Yandex Metrica

Akıllı telefonlar ölüm riskini tahmin edebiliyor! Yürüme izleme uygulamaları sayesinde

Akıllı telefonlar ölüm riskini tahmin edebiliyor! Yürüme izleme uygulamaları sayesinde

Bir insanın ölüm riski bazı kondisyon testleriyle belirlenebilirken Birleşik Krallık'ta yapılan çalışmaya göre artık bu akıllı telefonlarla da yapılabilir. Araştırmacılar bir akıllı telefonun sensörlerinin, 5 yıllık ölüm riskini doğru bir şekilde tahmin edebildiğini buldu.

Sağlık

23.01.2024, 20:09

Ölüm riski, kişinin sağlık durumu, beslenmesi ve yaptığı egzersizlere göre artıyor ya da azalıyor. Bunu kesin olarak tahmin etmek zor olsa da kondisyon testleri ile bir nebze mümkün olabiliyordu. 

Şimdi ise bir akıllı telefonun sensörleri, bir kişinin 5 yıllık ölüm riskini doğru bir şekilde tahmin edebiliyor. Bu telefonlar aracılığıyla pasif etkinlik izlemenin yükselişi, benzer ölçümler kullanılarak nüfus düzeyinde analiz yapılmasını mümkün kılıyor.

Bunu haftada 50 saatten fazla yapan kadınlar depresyona giriyor! Araştırmada ortaya çıktı Bunu haftada 50 saatten fazla yapan kadınlar depresyona giriyor! Araştırmada... Haberi Görüntüle

YÜRÜYÜŞ UYGULAMALARI İLE BELİRLENİYOR

Urbana-Champaign'deki Illinois Üniversitesi'nden Bruce Schatz ve meslektaşları tarafından yürütülen araştırmaya göre, insanların yürüme aktivitesinin pasif akıllı telefon izlemesi, nüfus düzeyinde sağlık ve ölüm riski modelleri oluşturmak için kullanılabilir. 

Araştırmacılar, 1 hafta boyunca hareket sensörleri takan 100.000 katılımcıyı inceledi. Ekip, geleneksel demografik özelliklerle birleştirilmiş günde yalnızca 6 dakikalık düzenli yürüyüş yaparak ölüm riskinin öngörücü modellerini başarılı bir şekilde doğrulamayı başardı.

Japon bilim insanları tavsiye ediyor: Öfke anında bunu yapın! İhtiyacınız olan tek şey... Japon bilim insanları tavsiye ediyor: Öfke anında bunu yapın! İhtiyacınız... Haberi Görüntüle

%70 ORANINDA DOĞRULANDI

Pasif olarak toplanan verileri kullanan araştırmacılar yürüme hızının eşdeğerini hesaplayabildi. Bu değer, yaş ve cinsiyetten bağımsız olarak yaklaşık %70'lik bir doğrulukla 5 yıllık mortalitenin bir göstergesiydi. Tahmine dayalı modeller, akıllı telefon monitörlerini simüle etmek için yalnızca yürüme yoğunluğunu kullandı. 

Sonuçlar, hareket sensörleri ile yapılan pasif ölçümlerin, yürüme hızı ve temposunun aktif ölçümlerine benzer doğruluk sağlayabildiğini gösteriyor. Ölçülebilir yöntemler sağlık riskleri için ulusal taramaya yönelik uygun bir yol sunuyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading