Az uyku eşittir kısa yaşam... İşte beyni güçlendirmek için dikkat edilmesi gereken 5 alışkanlık!
Beyin sağlığı yaşam şeklinin kalitesi ve uykuyla doğru orantılı. Yapılan araştırmalar günlük hayatta benimsenecek bazı alışkanlıkların beyni besleyebilecek güçte olduğunu ve hem beden hem de ruh sağlığını güçlendirdiğini ortaya çıkardı. Peki sağlıklı bir beyin için neler yapılmalı?

Beyin sağlığını korumak ve güçlendirmek için neler yapılmalı? Günlük hayatta benimsenen alışkanlıklar beyni nasıl etkiler? İşte cevaplar...
Günlük hayat koşuşturmasından ihmal edilen bazı şeyler aslında beyin sağlığı üzerinde doğrudan bir etkiye sahip. Düzenli uyku, egzersiz, alkolü terketme, meditasyon ve yeni şeyler öğrenme gibi alışkanlıklar hayata dahil edildiği takdirde beyni önemli derecede besleyebilen rutinler haline geliyor.
YETERSİZ UYKU YAŞAMI KISALTIYOR
Uyku yetersizliği kişinin yaşam kalitesini düşürüyor. Çok sayıda araştırma da, yetersiz uykunun, bir kişinin obezite, diyabet ve kardiyovasküler hastalık gibi ciddi rahatsızlıklara yakalanma riskini artırdığını ortaya koyuyor. Harvard Tıp Fakültesi Uyku Tıbbı Bölümü ise zaman içinde yeterli uyku eksikliğinin, daha kısa bir yaşam süresi ile ilişkili olduğunu açıkladı. Çünkü uyku eksikliği beyinde iltihap oluşmasına yol açabilen ciddi bir durum.
GÜNDE 10 DAKİKA MEDİTASYON
Gün içinde zihni dinlendirmemek de beyin sağlığını olumsuz etkiliyor. Bu noktada meditasyon yapmak çok mühim. Zihni sakinleştirmenin, kaygıyı azaltmanın, depresyonu azaltmanın ve beyninizdeki iltihabı azaltmanın en kolay yollarından biri olan meditasyon, kişinin günlük rutininin bir parçası haline gelmeli. Kişi günde en az 10 dakika meditasyon yapmalı.
ALKOL BEYNİN DENGESİNİ BOZUYOR
Aşırı alkol alımı da beyni kötü yönde etkiliyor. Beyni doğrudan alevlendiren alkol kişiyi depresyona sokuyor. Uzmanlar tarafından bir iç karartırıcı olarak nitelenen alkol beynin dengesini bozuyor ve duyguları, düşünceleri, davranışları etkiliyor.
EGZERSİZ YAP BEYNİNİ KORU
Uzun süreli bellek için çok önemli olan, beyindeki mevcut nöronların hayatta kalmasını destekleyici protein BDNF'yi artırmak da beyni güçlendirmeyi sağlıyor. Bunun en kolay yolu ise egzersiz yapmak. Yapılan araştırmalar, egzersizin insanlarda BDNF aktivitesini artırdığını ortaya koyuyor. Düşük BDNF düzeyi, Parkinson, Alzheimer, multipl skleroz ve Huntington hastalığı gibi hastalıklara zemin hazırlıyor.
BEYNİNİ, ÇALIŞMASI İÇİN ZORLA
Çalıştırılmayan ve kullanılmayan beyin de zamanla sağlığını yitirmeye başlıyor. Öğrenmeye kapanmış ve dolayısıyla hiç harekete geçirilmeyen zihin kişinin zamanla her şeyi unutmasına sebep oluyor. Bu yüzden tıpkı fiziksel egzersiz gibi, beyin için de egzersiz yapılmalı. Beyin formda ve sağlıklı kalabilmek için sürekli zorlanmalı.