Yandex Metrica
SON DAKİKA
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Merkel'i güldüren 'başkanlık' diyaloğu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Merkel'i güldüren 'başkanlık' diyaloğu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, veda ziyareti için İstanbul'a gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel'i Huber Köşkü'nde ağırladı. İkili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlerken iki liderin arasındaki başkanlık diyaloğu herkesi güldürdü.

Politika

23.01.2024, 18:08

Görevi bırakmaya hazırlanan Almanya Başbakanı Angela Merkel veda ziyareti için bugün Türkiye'ye geldi. Erdoğan ve Merkel, Huber Köşkü'ndeki görüşme öncesinde köşkün balkonuna çıkarak İstanbul Boğazı'nı seyretti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkel'e Boğaz hakkında bilgi verdi. İki lider, görüşme sonrası açıklama yaptı. İki lider, Doğu Akdeniz, Libya ve Suriye konusunu ele aldı. Erdoğan ile Merkel arasında ikili işkiler de konuşuldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkel'e Rizeli ressam Selahattin Kara'nın yaptığı ve Ortaköy'ün resmedildiği bir tablo hediye etti. Erdoğan ile Merkel arasındaki sohbete 'gündem dışı' soru damga vurdu.

Murat Kurum'dan Bayrampaşa esnafına müjde: Baştan aşağı yenileyeceğiz Haberi Görüntüle

İKİ LİDERİ GÜLDÜREN SORU

Bir Türk gazeteci tarafından iki lidere de sorulan, "Uzun zamandır birlikte görev yapıyorsunuz, ayrı ayrı siyasi kişiliklerinizi nasıl değerlendirirsiniz" sorusu gülüşmelere sebep oldu. Soruyu yanıtlayan Merkel, "Burada birbirimize okuldaki gibi not vermek için bulunmuyoruz. İşbirliğimize önem atfettik. Türkiye'de çok şey gelişti, çok değişim oldu. Altyapı açısından olsun, İstanbul'a baktığımızda sadece bunu görüyoruz. Ankara'ya geldiğimde nasıl bir idari yapı olduğunu gördüm. Ekonomik sorunlara rağmen standartların nasıl yükseldiğini gördüm. Türkiye, NATO müttefiki olarak bizim için önemli bir partner. Farklı bakış açılarımız olabilir ancak jeostratejik açısından birbirimize bağlıyız. Her zaman ortak çıkarlarımız var. Biz bir başkanlık sistemi uygulamak istemiyoruz.

Murat Kurum İstanbul'daki deprem riskine dikkat çekti: Beka meselemiz Haberi Görüntüle

"16 YIL KISA BİR SÜRE DEĞİL"

Merkel'in ardından söz alan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise şu ifadeleri kullandı; "Tabii 16 yıl kısa bir süre değil. Benim de 19 yılım var. Bu süreç içerisinde birçok dünya liderleriyle bir arada çalıştık. Tabii sayın şansölye özellikle Almanya'nın idaresinde başarılı bir sürece imza attı. Bundan sonraki süreçte koalisyon hükümetleri olmasaydı Türkiye - Almanya ilişkileri daha farklı bir noktaya ulaşabilirdi. Koalisyon hükümetleri çalışmayı zorlaştırıyor. Türkiye'deki koalisyon hükümetleri de başarısız olmuştur. Bizim başkanlık sistemine geçmemizle birlikte koalisyonlardan kurtulduk ve yoğun bir çalışma sürecinin içerisine girdik. Temennimiz o ki yeni yönetimle iki ülke arasındaki bu başarılı süreci devam ettiririz.''

Murat Kurum'dan Ekrem İmamoğlu'na zor soru: 1 buçuk milyarlık malı... Haberi Görüntüle

Erdoğan ile Merkel arasında başkanlık sistemi diyaloğu

Erdoğan: Koalisyon hükümetleri çalışmayı her zaman zorlaştırıyor
Merkel: Biz bir başkanlık sistemi uygulamak istemiyoruz
Erdoğan: (Gülerek) Ama bana hep şikayetlerinizi aktardınız 
Merkel: Doğrudur, hayat böyle. Fakat buna rağmen güzel
Erdoğan: Benim torun dede diyor ne yapacaksın hayat böyle

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading