Yandex Metrica
SON DAKİKA
Aşırı miktarda şeker alırsak ne olur? Tüketilen şeker, toplam enerji alımının %10'undan az olmalı

Aşırı miktarda şeker alırsak ne olur? Tüketilen şeker, toplam enerji alımının %10'undan az olmalı

Rafine şeker vücuda hiçbir faydası olmayan bir gıda maddesi. Hatta çoğu uzman onlardan tatlı zehir diye bahsediyor. Ancak alınan sebze ve meyvelerde de bol miktarda şeker var. Peki bir kişi gün içinde ne kadar şeker almalı?

Sağlık

23.01.2024, 20:06

Şekerin bir enerji kaynağı olduğunu hepimiz biliyoruz ama çok fazla tüketilmesi zamanla sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

2015 yılında Dünya Sağlık Örgütü, sütte, meyve ve sebzelerde bulunanlar hariç olmak üzere, gıdalardaki ilave şekerler, bal, şuruplar, meyve ve sebze sularında doğal olarak bulunan şekerlerin gıda alımına ilişkin tavsiyeler yayınladı.

Yeni çalışmalara göre o cihazın kullanımı beyin tümörü riskini artırmıyor!... Haberi Görüntüle

ŞEKER ALIMINI OLABİLDİĞİNCE AZALTIN

Uzmanlar tarafından hem yetişkinler hem de çocuklar için serbest şeker alımının, toplam enerji alımının %10'undan az olması öneriliyor. Toplam enerji alımının %5'in altına düşürülmesi ise ek sağlık yararları sağlayacaktır. 

2022'de Dünya Sağlık Örgütü gibi politika önerilerinde bulunmayan veya yönergeler belirlemeyen EFSA, tüm kaynaklardan şeker alımının tolere edilebilir üst düzeyi hakkında bir görüş yayınladı. Görüş, beslenmedeki ana şeker kaynaklarının yanı sıra şeker alımı ile metabolik hastalıklar ve diş çürümesi gibi sağlık sorunları arasındaki bağlantıyı içeriyor. 

Covid-19 salgınında dikkat çeken araştırma: Yaşam süresi kısıtlandı Haberi Görüntüle

FAZLA ŞEKER TÜKETİRSEK NE OLUR?

  • Çok fazla şekerli yiyecek ve içecek tüketimi karın bölgesi yağlanmasını tetikleyerek diyabet ve kalp hastalıkları gibi kronik hastalıkların görülme olasılığını arttırıyor. 
  • Fazla şeker tüketimi ile diyabet, yüksek tansiyon, kan yağ değerlerinde artış, inflamasyon arasında ilişki bulunuyor. 
  • Kan şekeri ve insülin hızla yükseldiğinde bireylerde enerji artışına neden olur. Ancak bu durum geçici...
  • Sağlıklı ve dengeli bir beslenme psikolojimizi düzeltmeye yardımcı olurken, paketlenmiş gıdalar ve fazla şeker tüketimi depresyon görülme ihtimalini artırabiliyor. 
  • Yapılan bir araştırma, ilave şeker tüketiminin akne oluşma riskini yüzde 30 oranında arttırdığını gösteriyor. 
  • Rafine şeker ve şeker içeriği yüksek bir beslenme cildin kolajenine zarar verebiliyor. Böylece cilt sıkılığını kaybederek sarkmalar görülebiliyor. Aynı zamanda fazla şeker tüketimi hücresel yaşlanmayı da hızlandırabiliyor.
  • Fazla şeker tüketimi ayrıca karaciğerin yorulmasına ve yağlanmasına neden olabiliyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading