Yandex Metrica
SON DAKİKA
CHP'li Özel'in İnönü iddiasını belgeler yalanladı

CHP'li Özel'in İnönü iddiasını belgeler yalanladı

27 Mayıs darbesinin en büyük destekçilerinden İsmet İnönü, savunucularını 60 yıl sonra bile utandırmaya devam ediyor. İnönü'nün hiçbir zaman 'darbe tehdidinde bulunmadığını' iddia eden CHP'li Özgür Özel'i belgeler yalanlıyor.

Politika

23.01.2024, 17:38

27 Mayıs 1960 darbesinin baş destekçisi olduğu tarihçe malum olan İsmet İnönü, kendisinin 'demokrat' olduğunu iddia eden politikacıları açığa düşürmeye devam ediyor. İnönü'nün son kurbanı CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerini yalanlama gayretiyle İnönü'yü savunmaya girişen Özel, ortaya çıkan belgelerle mahcup duruma düştü. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz 27 Mayıs'ta düzenlenen genişletilmiş il başkanları toplantısında İnönü'nün şu sözlerini hatırlatmıştı: “İnönü, TBMM'de yaptığı bir konuşmada şöyle diyor: 'Buraya gelirken dışarıda Meclis binasını kuşatmış bir tabur asker gördüm. Çağırın binbaşıyı, beni alıp götürmesini söyleyin. Bakalım emrinize itaat edecek mi? Binbaşıyı ben çağırayım ve Meclis'i feshettireyim. Bunu ister misiniz? İhtilal olacak ve siz bundan kurtulamayacaksınız'...”

Erdoğan'ın, İsmet İnönü'nün 27 Mayıs öncesi yaptığı darbe tehdidi içeren açıklamalarını hatırlatmasının ardından, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in öncülük ettiği çarpıtma girişimi Yassıada tutanaklarına takıldı. Özel, İnönü'nün Meclis kararıyla tutanaklardan çıkarılan konuşmayı hiç yapmadığını iddia etmiş, bu teze Sözcü ve Cumhuriyet gibi gazeteler de destek vermişti. Oysa İnönü'nün o ifadeleri Yassıada belgelerinden çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dönüşüm talimatı: Erzurum depreme dayanıklı şehir olacak Haberi Görüntüle

KAPI GİBİ BELGE ORTADA 

Akşam gazetesindeki haberde, o dönem Meclis'te bulunan gazeteci kökenli Demokrat Parti Milletvekili Mithat Perin'in tuttuğu notlara yer verildi. Yassıada Tazminat Komisyonu evrakları içinde yer alan daktilo ile yazılmış konuşma, "Cumhuriyet Arşivleri, Yassıada Fonu, 19 no.lu kutu, 55 no.lu gömlek, sıra 1, evrak 1'de, Merkez Soruşturma Kurulu'nun 03.08.1960 tarih ve 809 sayılı 4 No.lu Tali Soruşturma Kurulu'na gönderdiği yazının eki 7. Sırası'nda" yer alıyor. 

CHP'nin Başkan adayı Melek Mızrak Subaşı hakkında skandal iddialar: 'Adrese... Haberi Görüntüle

İNÖNÜ MECLİS'TEN ATILMIŞTI

Cumhurbaşkanı Kararı ile kurulan Yassıada Tazminat Komisyonu'nun incelediği evrakların tasnifi sırasında ortaya çıkan belgenin, Mithat Perin tarafından tutulan 3 sayfalık notların daktiloya çekilmiş hali olduğu belirlendi. Belgelerde, İsmet İnönü'ye darbe tehdidi içeren laflarından ötürü Meclis'e 12 birleşim boyunca katılmama cezası verildiği hatırlatılıyor. İnönü'nün, Meclis'ten çıkarılmadan önce yaptığı ve tutanaklardan çıkarılan konuşmada şu ifadeler yer aldı:

YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı'na destek çağrısı: Vakit... Haberi Görüntüle

AÇIKÇA DARBE TEHDİDİ

"Buraya gelirken dışarıda Meclis binasını kuşatmış bir tabur asker gördüm. Başlarında bir genç binbaşı vardı. Siz benden korkuyorsunuz. Benden korkuyorsunuz ama dışarıya getirdiğiniz askerlere kumanda eden binbaşıdan da korkuyorsunuz. Korktuğunuzu, ona güvenmediğinizi isbat etmek için size şöyle bir teklifim var. Çağırın binbaşıyı beni alıp götürmesini söyleyin bakalım emrinize itiat edecek mi? Size bunun aksi bir teklifim de var. Binbaşıyı ben çağırayım ve Meclisi feshettireyim. Bunu ister misiniz? Siz böyle inanmadığınız insanlarla bir ihtilalin bastırılacağına inanmakla bir kerre daha hatalı bir yola sapmış bulunuyorsunuz. İhtilal olacak ve siz bundan kurtulamayacaksınız."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading