Yandex Metrica
SON DAKİKA
Dokunulmazlık nedir, neden kaldırılır? TBMM dokunulmazlık kaldırma kararı nasıl alınır?

Dokunulmazlık nedir, neden kaldırılır? TBMM dokunulmazlık kaldırma kararı nasıl alınır?

Yasama dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin fezlekelerin gündeme alınmasındaki süreç, mevzuata göre birkaç aşamada işliyor.Peki, Dokunulmazlık nedir, neden kaldırılır? TBMM dokunulmazlık kaldırma kararı nasıl alınır. İşte detaylar..

Politika

15.03.2024, 02:05

Bir milletvekilin dokunulmazlığı kalkmasıyla milletvekilliği düşmemektedir.Milletvekili maaşını alıyor ve sosyal haklardan da yararlanabiliyor. Miiletvekilliğin düşmesi için Genel Kurul'un 7 gün içinde gili milletvekili veya bir diğer milletvekili, kararın Anayasaya, kanuna veya İçtüzüğe aykırılığı iddiasıyla iptal için Anayasa Mahkemesine başvurabiliyor. Anayasa Mahkemesi, iptal istemini 15 gün içinde kesin karara bağlıyor.


DOKUNULMAZLIK NEDİR?

Dokunulmazlık. Yasama dokunulmazlığı, parlamento üyeleri hakkında, suç işlediklerinden bahisle, parlamentonun izni olmadan, gözaltına alma, tutuklama gibi bazı cezai takibat işlemlerinde bulunulamamasıdır. Amacı, parlamenterlerin keyfi kovuşturma ve cezaya maruz kalmasını önlemektir.

ERFELEK SEÇİM SONUÇLARI | 31 Mart 2024 Sinop Erfelek Belediye... Haberi Görüntüle

TBMM DOKUNULMAZLIK KALDIRMA KARARI NASIL ALIR?

Milletvekillerine dağıtılan Karma Komisyon raporu, Genel Kurulda okunarak görüşülüyor. Biri lehte diğeri de aleyhte olmak üzere, iki milletvekili rapor üzerinde konuşma yapıyor. Fezlekesi olan milletvekili isterse Hazırlık Komisyonunda, Karma Komisyonda veya Genel Kurulda kendi savunmasını yapabiliyor ya da başka bir milletvekili arkadaşına savunma yapması için bu hakkını verebiliyor. Söz ve savunma talebi yoksa görüşmeler tamamlanıyor. Daha sonra Karma Komisyonun yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına dair raporu oylamaya sunuluyor. Genel uygulamaya göre açık oylama yapılıyor. Genel Kurulda dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin oylamada, karar yeter sayısı (151) yeterli oluyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading