Yandex Metrica
SON DAKİKA

Sitede Ara

Bağırsak kanserinde işlenmiş gıdanın etkisi büyük! Yiyen erkeklerde risk %29 artıyor

Bağırsak kanserinde işlenmiş gıdanın etkisi büyük! Yiyen erkeklerde risk %29 artıyor

İşlenmiş gıdalar sağlığı tehdit ediyor. İçine farklı kimyasal madde koyularak tatlandırılan bu yiyecekler çoğu kişi tarafından sevilse de özellikle erkekler için çok büyük olumsuzlukları beraberinde getiriyor. Öyle ki düzenli olarak işlenmiş gıda tüketen erkeklerde bağırsak kanseri riski %29 artıyor.

Sağlık

17.03.2024, 00:16

Genetik, yaşam tarzı ve çevresel faktörler hastalık oluşumunda önemli rol oynuyor. Ancak uzmanlar, sağlık üzerinde en büyük etkinin beslenmede olduğunu söylüyor.

2022'de yapılan bir araştırmaya göre yetersiz beslenme, dünya çapındaki diğer tüm sağlık risk faktörlerinden daha fazla ölümden sorumlu ve obezite ile bulaşıcı olmayan hastalıkların önde gelen nedeni.

Bakan Koca tarih verip açıkladı: MHRS randevularına düzenleme geliyor Haberi Görüntüle

İŞLENMİŞ GIDA ERKEKLERİ TEHDİT EDİYOR

Başka bir araştırmaya göre, yüksek oranda işlenmiş gıdaları sıklıkla tüketen erkeklerin kolon kanserine yakalanma riski, bu tür gıdaları daha az tüketen erkeklere kıyasla %29 daha fazla.

Diyetin kolon kanseri riskini nasıl etkilediğini belirlemek için Harvard ve Tufts üniversitelerinden bilim adamları, 200.000 katılımcının ilgili anketlere verdiği yanıtları inceledi. Veriler, 25 yıl boyunca her 4 yılda bir toplanarak uzun vadeli beslenme alışkanlıkları ve besin sıklığı kalıpları hakkında bilgi sağladı.

Ekip daha sonra bu yanıtları sıraladı ve yüksek oranda işlenmiş gıdaların en düşük tüketiminden en yükseğine doğru sıraladı. En çok işlenmiş gıdaları yiyen erkeklerin kolon kanseri geliştirme riskinin en yüksek olduğu bulundu.

Bilim insanlarına göre sadakatsizlik genetik! Bu geni taşıyanlar daha kolay... Haberi Görüntüle

SOSİS, BALIK KÖFTESİ, JAMBON...

Ekip ayrıca, erkeklerde kolon kanseri ile en yakından ilişkili ürünlerin et, kümes hayvanları veya balık içeren yemeye hazır yemekler olduğunu kaydetti. Bu ürünler sosis, jambon ve balık köftesi gibi bazı işlenmiş etleri içeriyor. 

Araştırmacılar, daha fazla şekerli içecek tüketiminin erkeklerde kolon kanseri riskinin artmasıyla ilişkili olduğuna dikkat çekiyor. Bu , aynı sonuca ulaşan bir 2021 çalışması da dahil olmak üzere önceki araştırmaları doğruluyor.

Çalışmalarda yüksek oranda işlenmiş gıdaları yüksek miktarlarda tüketen erkeklerin kolon kanseri riskinin açıkça arttığı tespit edilmiş olsa da, aynı şeyi yapan kadınlarda böyle bir ilişki bulunmadı. Ancak hem erkekler hem de kadınlar, işlenmiş gıda alımını sınırlandırdıklarında daha sağlıklı olacaklardır. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading