada veya güçlü duyguları kontrol etmede zorluk yaşar. Sürekli tükenmişliK dikkat ve konsantrasyon yeteneklerinde önemli bir azalmaya yol açar. Tükenmiş kişilerin hafızaları bozulur ve genellikle kendilerini doğru yönetmekte zorlanır.

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

TÜKENMİŞLİK, TEHLİKELİ RİSKLERİ ALMAYI BERABERİNDE GETİRİYOR

Araştırmacılar, bu sorunların bağımlılık, duygusal yeme ve hızlı, tehlikeli araba kullanma veya korunmasız cinsel ilişki gibi riskleri alma durumlarının da artabileceğini vurguluyor. 

İnsan beyni nesilde nesile büyüyor! Bilim insanlarına göre bu demans... Haberi Görüntüle

ÇÖZÜM, BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİDE

Tükenmişlik sonucu beyinde ortaya çıkan hasarı onarmak ise neyse ki mümkün. 2018 yılında yapılan bir araştırma, bilişsel davranışçı terapinin amigdala boyutunu küçülttüğünü ortaya koyuyor. 

Bebeğinizi yatırma şekline dikkat edin! Ani bebek ölümüne sebep olabiliyor Haberi Görüntüle

SANATSAL VE FİZİKSEL AKTİVİTELERE KATILMAK ÖNEMLİ

Uzmanlar tükenmişlikle mücadele için ise daha fazla fiziksel aktivite yapmayı öneriyor. Bu noktada sanat projeleri yapmak, yemek pişirmek, yürüyüş yapmak ve gerçek kişilerle sohbet etmek de önem taşıyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading