Bacağınız neden ağrıyor? O belirti olduğu an doktora gidin!

Bacak ağrıları dönem dönem herkesin yaşadığı sağlık sorunlarından. Ancak geçmeyen ve aniden ortaya çıkan türden bie ağrı yaşadığınızda mutlaka kontrole gitmek gerekiyor. Peki bacak ağrısının olası nedenleri ne?
Bazen yorgunluktan bazen yanlış bir hareketten bazen de egzersiz sonralarında bacak ağrıları yaşanabiliyor. Bu durum nadiren tıbbi bir acil durum olmasına rağmen şiddetliyse ve aniden ortaya çıktıysa mutlaka doktora gitmek gerekiyor.
Bacak ağrısının birçok olası nedeni var. Çoğu ise kan akışı problemleriyle ilgili. Ancak bunun dışında birçok sebep var.
PERİFERİK ARTER HASTALIĞI
Bacak ağrısının yaygın bir nedeni olan periferik arter hastalığı ateroskleroz veya arterlerin daralmasından kaynaklanıyor. Kişi merdiven çıkarken veya yürürken bacağındaki ağrı kötüleşiyor. Diğer semptomlar arasında uyuşukluk, ağrı veya bacak kaslarında ağırlık hissi yer alıyor. Bu durum genellikle dinlenildiğinde azalıyor. Ağrı, uyluk, kalça, baldırlar veya ayak tabanları da dahil olmak üzere bacakların herhangi bir yerinde ortaya çıkabiliyor.
DİYABETİK NÖROPATİ
Diyabetik nöropati, diyabetin kronik hasarı nedeniyle ayaklarda şiddetli ağrıya neden olabiliyor. Ağrı gelip geçen ve genellikle o sırada yaptığınız şeyle ilgisi olmayan, yanan veya zonklayan bir karakterde oluyor.
Diyabetik nöropati bacaklarda ve ayak tabanlarında ağrıya neden olabiliyor. Ayakları düzenli olarak yaralara karşı kontrol etmek önemli çünkü diyabetik nöropati, bir yaralanma olduğunda hissetme yeteneğini etkileyebiliyor.
KRONİK STRES SENDROMU
Bacak ağrısı olan sporcuların yüzde 30'unda görülen yaygın bir durum olan kronik stres sendromu bisiklete binme, koşma veya yüzme gibi tekrarlayan aktivitelerle uğraşan sporcularda gelişebiliyor.
Egzersiz sırasında ağrı genellikle hasta egzersizi bıraktığında azalıyor. Kişi ayrıca uyuşukluk yaşayabiliyor, bacağını hareket ettirmede zorluk çekebiliyor veya kasları hareketle şişebiliyor. Ağrı ayak tabanları veya baldır kaslarında yoğun şekilde hissediliyor.
KİSTİK HASTALIK
Bacaktaki veya ayak tabanındaki atardamarları etkileyen nadir bir hastalık olan kistik hastalık, diyabet, fazla kilolu olmak ve sigara içmek gibi nedenlere bağlı gelişebiliyor. Bu durum bacakta atardamarlara baskı yaparak kan akışını etkileyebilecek bir kist oluşmasına neden oluyor.
Sırttan bıçaklama gibi gelip giden keskin ağrılar bu hastalığın en önemli belirtisi. Ağrı genellikle alt bacaktaki popliteal arterde ortaya çıkıyor. Ancak bacağın herhangi bir yerinde de meydana gelebiliyor.
OKSİPİTAL ARTER SIKIŞMASI
Ağrı, kramp ve çekilme hissi şeklinde görülüyor. Bu durum çok nadir olup, aktiviteye bağlı bacak ağrısından şikayet eden hastaların yüzde 1-3,5'inden azını etkiliyor. Baldırda ve bacağın arka kısmında yaşanıyor.
NE ZAMAN DOKTORA GİDİLMELİ?
Uzmanlara göre ayak bileğinde veya ayağın üst kısmında nabız yokluğu olduğunda ve bacak dokunulduğunda çok soğuk hissedildiğinde, bacakta mavi veya diğer renklerin ortaya çıkmasında, ağrı dinlenmeye rağmen geçmediğinde mutlaka doktora gidilmeli. Zira bu belirtiler kan akışınızda ciddi bir sorun olduğunu ve acil tedaviye ihtiyaç duyabileceğinizi gösterebilir. Doktor dolaşımınızı ve altta yatan olası nedenleri değerlendirebilir. Bacak ağrısının erken tedavisi oldukça önemli.
