Yandex Metrica

Sitede Ara

Türkiye ve Yunanistan arasında alınan kararlar belli oldu

Türkiye ve Yunanistan arasında alınan kararlar belli oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis pazar günü İstanbul'da bir araya geldi. Görüşmede birçok konu ele alındı. Yunan medyası, kritik zirvenin bahar havasında geçtiğini yorumladı. Türkiye ve Yunanistan arasında yaşama geçirilmesi planlanan bazı projeler belli oldu.

Politika

23.01.2024, 18:58

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yoğun diplomasi trafiği içinde geçtiğimiz pazar günü Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile İstanbul'da bir araya geldi. İkili ilişkilerin ele alındığı görüşmede Doğu Akdeniz'de istikar vurugusu yapıldı. Türk-Yunan ilişkilerinin seyri açısından olumlu değerlendirilen ziyaretin beklentileri aştığı görüşü hakim oldu. Yunanistan basını, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Miçotakis arasındaki görüşmenin çok iyi geçtiğini belirtti.

AK Partili İnan'dan fondaş medyanın iddialarına sert tepki: Kendilerini yalanlarla perdeliyorlar AK Partili İnan'dan fondaş medyanın iddialarına sert tepki: Kendilerini yalanlarla... Haberi Görüntüle

'BEKLENENDEN DAHA İYİ GEÇTİ'

Ta Nea gazetesinin "Geleceği olan diyalog" başlıklı haberinde, Miçotakis'in İstanbul temasları "beklentileri aşan bir ziyaret" sözleriyle yorumlandı. Miçotakis'in Erdoğan ile görüşmesi için "Beklenenden daha iyi bir iklimde gerçekleşti." ifadesi kullanıldı.

MHP'de Başkanlık Divanı Listesi belli oldu! İşte Bahçeli'nin A takımı MHP'de Başkanlık Divanı Listesi belli oldu! İşte Bahçeli'nin A takımı Haberi Görüntüle

DOĞU AKDENİZ'DE İSTİKRAR VURGUSU

Yorumda, Yunanistan'ın Ege ve Doğu Akdeniz'de sakin bir ortam ile, Atina ve Ankara arasındaki tüm iletişim kanallarının açık olmasını beklediği ifade edilerek Yunan diplomatik kaynakların "Güneydoğu Akdeniz'de istikrar hepimizin yararınadır." değerlendirmesinde bulunduğu kaydedildi.

Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı: Çok büyük bir afetle karşılaşabiliriz Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı: Çok büyük bir afetle karşılaşabiliriz Haberi Görüntüle

LEBLEBEİ HELVASI MERAK YARATTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Miçotakis ile Vahdettin Köşkü'nde yediği yemek de Yunan basınının gündemindeydi. SKAI TV, menüde yer alan ve merak uyandıran leblebi helvasının tarifini verdi. Anadolu'nun binlerce yıllık geleneksel yemek tariflerinin, ilk kez sağlıklı ve atıksız yönleriyle dünyaya açıldığı "Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı" kitabında yapılışı anlatılan "leblebi helvası", Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın tarifiyle okuyucuyla buluşmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Özgür Özel ne konuştu? İşte 23 Nisan resepsiyonuna damga vuran diyalog Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Özgür Özel ne konuştu? İşte 23 Nisan... Haberi Görüntüle

'OLUMLU ADIMLAR'

Eleftheros Tipos gazetesinin "Olumlu adımlar" başlığıyla verdiği haberde, Erdoğan-Miçotakis görüşmesinin olumlu bir atmosferde geçtiği vurgulanarak bu olumlu atmosferin korunması halinde Yüksek Düzeyli İş birliği Konseyinin (YDİK) sonbaharda Selanik'te tekrar toplanabileceği, iki ülke heyetlerinin Güven Artırıcı Önlemler için nisanda buluşabileceği ifade edildi. Yunan tarafının, iki liderin uzun bir aradan sonra iki müttefik gibi görüştüğü izlenimine sahip olduğu belirtilen haberde, "İki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler ve pozitif gündeme, enerji konusu da dahil olmak üzere, özel bir vurgu yapıldı." ifadesi yer aldı.

Türkiye ve Yunanistan arasında yaşama geçirilmesi planlanan bazı projeler özetle şu şekilde;

* İki ülke arasındaki ticaret hacminin önce 7 sonra 10 milyar dolara çıkarılması.

* İzmir ve Selanik arasında yük ve yolcu taşımacılığı yapacak gemi seferlerinin başlatılması. İstanbul-Selanik arasında hızlı tren hattı kurulması projesi.

* İpsala-Kipi sınır kapısında ikinci bir karayolu köprüsü inşa edilmesi.

* İki ülke arasındaki havayolu seferlerinin artırılması.

* İstanbul'da yaşayan Rum kökenli Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarıyla, Batı Trakya Türk Azınlığı ve Onikiadalar'da yaşayan Yunanistan vatandaşı Türklerin eğitim ve dini alanlardaki sorunları.

* Yunanistan'daki Türk-Osmanlı ile Türkiye'deki Rum kültürel mirası eserlerin korunarak gelecek kuşaklara bırakılması.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading