banner2

Bebek uyuyarak büyür! Kaliteli uyku, zihinsel gelişim için beslenme kadar önemli!

Bebek gelişiminde uyku da en az beslenme kadar önem taşıyor. Bebek, zihinsel gelişimini destekleyen uykuyu yeterli miktarda alamazsa beyin gelişimde gerilik ortaya çıkabilir. 0-3 yaş dönemi bu noktada hayati önem taşıyor.

Sağlık 15.09.2022, 16:52
Abone ol
Bebek uyuyarak büyür! Kaliteli uyku, zihinsel gelişim için beslenme kadar önemli!

Bebekler için uykunun önemi nedir? Uyku, beyin ve zihin gelişimini nasıl etkiler? Bebeklerin sağlıklı uyku süreleri ne kadardır? İşte cevaplar...

Maalesef annelerin çoğu bebeklerinin beslenmesine gösterdiği özeni uyku ile ilgili göstermiyor. Oysa kaliteli ve kesintisiz gece uykusu bebeklerin büyümelerinde ve beyin gelişiminde çok önemli bir role sahip.

UYKU PROBLEMLERİ, BEYİN GELİŞİMİNİ OLUMSUZ ETKİLER

Kaliteli bir gece uykusu, bebeğin gün boyu öğrendiklerini düzenlemesini, enerji depolarını yenilemesini ve yeni güne mutlu, zinde ve en önemlisi öğrenmeye açık olarak başlamasını sağlar. Ancak uyku problemleri yaşaması, beyin gelişiminde geriliğe neden olur ve sağlıklı büyümesine engeller. 

0-3 YAŞ ARASI UYKU DÜZENİ ÇOK ÖNEMLİ

Beyin gelişimi için 0-3 yaş dönemi hayati önem taşıyor. Çünkü beyin gelişiminin % 80’i bu dönemde tamamlanıyor ve beyin ölçüsü neredeyse yetişkinlikteki büyüklüğe ulaşıyor. Eğer 0-3 yaş döneminde çocuk kesintisiz ve kaliteli uyumadıysa beyin gelişimde gerilik ortaya çıkabiliyor.

BEBEK, UYUYARAK BÜYÜR

Ninnilerde de dikkatinizi çekmiştir "uyusun da büyüsün" şeklindeki dize. Bebekler gerçekten de uyuyarak büyür. Uyku sırasında melatonin hormonu salgılanır. Bu hormonun salgılanması bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir role sahiptir. Uyku sırasında bebeğin çalışmayan kasları da çalışarak enerji depoları yenilenir. Bebekler uyurken beyinleri çalışır ve gelişir. 

Eğer çeşitli nedenlerle bebeğin gece uykusu devamlı bölünürse ve uykusunu yeterince alamazsa, bu bebeğin gelişiminde problemlere neden olabilir. Çünkü uykusunu yeterince alamayan bebek huzursuz uyanır, oyun oynamaz, etrafına karşı ilgisizdir, bir şeye yoğunlaşmakta zorluk çeker, çevresindekilere karşısı uyumsuz ve hırçındır. Bu durum oyun oynayarak öğrenmesine ve gelişimine engel olur. 

YENİDOĞAN BEBEKLER 11-18 SAAT UYUR

Peki bebeklerin uyku sürelerinde bir standart var mı? Bu konuda ortalama sürelerden bahsetmek mümkün. Örneğin yenidoğan bebekler günde yaklaşık 11-18 saat uyur. 3-4 kez gündüz uyumaları da vardır.

18-21 AY ARASI GÜNDÜZ UYKUSU TEKE DÜŞÜYOR

2-3 aylık dönemde 3-4 saat aralıksız uyuan bebek, beslenmek için uyanır. 3 aylık olduklarında bebeklerin %71’i tüm gece boyunca uyur. 4 aylık bebek geceleri daha uzun; gündüzleri ise daha kısa uyumaya başlar. 6 aylık periyotta 5-6 saatlik uyku döngüsünde 1-2 kez uyanır. 10 aylık bebeklerin 90%’ı günde ortalama 10-13 saat uyurken 18-21 ay arası gündüz uykusu teke düşer. 

2 yaşında günde 10-12 saat uyuyan çocuklar oyun çağında ise gün içinde 12-14 saat uyur. 1-3 kez gündüzleri uyurlar; ancak bunun akşam uykusuna yakın bir dönemde olmamasına özen gösterilmelidir. 5-12 yaş arası çocuklar ise geceleri 11 saat uyurlar.

ERGENLER ORTALAMA 8 SAAT UYUMALI

Yapılan çalışmalar ergenlerde gecede 10 saatlik bir uykuya ihtiyaç olduğunu göstermiştir. Bu süre erişkinlerde ise 8 saat. 

    

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!