Yandex Metrica
SON DAKİKA
Bağışıklığın zayıf olduğu nasıl anlaşılır? Bağışıklık sistemini güçlendirmek için ne yapmalı?

Bağışıklığın zayıf olduğu nasıl anlaşılır? Bağışıklık sistemini güçlendirmek için ne yapmalı?

Hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlenmek ve virüslerle savaşabilmesi için vücuda destek olacak vitaminli yiyecekler tüketilmelidir. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak bireyin hayat standardını yükseltmesini sağlar. Bazı durumlarda ne kadar özen gösterilse gösterilsin bağışıklık sistemi düşer ve hastalıklara açık oluruz. Peki bağışıklığın zayıf olduğu nasıl anlaşılır? Bağışıklık sistemini güçlendirmek için ne yapmalı?

Sağlık

13.02.2024, 14:24

Vücudun direncini yüksek tutmak sağlık açısından son derece önemlidir. Bazen bağışıklık sistemimi güçsüz kalır ve bu da bireyin sağlığını koruyamamasına, vücudunun mikroplara açık duruma gelmesini sağlar. Peki bağışıklığın zayıf olduğu nasıl anlaşılır? Bağışıklık sistemini güçlendirmek için ne yapmalı?

Covid-19 salgınında dikkat çeken araştırma: Yaşam süresi kısıtlandı Haberi Görüntüle

BAĞIŞIKLIĞIN ZAYIF OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

Bağışıklık sisteminin güçlü yada güçsüz olduğunu ölçümlemek pek mümkün değildir. Yani bağışıklık sisteminin güçlü olup olmadığını gösteren bir test de bulunmamaktadır. Yapılan bazı kan testleri ise kesin sonuç vermez, sadece ipuçları oluşturarak yol gösterici olur. Bunun için en önemli önlem enfeksiyonlara yakalanmamak ya da hastalıklarla karşılaşıldığında vücut direncini en hızlı şekilde toparlamak gerekir.

"Sigarayı bırakırsam kilo alırım" iddiası çürütüldü! Araştırma durumun tam tersi... Haberi Görüntüle

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN ZAYIFLADIĞINI GÖSTEREN BELİRTİLER NEDİR?

Bağışıklık sistemi herkeste farklı olup genetik yapı, genel vücut yapısı gibi birçok farklı etkenle değişir. Yani herkesin bir bağışıklık sistemi haritası bulunmaktadır. Çok yorulmak, stres altında kalmak ya da yetersiz beslenmek, diyabet, kanser, kalp hastalıkları gibi birçok sebep bağışıklık sistemini zayıf düşürebilir.

Bağışıklık sisteminin zayıfladığının en önemli göstergesi kişinin sık sık enfeksiyon almasıdır. Örneğin kışın 3-4 kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmek zayıf bağışıklık sisteminin en önemli göstergelerinden bir tanesidir. Genel olarak enfeksiyonlara yatkınlık zayıf bağışıklığı gösterir. Özellikle şu an içinde bulunduğumuz pandemi ya da salgın dönemlerinde bağışıklığı zayıf kişiler daha çok etkilenir ve öyle bireylerde hastalıklar daha yoğun olarak görülür.

Yaşlanmayla birlikte, vücudumuzda yaşanan biyokimyasal fonksiyon değişiklikleri hücrelerden organlara kadar pek çok süreçte değişime sebep olur. Son derece karmaşık olan bu değişimlerle beraber bağışıklık sistemi de normal olarak yaşlanır. Bu sebeple yaşlı kişilerin çok daha fazla özen göstermeleri gerekir.

"Sigarayı bırakırsam kilo alırım" iddiası çürütüldü! Araştırma durumun tam tersi... Haberi Görüntüle

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN NE YAPILMALI?

Dengeli beslenin:
Bağışıklık sisteminin zayıflamasının en önemli nedenlerinden biri kötü beslenmek ve hareketsiz bir hayat tarzıdır. Bu nedenle düzenli ve dengeli beslenmeye çalışın.

Yeterli ve kaliteli uyuyun:
Bağışıklık sistemini güçlü tutan sebeplerden başında kaliteli ve yeterli uyku bulunuyor. Uyurken salgılanan serotonin hormonu sayesinde enfeksiyonlara daha hızlı cevap verir. Bu nedenle günde 7-8 saat uyku tavsiye edilir.

Bol su tüketin:
Su vücut direncinin artırılmasında ve bağışıklığı güçlü tutmak için önemli bir içecektir. Bu nedenle günde 2 litre su tüketmek uzmanlar tarafından tavsiye edilir.

Egzersiz yapın:
Mümkünse bol oksijenli açık alanda egzersiz yapmak güçlü bir bağışıklık sistemi için çok önemlidir. Bu dönemlerde çok mümkün olmamakla beraber evde basit egzersiz yapmak, yürümek gibi ılımlı egzersizler de yapılabilir. Bunu yaparken evde camları açın ve içeriye temiz hava girmesini sağlayın.

Stresinizi kontrol etmeye çalışın: 
Olabildiğince kendinizi strese sokacak şeylerden uzak durmaya ve stres altına girmemeye çalışın.

Alkol ve sigaradan uzak durun:
Alkol ve sigaranın zararlarından bir tanesi de bağışıklık sistemini düşürmesi ve vücudu virüslere açık hâle gelmesini sağlar. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading