Aşırı yemek yemenin sebebi stres olabilir! Yemek yemek, stres ve kaygıyla baş etme yöntemi olarak görülüyor!
Stresliyken genellikle iştahımız açılıyor. Çünkü stresli düşüncelerden uzaklaşmanın iyi bir yolu olarak görülen yemek yeme, kronik kaygı yaşayan insanlar için cezbedici bir alışkanlık olabiliyor. Ancak sağlık için bu durumu önlemek gerekiyor.

Stresliyken neden çok yemek yeriz? Stres ve iştah arasında nasıl bir bağlantı var? İşte cevaplar...
Kendinizi stresli olduğunuz zamanlarda bir şeyler atıştırırken veya iştahınız kapalıykenn bulmanız gayet normal. Bunlar, vücudun strese karşı verdiği doğal tepkiler.
ÇOĞU İNSAN STRESLİYKEN YEMEK YİYOR
Amerikan Psikoloji Derneği tarafından 2013 yılında yapılan bir ankete göre, ankete katılan yetişkinlerin %27'si stresliyken yemek yediğini, %30'u ise stres nedeniyle öğün atladığını bildirdi. Diyetisyenlere göre hem aşırı hem de az yeme, stresli duygularla baş etmenin yaygın yolları.
Aşırı yeme, işteki, evdeki kronik sorunlardan ve olumsuz duygulara neden olan diğer kronik durumlardan kaynaklanan kronik strese yanıt olarak daha yaygın görülüyor. Bir kişi kronik stres yaşadığında, vücutta kortizol salgılanıyor, bu da yemek ve özellikle lezzetli yemek arzusunu teşvik ediyor.
Sürekli aşırı yemek kilo alımına, tansiyonun yükselmesine ve diyabete yol açabilir. Bunun için stres kaynaklı diyet değişiklikleri yapmakta fayda var.
STRES NEDENİNİZİ BELİRLEYİN
Stresinizin altında yatan kaynağı belirleyip çözerek, yeme bozukluğu geliştirme şansınızı azaltabilirsiniz.
GÜNLÜK TUTUN
Sadece ne yediğinizi değil, aynı zamanda yemekten önce ve sonra ne kadar aç hissettiğinizi, yemekten önce ve sonra ne kadar acıktığınızı not edin.
15 DAKİKA DİKKAT DAĞITIN
Aynı anda hem endişeli hem de aç hissettiğinizde bir aktivite ile dikkatinizi dağıtarak kendinize sakinleşmek için zaman tanımış olursunuz. 15 dakika sonra hala açsanız, açlığınız muhtemelen gerçek ve duygusal değildir.