'İmar mevzuatına ve yönetmeliklere uymuyor': İmamoğlu İnşaat'ın faaliyetleri inceleme altında

'İmar mevzuatına ve yönetmeliklere uymuyor': İmamoğlu İnşaat'ın faaliyetleri inceleme altında

Belediye başkanlığından fazla siyasi konuşmaları, mal varlığı ve ekonnomik faaliyetleriyle gündeme gelen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu fazlasıyla ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Beylikdüzü Belediye Meclisi'nde İmmaoğlu'nun sahibi olduğu İmamoğlu İnşaat firması hakkında villa inşaatında onaylı proje, imar mevzuatı ve yönetmeliklere uymadığı gerekçesiyle soru önergesi verildi.

Beylikdüzü Belediye Meclisi, kasım ayı toplantısının ikinci oturumunu gerçekleştirdi. Oturuma Beylikdüzü Beeldiye Başkanı Mehmet Murat Çalık başkanlık etti. Toplantıda söz alan AK Partili üye Özden Bilgiş, Ekrem İmamoğlu'nun sahibi olduğu İmamooğlu İnşaat firmasının faaliyetiyle ilgili soru önergersine CHP'li üyelerin ret oyu verdiklerini, bu yüzden konuyla ilgili bilgi sahibi olamadıklarını belirtti. Bilgiş, Beylikdüzü Dereağzı Mahallesi'ndeki 7 bin metrekare alana sahip parselle ilgili 5 Ekim 2022 tarihli yapı ruhsatına istinaden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na ait İmamoğlu İnşaat firmasınca 17 villa inşaatında çatıların onaylı proje, imar mevzuatı ve yönetmeliklere uygun yapılmadığı tespitiyle, bu gayriyasal duruma karşı hangi işlemlerin gerçekleştirildiğini aktardı.

"YASAL OLMAYAN BU DURUM İÇİN YAZI GÖNDERİLDİ"

Sözlerine devam eden AK Partili üye, yasal olmayan bu durumun düzeltilmesi için Beylikdüzü Kaymakamlığı'nın Belediye İmar Müdürlüğü'ne yazı gönderdiğini ifade etti ve belediyenin şu ifadelerle cevap verdiğini söyledi: "Onaylı projesine aykırı olarak yapılan imalatla ilgili 20 Mayıs 2024 tarihli İstanbul İmar Yönetmeliği 44. maddesinin 7. fıkrasında 'Bodrum hariç 2 katı geçmeyen ayrık nizam binalarda çatı arası piyesi ve çatıdaki eğik çözümlerin kullanılmasına izin verilebilir.' denildiğinden bu maddeye istinaden Belediye Estetik Komisyonu toplantısında görüşülerek, 12 Haziren 2024 tarih 228762 sayılı karar ile kentsel estetik ve çevre yapılaşmaları ile çevre teşekkülü dikkate alınarak onaylanmış ve Estetik Komisyonu kararına uygun olarak 17 Temmuz 2024 tarih ve 513-16 sayılı tadilat ruhsatı düzenlenmiştir."

Kanuna aykırı hareket edildiğini ifade eden Bilgiş, İmar Kanunu'nu hatırlatarak ruhsat alınmadan yapıya başlanıldığı veya ilgili mevzuata aykırı yapı yapıldığı idarece tespit edildiğinde, belediye veya valiliklerce yapının mühürlenmesi ve inşaatın durdurulması gerekirken, bunun yapılmadığını belirtti. Bilgiş, şu ifadeleri kullandı: "Kanun maddesi bu kadar açıkken, 1056 ada 8 parsele neden 32. maddeye göre yapı tatil zaptı tutulmamış, yapı mühürlenmemiştir. AK Parti grubu olarak meclise bilgi verdiğimiz, yine kaçak olarak yapılan 1164 ada 6 parsele kaçak yapı zaptı tutmanıza rağmen 1056 ada 8 parsele kaçak yapı zaptı neden tutulmadı?"

"TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

Bilgiş ayrıca oru önergelerine meclisin yazılı cevap vermesini isteyerek, yapılacak işlemlerin takipçisi olacaklarını söyledi. Özden Bilgiş, "Gerekli işlemler yapılmadığı takdirde devletimizin diğer kurumlarını bilgilendirerek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, İstanbul Büyükşehir Belediyesine, kaymakamlığa ve savcılığa işlemlerin yapılması için gerekli başvuruları yapacağımızı, işlemleri yapan görevliler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağımızı meclisimizin bilgisine sunarız." dedi.

Bilgiş'e cevap veren Beylikdüzü Belediye Başkanı Çalık, "Konuyla ilgili şikayetiniz üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri geldi, incelemelerini yaptılar. Arkadaşlarımızda herhangi bir suç unsuru var mı yok mu ilerleyen süreçte göreceğiz." dedi.