Yandex Metrica

2 dakikalık egzersiz bile ömrü uzatıyor! Hastalıklara yakalanma riskini azaltıyor

2 dakikalık egzersiz bile ömrü uzatıyor! Hastalıklara yakalanma riskini azaltıyor

Egzersiz yapmak, zayıflamanın öncelikli şartlarından biriyken uzun ömür üzerinde de hayli etkili. Yapılan araştırmalar kısa süreli yapılan egzersizlerin, kalp ve kanser gibi hastalıklara yakalanma ihtimalini azaltacağını ve dolayısıyla yaşam süresini artıracağını gösteriyor.

Sağlık

23.01.2024, 20:17

Uzun yaşamak isteyenler kısa da olsa spor yapmalı. Araştırmacılar uzun süredir egzersizin uzun ömür üzerindeki etkisini inceliyor ve yapılan bir çalışma, çok az bir egzersizin bile uzun bir yaşama vesile olabileceğini gösteriyor.  

Yatakta dönüp durmaya son! Sizi telefondan uzak tutacak bu üç yöntem sayesinde mışıl mışıl uyuyacaksınız Yatakta dönüp durmaya son! Sizi telefondan uzak tutacak bu üç... Haberi Görüntüle

KISA EGZERSİZ BİLE ÖMRÜ UZATIYOR

Araştırmacılar, kısa süreli şiddetli fiziksel aktivitenin kardiyovasküler hastalık ve kanser insidansını azaltacağını ve böylece uzun ömürlülüğü artıracağını varsaydı. Sydney Üniversitesi'nden Dr. Matthew Ahmadi günlük yaşamda daha yüksek yoğunlukta hareket etmenin uzun vadeli sağlık yararları olabieceğinin altını çizdi. İnsanların, gün boyunca iki dakikaya kadar kısa aralıklarla yüksek yoğunlukta  yaptıkları herhangi bir aktivite sağlıklarını ve yaşam sürelerini iyileştirmek için bir fırsat.

Egzersizin yoğun olup olmadığını gösteren en önemli veri ise kalp atış hızını bilmek. Maksimum kalp atış hızınızı  hesaplamak için de basit bir formül var. Yaşınızı 220'den çıkararak yaşa dayalı maksimum kalp atış hızınızı hesaplayabilirsiniz. Dr. Ahmadi, maksimum kalp atış hızınızın %77'sine kadar egzersiz yapmanın şiddetli aktivite olarak kabul edildiğini söylüyor. 

Güçlü aktivitelere, yüksek yoğunluklu interval antrenmanı, sprintler, hızlı tempolu bisiklet sürme ve aerobik dans örnek verilebilir. 

Japonlar bu sayede uzun yıllar yaşıyor! İşin sırrı spor değilmiş! Sofraya oturunca bunu yapıyorlar Japonlar bu sayede uzun yıllar yaşıyor! İşin sırrı spor değilmiş!... Haberi Görüntüle

KALP ATIŞ HIZI ÖNEMLİ BİR KISTAS

Kalp atış hızı rezervinizi belirlemek, ne tür bir formda olduğunuzu anlamanıza yardımcı olur, egzersiz yaparken sizin ve kalbinizin ne kadar sıkı çalıştığına dair fikir verir. İstirahat halindeki kalp atış hızınıza göre şiddetli yoğunluğu hesaplamak için HRR'nizi hesaplamanız gerekir. İlk olarak dinlenme kalp atış hızınızı maksimum kalp atış hızınızdan çıkarın. Ardından, bu değerin %60'ını dinlenme HRR'nize geri ekleyin. Bu son rakam, şiddetli yoğunluk için kalp atış hızı bölgenizdir.

Örneğin, dinlenme halindeki kalp atış hızınız dakikada 60 atış ve maksimum kalp atış hızınız dakikada 180 atışsa, hesaplama şöyledir.

180-60 = 120 bpm
120*%60 = 72 bpm
60+72 = 132 bpm

Bu formülü kullanarak, şiddetli yoğunluk için alt eşik için hedef kalp atış hızınız 132 bpm olacaktır.

Araştırma ayrıca haftada 15 dakika kadar kısa bir sürenin bile, tüm nedenlere ve kansere bağlı ölüm riskinin %16-18 oranında azalmasını sağladığı görüldü.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading