Yandex Metrica

Artan pilavı bir daha ısıtmayın! Zehirlenmeye yol açıyor

Artan pilavı bir daha ısıtmayın! Zehirlenmeye yol açıyor

Akşam yemeği için hazırladığınız pilavdan artanları ne yapıyorsunuz? Çoğu insanın cevabı saklama yönünde olacaktır ancak bu nokta aslında çok büyük bir öneme sahip. Zira pirincin içinde bulunan Bacillus cereus isimli bakteri yeniden ısıtıldığını zehirleyici bir yapıya dönüşebiliyor. Bunun önüne geçmenin ise bazı yolları var. Detaylar haberde.

Sağlık

23.01.2024, 20:58

Yeni pişmiş pilav en lezzetli yemeklerden biri. Ancak pirinç aynı zamanda tehlikeli bakterilerin büyümesi için ideal koşullar yaratabiliyor. Pişmemiş pirinçte yaygın olan Bacillus cereus, kaynatmak ile ortadan kalkmıyor çünkü ısıyı tolere edebilen sporlar üretiyor. 

Göz muayenesi o organdaki hastalığı tespit edebilir! Göz damarlarındaki o belirtiye dikkat! Göz muayenesi o organdaki hastalığı tespit edebilir! Göz damarlarındaki o... Haberi Görüntüle

PİRİNÇ SENDROMUNA DİKKAT!

Pişirildikten sonra oda sıcaklığında bırakılan pirinç, çeşitli bakterileri çoğaltarak ve zararlı toksinler salarak bu bakterileri barındırabiliyor. Hatta "pirinç sendromu" olarak da bilinen gıda zehirlenmesine yol açabiliyor. 

Regl ağrılarının sebebi belli oldu! O yiyecek her şeyin sorumlusu Regl ağrılarının sebebi belli oldu! O yiyecek her şeyin sorumlusu Haberi Görüntüle

Fazla karamsar ve endişeli misiniz? O hormonu mutlaka kontrol ettirin! Doğrudan depresyona yol açıyor Fazla karamsar ve endişeli misiniz? O hormonu mutlaka kontrol ettirin!... Haberi Görüntüle

ZEHİRLENME RİSKİ NASIL ORTADAN KALKAR? 

Pişirmeden önce pirinci yıkamak taneler arasında gizlenen böceklerden veya ağır metallerden kurtulmanızı sağlasa da Bacillus cereus için aynı şey söylenemiyor. Çünkü bu bakteri tahıla gömülü vaziyette bulunuyor. Riskleri ortadan kaldırmak için pirinç pişirildikten hemen sonra servis edilmeli veya çabuk soğutulup bir kapta buzdolabına veya derin dondurucuya konulmalı. Ayrıca pilav bir saatten fazla dışarıda bırakılmamalı.

Artan pilav, yeniden ısıtılırken ise mikrodalga kullanılabilir. Ocakta veya buharda ısıtılabilir. Ancak bu uygun şekilde soğutulur ve saklanırsa güvenli. Birkaç saattir dışarıda duran pilavı yeniden ısıtmak yalnızca riskleri artıracaktır. Bunun nedeni, ısıtmanın, soğutmanın ve tekrar ısıtmanın, B. cereus gibi zararlı bakterilere büyümek için harika bir fırsat vererek, "pilav sendromu" olasılığını artırması. 

Köpeklerde kullanılan Librela ne işe yarar? Hamile ve emziren köpekler Librela kullanabilir mi? Librela'nın yan etkileri ne? Köpeklerde kullanılan Librela ne işe yarar? Hamile ve emziren köpekler... Haberi Görüntüle

BASILLUS CEREUS 2 KİŞİNİN ÖLÜMÜNE YOL AÇTI

Bacillus cereus gıda zehirlenmesi ölümcül olabilir ve makarna gibi diğer gıdalarda da görülebilir. 2011 yılında yapılan bir vaka çalışması, 20 yaşındaki bir öğrencinin beş günlük makarnayı yedikten sonraki 10 saat içinde B. cereus zehirlenmesinden öldüğünü gösteriyor. Benzer bir vaka 2003 yılında bir ailenin 8 günlük makarna salatası yemesi sonucu bir kişinin ölümü ve beş çocuğun da hastaneye kaldırılmasıyla yaşanmıştı.

Pirinç sendromu, genellikle büyüdükçe ürettiği toksin B. cereus tarafından tetiklenen kusma ve ishal ile kendini gösteriyor. Çoğu zaman bir veya iki gün içinde geçse de bazı insanlar için ölümcül olabiliyor. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading