Yandex Metrica
SON DAKİKA
Bazı öksürükler neden geçmez? Kronikleşmiş öksürüğün en önemli sebebi geniz akıntısı ve astım

Bazı öksürükler neden geçmez? Kronikleşmiş öksürüğün en önemli sebebi geniz akıntısı ve astım

Öksürük en yaygın ve sık görülen bir sağlık problemi. Üşütme, alerji veya stresin yol açtığı bu sorun bazen kalıcı bir hal alabiliyor. Günlük hayatın kalitesini düşüren öksürük bazı durumlarda tehlikeli hastalıkların habercisi olabiliyor. Uzmanlar kan kusma görüldüğü zaman mutlaka doktora görünmek gerektiğini belirtiyor.

Sağlık

23.01.2024, 20:10

Kalıcı bir öksürük, alerji ve soğuk algınlığı gibi birçok nedenin ortak bir belirtisi. Sigara içmiyorsanız ve sürekli bir öksürüğünüz varsa bunun olası nedenleri astım, bronşit ve reflü olabilir.

Öksürüğün uykusuzluk, göğüs kaslarında ağrı ve idrar kaçırma gibi can sıkıcı sonuçları hastanın yaşam kalitesini ve günlük aktivitelerini etkiler. Problem devam ederse, daha ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir,

Öksürük olaylarının çoğu iki hafta içinde kaybolur veya önemli ölçüde iyileşir. 3 ila 8 hafta sürer ve bu süre sonunda düzelirse hipoksik öksürük olarak kabul edilir. 8 haftadan uzun süren inatçı bir öksürük ise, kroniktir.

Öksürüğün en yaygın nedenleri çocuklarda ve yetişkinlerde farklı. İnatçı öksürüğün değerlendirilmesi ve tedavisi hastanın yaşına, eşlik eden semptomlara ve tıbbi geçmişe bağlı.

Kalp krizini önleyen sekiz altın kural! Sadece bir tanesi bile... Haberi Görüntüle

YETİŞKİNLERDE KRONİK ÖKSÜRÜK 4 SEBEBE BAĞLI

Erişkinlerde inatçı öksürüğün en yaygın nedenleri ilk olarak geniz akıntısı. Alerjik rinit, burun enfeksiyonları, burun polipleri ve diğer durumların neden olduğu geniz akıntısı kronik öksürüğün yaygın bir nedeni. Bu koşullar üst solunum yollarını etkiler. 

Astım da, hırıltı ve nefes darlığı gibi diğer semptomlarla birlikte sürekli ve aralıklı bir öksürüğe neden olabilir. Bu semptomlar astım kötüleştiğinde ortaya çıkar. 

Reflü hastalığı da kronik öksürüğe neden olabilir. Bazı kişilerde mide ekşimesi gibi tipik semptomlar görülmez ve yaşadıkları tek semptom kronik öksürüktür. Bu vakalarda öksürük geceleri hasta yattığında daha şiddetlidir. 

Bronşit, yetişkinlerde kronik öksürüğün nedeninden biri. Bağışıklık sisteminin hücresel reaksiyonundan kaynaklanan bir rahatsızlık olarak tanımlanabilir. 

İnek sütü sık görülen hastalığın ilacı olabilir mi? Bilim insanlarına... Haberi Görüntüle

ÇOCUKLARDA İSE ASTIM EN BÜYÜK NEDEN

Çocuklarda kalıcı öksürüğün en yaygın nedenleri astım, uzun süreli bakteriyel bronşit, üst solunum yolu öksürük sendromu, üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra birkaç hafta süren enfeksiyon sonrası öksürük olabilir. 

Kronik öksürüğün daha az yaygın, ancak nadir olmayan nedenleri ise şunlardır:

  • Sigara içmek
  • Tüberküloz
  • Kronik bronşit
  • Boğmaca

Göğüs ağrısı hissediyorsanız, nefes darlığı yaşıyorsanız, başınız dönüyor ve kan kusuyorsanız mutlaka en kısa zamanda doktora görünmelisiniz.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading