Pek çok ebeveyn bebeklerinin ilk adımını ne zaman atacağını merak eder ve o anları kaydetmek için dört gözle bekler.
Uzmanların bu noktada dile getirdiği aralık bir yıl ile 18 ay arası, ancak bazı bebekler daha erken, bazıları daha geç yürüyebilir. Bebeğiniz bir süredir mobilyalara tutunarak emekleme, ayakta durma ve hareket etme konusunda zaten ustalaşmış gibi görünse bile, yürümeye hazır olma, güç, denge ve kararlılığın yanı sıra güven gerektiren gelişimsel bir dönüm noktasıdır ve bu aşama zaman alır.
O baharatı yiyen erkekler 10 kaplan gücünde oluyor! Adeta mutlu...BEBEKLER YÜRÜMEYE NASIL BAŞLIYOR?
Bebekler yürümeye başlamadan önce ayağa kalkar. Önce bir mobilyaya ya da size yaslanırlar ve güven kazandıktan sonra kendi ayakları üzerinde dururlar. Bazı bebekler ise hemen ilk adımlara geçer.
Normal gelişim ile bebekler ilk yürüdüklerinde sallanıyormuş gibi görünür. Bu rahat yürümeyi öğrendikçe daha hızlı ve daha kararlı hale gelecektir. İki yaş civarında yürüme artık öğrenilmiş olur ve buna el hareketleri eklenir.
Gece kuşlarına kötü haber! Dış mekan aydınlatması riski artırıyor! Tedavisi... Çok fazla şekerli gıda tüketen kadınların sonu o hastalık! Tedavisi...NE ZAMAN DOKTORA GİTMEK LAZIM?
Bebeğiniz 18 ayını geçmişse ve hala gelişme görmüyorsanız, çocuk doktorunuzla konuşabilirsiniz. Doktorunuz sizi, bebeği değerlendirip yürümeye nasıl teşvik edileceğine dair ipuçları verecek bir gelişim uzmanına veya fizyoterapiste yönlendirebilir.
Ciddi bir sorun yoksa sakin olun. Normal bir gelişim yolunda olan bebekler sonsuza kadar emeklemezler; elbet yürüyeceklerdir.
İLK AYAKKABILAR HEMEN ALINMALI MI?
Peki ilk ayakkabılar ne zaman alınmalı? Uzmanlar buna "olabildiğince geç" cevabını veriyor. Çünkü çıplak ayakla yürümek, yürümeye yeni başlayan bebeklerin ayakları için en sağlıklı olanıdır ve çıplak ayak, bebeğin ayaklarının yere basmasına, güçlenmesine ve en iyi şekilde dengelenmesine yardımcı olur.
Aldığınız ayakkabının tabanının esnek ve ince olup olmadığını kontrol edin. Ayakkabıyı yanlara doğru bükmeye çalışın ve direnç olmadığını hissedin. Bebeğin dengesiz adımlarının dirençle karşılaşmaması için ayakkabıların çok ağır olmadığından, ayakkabıların çok küçük veya çok büyük olmadığından emin olun.