Bazı insanlar kan görünce neden bayılır? Kan tutması adı verilen fobi, mutlaka tedavi edilmeli!
Kan görmeye dayanamamak, kan görme durumu halinde baş dönmesi yaşamak gibi durumlara kan fobisi ya da kan tutması ismi veriliyor. Kan ile ilgili yaşanan bir travma sonucu veya genetik aktarımla ortaya çıkabilen bu fobi kişide diğer fobilerden farklı bir belirtiye yol açıyor. Kişi kan gördüğü an baygınlık geçiriyor.

Kan tutması nedir? Kan tutması neden olur? Kan tutmasında kişi neden bayılır? Kan fobisi tedavi edilebilir mi? İşte cevaplar...
Halk arasında kan tutması adı verilen fobi, kişinin kan görünce fenalaşması olarak tanımlanıyor. Diğer bilinen tüm fobilerden farklı özellikler taşıyan kan tutması, ya yaşanan bazı travmalar ya da genetik aktarım sonucu ortaya çıkıyor.
KİŞİ FOBİNİN ETKİSİYLE BAYILIYOR
Kan fobiside kişi tepkisini bayılarak gösteriyor. “Vazovagal senkop” adı verilen bu durumda kan gören insanın kalbi hızlıca çarpmaya başıyor, daha sonra kalp atışında ani yavaşlama ve kan basıncında da ani bir düşüş meydana geliyor. Bu ani düşüş sebebiyle baygınlık yaşanıyor. Vazovagal senkop gerçekleşmeden önce ise baş dönmesi, cilt renginin solması, bulanık görme gibi bazı belirtiler ortaya çıkıyor.
Bazı insanlarda kan tutması ileri seviyelerde görülüyor. Böyle bir durumda kişinin ambulans sesi bile duyması bayılmasına yol açabiliyor.
FARKLI TEDAVİ YÖNTEMLERİ VAR
Kan fobisi, hayatta her türlü durumla karşılaşılabileceğinden dolayı mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durum. Bu noktada ise farklı tedavi yöntemleri var.
KİŞİ, KORKUSUNA MARUZ BIRAKILABİLİR
Danışanı fobisine maruz bırakma yöntemi oldukça etkili. Bunda kişi, güvenilir bir ortamda kademeli olarak öncelikle korkulan şeyi çağrıştıran şeylere ve ardından da bizzat korkulan kendisine maruz bırakılır. Bu esnada aynı zamanda terapist çeşitli başa çıkma yöntemlerini de danışana öğreterek destek olur. Böylelikle kişi adım adım duyguları ile başa çıkmayı, korkuları ile yüzleşerek aslında korktuğu şeyin düşündüğü gibi olmadığının farkına varır.
KİŞİNİN KORKMASI, YÜKLENDİĞİ ANLAMLARDAN KAYNAKLANIYOR
Bilişsel davranışçı terapide ise, kişi, korkulan şeyin korkunç olduğundan ötürü değil, ona yüklediği anlamlardan sebep fobi sahibi olur. Duruma bu bakış açısıyla bakıldığında, korkulan şeye ait çarpıtılmış düşünceleri, algıları değiştirmek en doğru ve kalıcı çözüm olacaktır.
TRAVMA ANILARI GÜN YÜZÜNE ÇIKARILABİLİR
EMDR ismi verilen yöntemde ise amaçlanan travma anılarını gün yüzüne çıkarmak ve kişilerin bu anılara dair sahip olduğu olumsuz düşüncelerin üzerine giderek bu anıların bugüne dek süregelen bilişsel etkilerini ortadan kaldırmak, kişiyi anıya dair nötrlemektir.
NEFES EGZERSİZLERİ DE YAPILABİLİR
Nefes egzersizleri de fobilere sebep olan şeylerle karşılaşıldığında rahatlamaya ve ani tepkiler vermeyi önlemeye yardımcı olur. İlaç tedavisi ise gidilecek psikiyatristin kararıdır.