Yandex Metrica

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Merkel'den ortak açıklama: Yunanistan gibi yapamayız

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Merkel'den ortak açıklama: Yunanistan gibi yapamayız

Son dakika haberleri... Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Almanya Şansölyesi Merkel, Huber Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenledi. İki lider, Doğu Akdeniz, Libya ve Suriye konusunu ele aldı.

Politika

23.01.2024, 18:08

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Angela Merkel arasında gerçekleşen görüşme yaklaşık 1 saat sürdü. İkili daha sonra birlikte öğle yemeğine geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Almanya Şansölyesi Merkel, Huber Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Kirli siyaset son bulacak! CHP'den AK Parti'ye geçen Hatay'da Lütfü Savaş'ın yeni bir rezilliği ortaya çıktı! Kirli siyaset son bulacak! CHP'den AK Parti'ye geçen Hatay'da Lütfü... Haberi Görüntüle

DOĞU AKDENİZ, LİBYA VE SURİYE KONUSU

Huber Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadeleri kullandı; Sayın Merkel ile bugünkü görüşmelerimizde ikili ilişkilerimiz başta olmak üzere gündemimizdeki meseleleri ayrıntılı şekilde ele aldık. Doğu Akdeniz, Suriye ve Libya konusunda fikir alışverişinde bulunduk, İlişkilerimizi güçlendirme üzerinde durduk. Sayın Merkel düzensiz göçün engellenmesi konusunda sorumluluk almaktan kaçmadı. Sayın Merkel inisiyatif almaktan asla çekinmedi. Özellikle Suriye krizinin çözümündeki çabası için teşekkür ediyorum. AB'ye tam üyelik yolunda çıkarılan engellere rağmen sayın Merkel'in çabalarını takdirler hatırlayacağız. Sayın Merkel'le yürüttüğümüz başarılı çalışmaların yeni hükümet döneminde de aynı şekilde devam etmesini temenni ediyorum. Almanya ile 50 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşalım istiyoruz. Her ülkede yargı bağımsızdır. Yargının vereceği veya verdiği karara benim Cumhurbaşkanı olarak müdahale etmem mümkün değil. Koalisyon hükümetleri olmamış olsaydı Almanya-Türkiye ilişkileri daha farklı bir yere ulaşabilirdi. Koalisyon hükümetleri çalışmayı her zaman zorlaştırıyor. Türkiye bu işin adeta misafirhanesi durumunda. 5 milyon Suriye'den var, Irak'tan var, Afganistan'dan 300 bin var. Bizim ötelememiz, Yunanistan'ın yaptığı gibi mümkün değil. Göçleri bugüne kadar uyguladığımız gibi aynen kabulleniyoruz. 

CHP'li belediye başkanından borç itirafı: Gerekirse pankart asacağım CHP'li belediye başkanından borç itirafı: Gerekirse pankart asacağım Haberi Görüntüle

IRKÇILIK SORUNU

Almanya'daki Türk toplumu ilişkilerimizin en önemli sosyal yönünü oluşturuyor, ortak zenginliğimizi teşkil ediyor. Sayın Şansölye'nin bundan sonra da Türk-Alman dostluğuna önemli katkılar sağlayacağına eminim. Irkçılık, İslam ve yabancı düşmanlığıyla ayrımcılık ne yazık ki Avrupa'daki Türk toplumunun başlıca sorunları olmaya devam ediyor.

Bahçeli'den CHP'ye net mesaj: 'İktidar olduk' diyenler hayal aleminde Bahçeli'den CHP'ye net mesaj: 'İktidar olduk' diyenler hayal aleminde Haberi Görüntüle

ANGELA MERKEL NE DEDİ?

(Yasa dışı göç) Türkiye'ye AB'nin bu konuda vereceği desteğin devam edeceğini ifade ettim. İnsan kaçakçılığını engellemek istiyoruz. AB'nin mülteci komiseri bayan Johanson Türkiye'ye gelmişti. Suriyeli mülteciler konusunda Yunanistan'a yasadışı yollarla gidenler konusunda bir çözüme kavuşamadık. Birçok alanda çalışıyoruz. Detayları konuştuk. Almanya ve Türkiye tek başına çözemeyecek bunu. Önümüzdeki hafta AB zirvesinde bunları görüşmek için çaba harcayacağız. AB'nin bu konuda Türkiye'yi desteklemesi bir gereklilik, bir şart. Mülteciler konusunda Türkiye bu işin adeta misafirhanesi durumunda. (Türkiye ile Almanya arasında) Her zaman ortak çıkarlarımız var. Bunu sonraki federal hükümet de bu şekilde görecektir. Suriye'deki durum konusunda yoğun bir bilgi alışverişinde bulunduk. İdlib'deki durum hala gergin. Yine Libya konusunu ele aldık. Berlin Konferansı'nda başlatılan sürecin devamı Fransa'da olacak. Burada en kısa sürede kalıcı bir çözüm sağlanmasını istiyoruz. İyi ilişkileri sürdürmek için önümüzde çok fazla konu var. İş gücü anlaşmasının 60. yılını kutladık. Uğur Şahin ile Özlem Türeci önemli örneklerden. Sayın Cumhurbaşkanının söylediği gibi ırkçı ve yabancı düşmanı olaylarını takip edip, her zaman karşı çıktık.

