Yandex Metrica
SON DAKİKA
Artık her 4 kişiden birinde görülebilir! Sağlıklı alışkanlıklar kazanmak riski yüzde 80 önleyebilir

Artık her 4 kişiden birinde görülebilir! Sağlıklı alışkanlıklar kazanmak riski yüzde 80 önleyebilir

Beyin damarlarına giden kan akışının aniden kesilmesine bağlı olarak gelişen felç, zihinsel ve fiziksel yeti kaybına neden oluyor. Hastalığa neden olan faktörler oldukça fazlayken bazıları riski önlemede etkili. Özellikle sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıkları inme ihtimalini yüzde 80 azaltıyor.

Sağlık

23.01.2024, 20:50

İnmeye yakalanma olasığı dünya genelinde, beslenme ve yaşam tarzının kilit rol oynamasıyla 2005'ten bu yana %50 arttı. Dünya İnme Örgütü'ne göre her yıl 12 milyondan fazla yeni felç vakası görülüyor. Veriler dünya çapında yaklaşık dört kişiden birinin yaşamları boyunca felç geçirebileceğini ortaya koyuyor. 

Meyve ve sebzelerin kabuğu soyulmalı mı soyulmamalı mı? Hangisi daha... Haberi Görüntüle

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

BESLENME İNME RİSKİNİ DOĞRUDAN ETKİLİYOR

İnme beyne giden kan akışının tıkanması başta olmak üzere bir dizi faktörden kaynaklanabiliyor. Ayrıca, her insanın felç geçirmesine neden olabilecek kendine özgü risk faktörleri var. Ve bu faktörlerden bazıları değiştirilemiyor. Mesela genetik yatkınlık. 
Ancak beslenme ve diğer yaşam tarzı değişiklikleri riski yüzde 80 oranında azaltabiliyor. 

Uzmanlar küresel çapta inme risklerindeki artışı, obeziteye bağlıyor. İşlenmiş gıdaları fazla tüketmek, hayvansal protein açısından yüksek bir diyet, fast food ve şekerli atıştırmalıklar insanlardaki felç riskini artırıyor. 

Kalp krizini önleyen sekiz altın kural! Sadece bir tanesi bile... Haberi Görüntüle

Yunan araştırması ortaya koydu: Günün ilk sigarasını en çok onlar... Haberi Görüntüle

MARKETLERİN ORTA BÖLÜM REYONLARINDAN UZAK DURUN

Diyetisyen Dr. Dana Hunnes danışanlarına süpermarket mağazalarının çevre reyonlarından alışveriş yapmalarını öneriyor. Bu bölümler ona göre genellikle orta reyonlarda ve buzdolaplarında bulunan işlenmiş gıdalardan daha sağlıklı ürünlerle dolu. 

Afrika çöl tozu en çok onları etkileyecek! Meteoroloji uzmanları maske... Haberi Görüntüle

DİYETİSYENLER AKDENİZ TİPİ BESLENMEYİ ÖNERİYOR

Hunnes ayrıca Akdeniz diyetinin felç riskini azaltmak için en iyi diyetlerden biri olduğunu belirtiyor. Taze sebze ve meyveler ile kepekli tahıllar açısından zengin bir beslenme, riski azaltmak için yapılabilecek en iyi şeylerden biri.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri ise inme riskini azaltmak için sigarayı bırakmayı, alkol tüketimini sınırlamayı, düzenli olarak egzersiz yapmayı, kan basıncını ve kan şekeri seviyesinin takip edilmesini öneriyor. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading