Yandex Metrica

60 yaş üstü için kritik uyarı! Kanama riski artıyor

60 yaş üstü için kritik uyarı! Kanama riski artıyor

60 yaş ve üzeri hastalarda, herhangi bir kalp hastalığı ve tıkayıcı bir damar öyküsü yoksa kardiyovasküler bir olayın yaşanmasını engellemek için kullanılan kan sulandırıcı ilaçların günlük kullanmaya başlanmasının doğru olup olmadığına hekim ile birlikte karar vermek gerekiyor.

Sağlık

24.02.2024, 23:02

Koronavirüs ile birlikte kullanımı artan, halk arasında ''asprin'' olarak bilinen asetilsalisilik asit adlı etken maddeyi içeren ilacın kullanımıyla ilgili bilimsel çevrelerde son dönemde farklı düşünceler ortaya çıktı.

Çocuğunuz okula karşı ilgisiz mi? Nedeni zeka ile ilgili olabilir! Okuyunca sevineceksiniz Çocuğunuz okula karşı ilgisiz mi? Nedeni zeka ile ilgili olabilir!... Haberi Görüntüle

'HEKİMİN HASTAYI BİREYSEL OLARAK DEĞERLENDİRMESİ ÖNEMLİ'

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Sinem Özbay Özyılmaz aspriler konusunda uyarılarda bulundu.

 “Temel klinik araştırmalardan elde edilen kanıtlara göre, kardiyovasküler olaylar olduktan sonra tekrar gelişmesinin önlenmesinde aspirinin net faydaları bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Biz bu bilgiler ışığında kalp krizi veya ani tıkayıcı beyin damar hastalığına bağlı inme geçiren, koroner arter baypas cerrahisi veya koroner arter stentleme ile kalp dokusunun yeniden kanlanması sağlanan, periferik arter veya şahdamarı hastalığı olan hastalara aspirini rutin başlatıyoruz. Ama öte yandan; kişide herhangi bir kalp hastalığı veya tıkayıcı beyin damar hastalığı öyküsü yoksa yani kardiyovasküler olay henüz yaşanmamış fakat yaşanmasını önlemek için yapılan birincil korumada aspirin kullanmaya başlamanın doğru olup olmadığına hekim ile ortak karar vermek gerekir.”

 

Asprini uzun kullanmaları halinde sindirim sisteminden kaynaklanan kanamalar olabileceğinin altını çizen Doç. Dr. Özyılmaz, klinik uygulamada kardiyovasküler hastalığı olan veya yüksek risk altındaki hastalar için günlük 75 ila 100 mg uzun süreli asprin tedavisinin önerildiğini belirtti.

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

HASTANIN YAŞI, CİNSİYETİ, KAN DEĞERLERİNE BAKILMASI GEREKİYOR

Kişide herhangi bir kalp hastalığı ya da tıkayıcı beyin damar öyküsü yoksa ve buna karşın önlem alınması için kullanılacaksa hekim ile ortak karar alınmalıdır. Bu durumda hastanın yaşı,cinsiyeti,tansiyon değeri,kan kolestrol değeri ve sigara içip içmediği göz önüne alınarak hastaların düşük, sınırda, orta ve yüksek riskli olarak gruplandırılması gerekiyor.

Regl ağrılarının sebebi belli oldu! O yiyecek her şeyin sorumlusu Regl ağrılarının sebebi belli oldu! O yiyecek her şeyin sorumlusu Haberi Görüntüle

60 YAŞ ÜSTÜN KİŞİLERDE KANAMA RİSKİNE DİKKAT

Doç. Dr. Özyılmaz 60-69 yaş arasında 10 yıllık kardiyovasküler hastalık riski orta ve yüksek seviyede olan hastalarda düşük doz tedaviye başlamanın hastaya göre karar verilmesi gereken bir durum olduğunu belirtti. Ayrıca asprin başlamadan önce kanama riskinin titizlikle değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading