Bebeklerin kolik olmasının sebebi bulundu! Bilim adamları anneyi sorumlu tutuyor
Durmadan ağlayan bebeklere kolik adı veriliyor. Anne ve babayı uykusuz bırakan bu durum aslında annenin önceki aylarda baş ağrısı veya migren ataklarına bağlı olarak ortaya çıkmış olabilir. İşte detaylar.
Yenidoğanlarda ağlamanın en yaygın nedenlerinden biri olan kolik, genellikle doktorlar tarafından bebeğin yediklerinden kaynaklanan mide-bağırsak sorunu olarak görülüyor. Ancak bilim adamları yarım asırlık araştırmalara rağmen koliklerin gerçekten bu tür sorunlardan kaynaklandığını kanıtlayamadı.
BESLENMEDEN KAYNAKLANMIYOR OLABİLİR
Yalnızca anne sütü ile beslenen bebeklerin, anne sütü ile beslenmeyen ve mama ile beslenen bebekler kadar kolik geliştirme olasılığı bunun göstergesi.
Baş araştırmacı Amy Gelfand ve ekibi konuyu araştırmak üzere daha 2 aylık bile olmayan yüzlerce bebek üzerinde çalıştı. Bilim adamları koliği annelerin baş ağrılarına bağladı.
ANNENİN BAŞ AĞRILARI BEBEĞİ KOLİK YAPABİLİYOR
Geçmişte migren ve baş ağrısı olan annelerin kolik bebek sahibi olma olasılığı 2,5 kat daha fazlaydı. Annelerinde baş ağrısı öyküsü olan bebeklerin toplam %29'unda kolik görülürken, annesi baş ağrısı ve migreni olmayan bebeklerde bu oran %11'di.
Nörologlara göre, kolik bebekler büyüyüp yetişkin olduklarında baş ağrılarından muzdarip olabilir. Bu bebeklerin ayrıca ışık ve ses gibi dış uyaranlara karşı daha hassas ve savunmasız olmaları muhtemel.
Tabi sadece bu baş ağrısı değil kolik olma sebebi. Yenidoğan, annesinin rahmi gibi karanlık, sıcak ve korunaklı bir alandan gürültülü bir dünyaya çıkınca farklı türden uyaranlar yüzünden de kolik olabilir.
Farklı sebeplerden bebekte kolik olma durumu varsa bazı uygulamalar hayata geçmeli.
NE YAPMALI?
Emziren annelerin beslenmelerine dikkat etmesi gerekiyor. Soğan, lahana ve süt ürünleri gibi gaz yapabilecek besinlerin tüketimi sınırlandırılmalı. Bebekler bu dönemde hazımsızlığa neden olacak şekilde beslenmemeli. Öğünler arasında en az 2 saat olmalı.
Ağlama nöbeti başladığında bebek kucağa alınarak sakinleştirilmeye çalışılmamalı. Beşikte ritmik hareketlerle uyuması için yavaş bir şekilde sallanmalı.
Eğer ağlama nöbeti uzun sürüyorsa ve hava şartları da uygunsa bebek dışarı çıkarılmalı, bebek arabasında gezdirerek hava alması sağlanmalı.
Emzirmek gaz sancısını çoğu zaman engeller. Ağlama nöbetleri sırasında emzirmek veya emzik vermek çocuğu sakinleştirebilir.