Çoğu zaman yaşam tarzımızdaki değişiklikler ani kilo alımına yol açar. Mesela sigarayı bırakmak binlerce insan için büyük bir değişiklik. Yine uykusuzluk gibi uyku alışkanlıklarımızdaki bir değişiklik veya yeme alışkanlıklarımızdaki ve yemek yeme saatlerimizdeki değişiklikler.
Ani değişimler birkaç günlük bir süre içinde 1-2 kg aralığındaki kısa süreli kilo dalgalanmalarına yol açabilir. Eğer beslenmeye dikkat edilirse hızla verilebilir.
Ancak hızlı kilo alımı aynı zamanda tıbbi tavsiye veya tedavi gerektiren birçok temel sağlık durumunun da işareti olabilir.
Uyurken panjurları kapatıyor musunuz? Cevabınız inme riskinizi ortaya koyuyorİLAÇLAR
Bazı ilaçlar vücudunuzda ve alışkanlıklarınızda değişikliklere neden olabilir. Bazıları sizi acıktırabilir. Bir diğeri vücudunuzun kalori yakmasını yavaşlatabilir veya vücudunuzun besinleri emme şeklini değiştirebilir. Bazıları çok fazla su tüketimi gerektirir.
Kronik kabızlık yaşayanlara kardiyolog tavsiyesi geldi! Kabızlık ve kalp arasında... Okuduklarınıza inanamayacaksınız! Cep telefonu ve bilgisayarlar o kanserden koruyor! Peki...UYKUSUZLUK
Uykusuzluğu her ne kadar zihnimizde kilo alımıyla ilişkilendirmek zor olsa da her yaştan insanda buna katkıda bulunabilir. Uyku eksikliği kişinin sirkadiyen ritmini doğrudan etkiler ve bu da iştah hormonu ve enerji ihtiyacını etkileyerek kilo alımına yol açabilir.
2015 yılında 56.000 çocuk üzerinde yapılan bir araştırmada ekip, 10 saatten az uyuyanların aşırı kilolu veya obez olma olasılığının yüzde 76 daha fazla olduğunu, her ilave saat uykunun ise bu şansı yüzde 21 azalttığını buldu.
İntihar olaylarının en çok yaşandığı ülke belli oldu! Sadece geçen...DEPRESYON
Kilo alımı, hatta obezite, depresyonun olası fiziksel yan etkileri arasında. Bu duygudurum bozukluğu olan hastalarda genellikle "stres hormonu" kortizol düzeyi daha yüksek olur ve bu da karnınızın etrafında yağ birikmesine neden olabilir. Veya doğru yemek yiyemeyecek veya egzersiz yapamayacak kadar üzgün hissettiğiniz için kilo alıyor olabilirsiniz. Bu durumu tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlar da kilo alımına neden olabilir.
Çocuk sahibi olmak isteyenlere kritik uyarı: Şehirlerden uzak durun çünkü...SİGARA İÇMEYİ BIRAKMAK
Eski sigara içicilerinin çoğu, özellikle sigarayı bıraktıktan sonraki ilk birkaç ayda kilo aldıklarını bildiriyor. Sigara ve diğer tütün ürünlerindeki nikotin, sigara içen kişinin metabolizmasını hızlandırabilir ve iştahını azaltabilir. Dolayısıyla kişi sigarayı bıraktığında daha sık acıkıyor, kontrol altına alamadığı takdirde daha çok yiyor ve dolayısıyla fazla kilo almasına neden oluyor.
2015 yılında yapılan araştırma sonuçları, sigarayı bıraktıktan sonraki ilk 5 yılda ortalama kilo alımının yaklaşık 4 kg olduğunu gösterdi. Başka bir araştırmada sigarayı bırakanların yüzde 65'inin kilolarının yüzde 5'inden azını koruduğu veya aldığı ortaya çıktı.
Haberi okuyunca burun karıştırmaya tövbe edeceksiniz! Kimse tehlikenin farkında değil Ceviz sadece beyni çalıştırmıyormuş! Erkeklerin bir numaralı derdine karşı adeta...DİYABET
Diyabet, uygun beslenme, düzenli egzersiz ve gerektiğinde ilaç kombinasyonu ile tedavi edilebilir veya kontrol altına alınabilir. İnsülin vücudun yiyeceklerden aldığımız enerjiyi kullanmasına yardımcı olur. Ancak aynı zamanda vücudun enerji depolamasını da kolaylaştırır ve bu da sıklıkla kilo alımına yol açabilir.
Diyabetin en sık yaşanan ama en az bilinen belirtisi! Hastaların...POLİKİSTİK OVER SENDROMU
Polikistik over sendromu üreme çağındaki kadınları etkileyen bir endokrin bozukluk. Polikistik over sendromundan muzdarip kadınlar birden fazla hormonal anormallik yaşar.
Hayatınız hıçkırıkla alt üst mü oluyor? Uzmanların buna çok etkili...KALP YETMEZLİĞİ
Hızlı kilo alımı veya vücudun belirli bölgelerinde ödem sıvı tutulmasına bağlı olabilir. Uzmanlara göre 24 saatte 2-3 kilodan fazla ya da haftada 5 kilodan fazla kilo alımı kalp yetmezliğinin habercisi olabilir.
Bu hastalığa karşı antibiyotik kullanan yandı! Anında hastanelik ediyorNEFROLOJİK SORUNLAR
Ani kilo alımı veya ayaklarda, ayak bileklerinde veya uzuvlarda şişme, böbrek yetmezliği veya nefrotik sendrom gibi böbrek hastalığının belirtisi olabilir.
Ceviz sadece beyni çalıştırmıyormuş! Erkeklerin bir numaralı derdine karşı adeta... Harvardlı bilim insanlarından mikroplastik araştırması! Kilo üzerindeki etkisi ilk kez...MENOPOZ
Menopoz döneminde östrojen azalır. Bu da kadınlarda karın çevresinde yağ birikmesine neden olabilir. Ancak bunun tek nedeni östrojenin azalması değil. Sıcak basması, uyku sorunları ve kadının doğurganlığının sona ermesiyle ilişkili huysuzluk gibi diğer fiziksel değişiklikler, sağlıklı beslenme ve egzersiz yapma yoluna gidebilir.
Kronik kabızlık yaşayanlara kardiyolog tavsiyesi geldi! Kabızlık ve kalp arasında...YUMURTALIK KANSERİ
Yumurtalık kanserinin erken evrelerinde pek çok kadın semptom hissetmez. Bununla birlikte, hastalık ilerledikçe yumurtalık kanseri olan kişiler kilo alma sorunu ile karşılaşabilir.
Ürik asit kalbi vuruyor! Ürik asidin yüksekliği mi tehlikeli yoksa...TİROİD BOZUKLUKLARI
Hipotiroidizm, kişinin tiroid bezinin yeterli miktarda hormon üretmediği bir durum. Bu, metabolizmanın yavaşlaması gibi vücudun birçok fonksiyonunu etkileyebilir. Neticede kilo alımı artmaya başlar.
Kronik kabızlık yaşayanlara kardiyolog tavsiyesi geldi! Kabızlık ve kalp arasında...SİROZ
Siroz, karaciğerdeki sağlıklı dokunun yerini skar dokusunun aldığı ilerleyici bir durum. Bu, karın sıvısının birikmesine neden olabilir ve kilo alımına yol açar.
Uzmanlara göre kesin nedeni bilinmeden hızlı ve istemsiz kilo alımı yaşanıyorsa mutlaka hekime başvurulmalı. Ancak hormonal değişiklikler gibi çeşitli faktörlere bağlı olsa da sağlıklı kiloyu korumak, iyi beslenmek, aktif kalmak ve düzenli egzersiz yapmakla başlıyor.
Ürik asit kalbi vuruyor! Ürik asidin yüksekliği mi tehlikeli yoksa... Çok fazla şekerli gıda tüketen kadınların sonu o hastalık! Tedavisi...KİLO KONTROLÜ İÇİN BU YÖNTEMLERİ UYGULAYIN
Kilo kontrolü için;
- İşlenmiş gıdalardan kaçınmak
- Her gün meyve ve sebze yemek
- Çok su içerek vücudun nemlendirilmesi
- Soda, alkolsüz içecekler, meyve suları ve alkolden kaçınmak
- Tatlılar, patates, mısır vb. gibi çok fazla karbonhidrat içeren yiyeceklerden kaçınmak
- Sağlıklı bitkisel yağlarla birlikte tam tahıllar ve yağsız proteinler tüketmek
- Aktif kalmak (kardiyo egzersizi: koşu, yüzme, yürüyüş)
- Kuvvet antrenmanı yapmak gerekiyor.
Yorum Yaz