Görevini bırakmaya hazırlanan Merkel ile Huber Köşkü'nde görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ortak açıklama sonrasında Alman lideri yolcu etti.

CHP'li belediye başkanından borç itirafı: Gerekirse pankart asacağım CHP'li belediye başkanından borç itirafı: Gerekirse pankart asacağım Haberi Görüntüle

'16 YIL İÇİNDE BAŞARDIĞIMIZ BİR SÜRÜ KONU OLDU'

BM ile Afganistan'da felaketler yaşanmaması için çabalamalıyız. Suriye'deki durum konusunda yoğun bir bilgi alışverişinde bulunduk. İdlib'deki durum hala gergin. Yine Libya konusunu ele aldık. Berlin Konferansı'nda başlatılan sürecin devamı Fransa'da olacak. Burada en kısa sürede kalıcı bir çözüm sağlanmasını istiyoruz. Bunun için yabancı güçlerin buradan çıkarılması gerektiğini ifade ettim. Türkiye'de de çok yıkıcı orman yangınları oldu, Almanya'da yıkıcı sel felaketleri oldu. Bu durumlar bize iklimin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Çok kapsamlı bir görüşme oldu. 16 yıl içinde başardığımız bir sürü konu oldu, işbirliğimiz için Sayın Erdoğan'a teşekkür etmek istiyorum.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Özgür Özel ne konuştu? İşte 23 Nisan resepsiyonuna damga vuran diyalog Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Özgür Özel ne konuştu? İşte 23 Nisan... Haberi Görüntüle

SORU-CEVAP KISMI

Tutuklu Alman vatandaşlar ve insan hakları ile ilgili soru:

Erdoğan: Her ülkede yargı bağımsızdır. Yargının bağımsızlığını savunuyoruz. Yargının kararlarına müdahale etmem sözkonusu değil. Yargının adil olduğuna hep birlikte inanalım.

Mülteci Anlaşması ve insan kaçakçılığı ile ilgili soru

Merkel: AB'nin mülteci komiseri bayan Johanson Türkiye'ye gelmişti. Suriyeli mülteciler konusunda Yunanistan'a yasadışı yollarla gidenler konusunda bir çözüme kavuşamadık. Birçok alanda çalışıyoruz. Detayları konuştuk. Almanya ve Türkiye tek başına çözemeyecek bunu. Önümüzdeki hafta AB zirvesinde bunları görüşmek için çaba harcayacağız.Başkan Erdoğan: Mülteciler ile ilgili konu Türkiye bunların adeta misafirhanesi durumunda. 5 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapmaya devam ediyoruz. Bizim bu insanları ötelememiz Yunanisan'ın yaptığı gibi bir şey yapmamız sözkonusu değil, yapamayız. Bu ev sahipliğimiz devam edecektir. Göçleri bu zamana kadar uyguladığımız gibi kabul ediyoruz. Şu an itibarıyla 60 bine yakın briket ev bitirdik. Bunu 100 binin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz.

Merkel-Erdoğan çalışma dönemi değerlendirmesi

Merkel: Okuldaki gibi burada birbirimize not vermek için bulunmuyoruz. Türkiye'de çok şey gelişti, çok gelişme oldu. Altyapı açısından olsun. Son defa Ankara'ya geldiğimde ne kadar önemli bir idari yapı ve yönetim olduğunu gördüm. Standartların ne kadar yükseldiğini gördüm. Türkiye NATO müttefiki olarak bizim için önemli bir partner. Taliban, Suriye, Afrika konusunda görüştük. Her zaman ortak çıkarlarımız var. Bundan sonraki federal hükümet de böyle görecektir. Barışımız ve güvenimiz birbirine bağlı.Başkan Erdoğan: Tabi 16 yıl kısa bir süreç değil. Benim de bir 19 yılım var. Bu süreçte birçok dünya liderleri ile görüştük, çalıştık. Sayın Şansölye Almanya'nın idaresinde başarılı bir sürece imza attı. Bundan sonraki süreçte de özellikle de koalisyon hükümetleri olmasaydı Türkiye-Almanya ilişkileri başka bir noktaya ulaşabilirdi. Bizim başkanlık sistemine geçmemiz ile biz bu koalisyonlardan kurtulduk. Temennimiz odur ki, yeni yönetim ile inşallah bu süreci devam ettiririz. Zira Almanya'da çok ciddi bir Türk potansiyeli var. Hedef 50 milyar dolarlık bir ticarete ulaşmak.

İslam ve yabancı karşıtlığı - Almanya'da Cuma günleri ezan okunması

Merkel: Bu Köln Belediyesi'nin bir kararıdır. İslam karşıtlığına karşıyız. Başından bunların önünü kesmek istiyoruz. İslam ve Yahudi düşmanlığından üzücü olaylar yaşadık. Alman hükümetleri kararlı bir şekilde bunları önlemek için çalışıyor. Her zaman bir görevimiz olacaktır. İnternetin sağladığı etki nedeniyle de böyle olaylar maalesef yaşanacak.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading