Yandex Metrica
SON DAKİKA
CHP'yi karıştıran 60 emanetçi! Liste dışı kalanlar Kılıçdaroğlu'na isyan edebilir

CHP'yi karıştıran 60 emanetçi! Liste dışı kalanlar Kılıçdaroğlu'na isyan edebilir

Gelecek, DEVA ve Saadet'e Meclis'te grup kurdurmak isteyen Kılıçdaroğlu, 2023 seçimlerinde listelerini bu partilerden emanetçilere açacak. Ancak önemli bir sorun var: 3 partiye grup için 60 isim gerekiyor ve liste dışı kalacak CHP'liler kazan kaldırabilir!

Politika

23.01.2024, 18:42

İYİ Parti'nin Meclis'te grup kurabilmesi için CHP'li 15 milletvekilini 2018 Nisan'ında emanetçi olarak Meral Akşener'in emrine yollayan Kılıçdaroğlu, benzer bir planı 2023 konusunda da yürürlüğe koydu. Ancak bu kez parti sayısının fazla oluşu, emanetçi vekil konusunda Kılıçdaroğlu'nu ikilemde bıraktı. 

Millet İttifakı'nı oluşturan bileşenlerden Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, 'oy oranına bakılmaksızın' partilerin eşit biçimde temsil edilmesini istiyor. Parlamenter sisteme dayalı yeni anayasa konusu Davutoğlu'na, ekonomi projelerini ise DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan7a bırakan Kılıçdaroğlu şimdi, oy oranı yüzde 1'leri geçmeyen bu partileri Meclis'e sokmak için formül arıyor. 

VEZİRKÖPRÜ SEÇİM SONUÇLARI | 31 Mart 2024 Samsun Vezirköprü Belediye... Haberi Görüntüle

KILIÇDAROĞLU'NUN BÜYÜK İKİLEMİ

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi'nin bugünkü köşesinde dikkat çektiği konu, parti sayısı birden fazla olunca CHP yönetimini paniğe sevk etti. 2018'daki İYİ Parti formülü devreye sokulursa Kılıçdaroğlu'nun 2023 seçimleri için hem Davutoğlu hem Babacan hem de Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu'nu dikkate alması gerekiyor. 

Bu partilerin liderleri ve onların işaret edeceği isimleri CHP listelerinden aday gösterdiği takdirde Kılıçdaroğlu'na kendi partisinden tepkilerin yükselecek. Çünkü 3 partinin Meclis'te grup kurabilmesi için en az 60 milletvekiline ulaşması gerekiyor. Bu 60 kişi, seçime CHP listelerinden gireceği için CHP'den vekil olmayı düşünen çok sayıda ismin hayali suya düşmüş olacak. 

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Kılıçdaroğlu'nun düştüğü ikileme şu ifadelerle dikkat çekti: 

BOYABAT SEÇİM SONUÇLARI | 31 Mart 2024 Sinop Boyabat Belediye... Haberi Görüntüle

DAVUTOĞLU'NUN ÖNERİLERİ...

"Geçen hafta Kılıçdaroğlu, Akşener ve Davutoğlu birlikte yemek yediler. Dün de Kılıçdaroğlu, Ali Babacan’ı ziyaret etti.

Davutoğlu, Millet İttifakı’nın dağınık hareket ettiğini, cumhurbaşkanı adaylığı konusuna kilitlendiğini ve ‘Erdoğan’ı devirelim gerisi kolay’ düşüncesiyle hareket ettiği için topluma güven verecek çözüm önerileri geliştiremediğini savunuyor. Gelecek, DEVA ve Saadet Partisi’nin, CHP’ye eklemlendiler eleştirilerine maruz kalmaması için oy oranına bakılmadan Millet İttifakı’nın bir vizyon ve ilkeler etrafında yeniden kurulmasını istiyor.

Üçlü görüşmede Davutoğlu’nun iki net önerisi olduğu söyleniyor.

1- İttifakı eşit partiler olarak yeniden kuralım.

2- Meclis’te temsil edilebilmemiz için bir formül geliştirilsin.

Üçlü görüşmede Kılıçdaroğlu’nun da karşı öneride bulunduğu söyleniyor. CHP Lideri, ittifakın eşitler arasında kurulması düşüncesine ters bakmıyor. Zaten bir grup konuşmasında bunu dile getirmişti. Ancak yüzde 1 civarında oyu olan partilerin grup kuracak bir şekilde Meclis’e girmeleri konusunda sıkıntı var.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Emeklilerin sıkıntılarını çözeceğiz Haberi Görüntüle

"O ZAMAN CHP'YE KAÇ VEKİL KALACAK?"

2018 Nisan'ında Kılıçdaroğlu tarafından İYİ Parti'ye gönderilen 15 milletvekili büyük üzüntü içerisinde basının karşısına çıkmıştı. 

Geçen seçimde Saadet Partisi milletvekilleri, CHP listelerinden seçime girdi. Zaten seçilecek yerlerde iki kişi vardı, onlar parlamentoya girdi. Ama bu kez durum farklı.

Kılıçdaroğlu, Davutoğlu’nun önerisinde olduğu gibi Gelecek, DEVA ve Saadet Partisi’nden 20’şer kişiyi milletvekili seçilecek yerlerden CHP listelerine alırsa ne olacak? Dün görüştüğüm bir CHP’li, “O zaman CHP’ye kaç milletvekili kalacak?” diye soruyordu. CHP’dekiler de milletvekili olmak için siyaset yapıyor. Bu seçimlerde kazanma umutları daha yüksek. Eğer 60 milletvekili merkez sağ ve milli görüş kökenli partilere verilirse CHP’liler listelerde nerede yer alacaklar? Siyasette kimse kimsenin gözünün yaşına bakmaz.

Bu tabloyu en iyi Kılıçdaroğlu biliyor. O nedenle farklı bir model oluşturmanın peşinde. Bakalım ne yapacak.

Eğer Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adaylığını planlıyorsa işi daha da zor.

Çünkü cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 1’lik partilerin oylarına ihtiyacı olacak. Gelecek, DEVA, Saadet olmasa da olur diyecek durumda değil.

Ama 20’şer milletvekili verdiği takdirde, bu kez partisine kabul ettirmesi mümkün değil.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading