Yandex Metrica

Akıllı telefonlar beyni nasıl etkiliyor? Yaratıcılık yeteneğini bile köreltiyor

Akıllı telefonlar beyni nasıl etkiliyor? Yaratıcılık yeteneğini bile köreltiyor

Artık elinde telefon olmayan kimse yok. Teknoloji geliştikçe bütçe zorlanarak alınan bir üst modeldeki akıllı telefonlar aslında hem beden hem de ruh sağlığını olumsuz etkiliyor. Çin'de yapılan araştırmalar, telefon bağımlılığının beynin yaratıcı yeteneğini olumsuz etkilediğini gösteriyor.

Sağlık

23.01.2024, 20:28

Akıllı telefonu olmayan yetişkin ve genç neredeyse yok denecek kadar az. Bu durum teknolojiye olan merakın ne denli büyük olduğunu ortaya koysa da aslında perde arkasında sağlık için büyük bir tehdit. Özellikle COVID-19 salgını ve ardından gelen izolasyon, akıllı telefon bağımlılığı olan kişilerin sayısını artırdı. 

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

ARAŞTIRMA ÇİN'DE YAPILDI

Çin'deki araştırmacılar da, akıllı telefon bağımlılığının yaratıcılık üzerindeki etkilerini araştırdı. Beyin görüntüleme teknolojisini kullanarak, yaratıcı görevlere verilen kortikal tepkileri ölçtüler. 

Katılımcılar 18 ila 25 yaşları arasındaki üniversite öğrencileriydi. 24 tanesi Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeğinden
yüksek puan almış deney grubunu oluştururken SAS ölçeğinden düşük puan alan kalan 24 kişi kontrol grubunu oluşturdu.

O burçtaki kadınlar jinekolojik sorunlar yaşayacak! Yengeçler solunum sıkıntısı çekebilir! İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? O burçtaki kadınlar jinekolojik sorunlar yaşayacak! Yengeçler solunum sıkıntısı çekebilir!... Haberi Görüntüle

YARATICI YETENEK YARA ALIYOR

Göz muayenesi o organdaki hastalığı tespit edebilir! Göz damarlarındaki o belirtiye dikkat! Göz muayenesi o organdaki hastalığı tespit edebilir! Göz damarlarındaki o... Haberi Görüntüle

Sonuçlar, akıllı telefon bağımlılığının beynin yaratıcı yeteneğini olumsuz etkilediğini ortaya koydu. 

Araştırmalara göre beynin prefrontal korteksi ve şakak bölgeleri, yaratıcı düşünmeleri istendiğinde daha az aktifti. Bu, akıllı telefon bağımlılığı olmayan katılımcıların aksine bir tablo.

Ekip, çalışmalarının bazı sınırlamaları olduğunu kabul ediyor. 
Farklı akıllı telefon bağımlılığı türleri arasında ayrım yapmadılar. Katılımcılar sadece bir oyuna veya sadece sosyal medyaya bağımlı olabilirler. Bu farklılıkların yaratıcılık ve beyin işlevi üzerinde etkileri olabilir. Ayrıca, çalışma yaratıcılığın yalnızca bir bileşenini araştırdı. 

Ancak bu sınırlamalara rağmen araştırmacılar, çalışmalarının akıllı telefon bağımlılığının bilişsel işlevi nasıl etkileyebileceğine dair bilgilere önemli bir katkısı olduğuna inanıyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading