Yandex Metrica

Bakan Pakdemirli  açıkladı: Gıda fiyatlarındaki artışa yeni çözüm

Bakan Pakdemirli  açıkladı: Gıda fiyatlarındaki artışa yeni çözüm

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli canlı yayın konuğu olduğu televizyon programında, gıda fiyatları ile ilgili çözümün sözleşmeli üretim ile sağlanacağını söyledi.

Politika

23.01.2024, 18:09

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli canlı yayın konuğu olduğu televizyon programında soruları cevapladı. Bakan Pakdemirli gıda fiyatları ile ilgili çözümün sözleşmeli üretim ile sağlanacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycanlı mevkidaşı Aliyev ile görüştü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycanlı mevkidaşı Aliyev ile görüştü Haberi Görüntüle

CUMHURİYET TARİHİNİN EN SICAK DÖNEMİ

Bakan Pakdemirli, iklim değişikliği nedeniyle Türkiye'nin, Cumhuriyet tarihindeki en sıcak dönemini yaşadığını ve bunun sonucunda da peş peşe orman yangınlarının yaşandığını ifade etti. Yeni normal olarak kabul etmemiz gerekiyor. Buna karşı ne tedbirler almamız gerekiyor, bunu çalışmamız gerekiyordu." diyen Pakdemirli, herkesi, bu konuda bilgi sahibi, yetkin kişileri davet ettiklerini kaydetti.

9 ayrı çalışma grubu oluşturduklarını ve 370 katılımcıyla çalıştay yaptıklarını söyleyen Pakdemirli, duman çıktıktan sonra en hızlı şekilde bunun farkına varmanın ve müdahale etmenin, 40 dakika olan müdahale süresini 10 dakikaya düşürmnin önemli olduğunu vurguladı. Pakdemirli, "Şu anda 12 dakikada. İlk çıktığı anı tespit edip, alanı minimize etsek yılanın başını çok erken ezerek yangının büyümesini önlemek buradaki maksatlardan biri." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycanlı mevkidaşı Aliyev ile görüştü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycanlı mevkidaşı Aliyev ile görüştü Haberi Görüntüle

YANAN BÖLGELERDE YEŞİLLENMELER VAR

Yangın şeritlerinin sayısının artırılması gerektiğini dile getiren Pakdemirli, orman içi yangın yollarının da artırılması gerektiğini söyledi. Pakdemirli, sözlerine "210 bin kilometre yol yapmışız bugüne kadar. İHA'larımız geçen yıl Seferihisar'da ormanda saklanmış mangal yapan vatandaşı tespit etti. Vatandaş şaşırdı ve 'Beni nasıl buldunuz' diye sorduğunda İHA'larla bulduk denildi." ifadeleriyle devam etti.

Bakan Pakdemirli, "Uçak kıt kaynak, uçağa yoğunlaştık. Helikopter temini ile de çalışmalar sürüyor. Uçakla ilgili satın alma süreci var. Uçaklar satın alınana kadar da 35-40 yıldır olduğu gibi kiralama işiyle devam edeceğiz. Gece su atabilen, dünyada ilktir onları kullandık. İHA'lar da ilktir, bizim dönemimizde yaptık. Gece görüş ve sevk kabiliyeti getirdi." değerlendirmesinde bulundu.

Diğer taraftan yanan bölgelerin bazılarında yeşillenme olduğuna ilişkin haber aldıklarını belirten Pakdemirli, yangından sonra doğal rejenerasyoun başladığına dikkat çekti ve "Burada ciddi bir fidan kampanyası başlattık. 252 milyon fidanı bu sene bitmeden toprakla da buluşturmuş olacağız." dedi.

Suya mücevher gibi davranılmasının önemini vurgulayan Pakdemirli, 2021 yılı su yılında bir yıldan bir yıla yüzde 20 oranında azalma olduğunu ve Marmara ve Karadeniz bölgeleri haricinde kalan bölgelerde görülen yağışlarda azalmaolduğunu hatırlattı. En fazla azalmanın Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde görüldüğünü ifade eden Pakdemirli, Ege Bölgesi'nde de yüzde 18 oranında azalma olduğunu kaydetti ve "Akılcı tarım metotları, ev ve sanayide su tasarrufuna gitmemiz lazım. Hepimiz evlatlarımızın suyundan harcıyoruz." ifadelerini kullandı.

Diyarbakır Türkiye toprağı değil mi? Türk bayrağını kaldırıp teröristler için heykel diktiler Diyarbakır Türkiye toprağı değil mi? Türk bayrağını kaldırıp teröristler için... Haberi Görüntüle

FAHİŞ FİYAT

Gıda fiyatlarındaki artış ve fahiş fiyat konusuna da değinen Pakdemirli, gıda ve tarım fiyatlarındaki artışın genel sebeplerine bakmakta fayda olduğuna dikkat çekti ve kuraklığa rağmen arz sıkıntısı olmadığını dile getirdi. Hasat öncesi fiyatları açıklayarak çiftçiyi memnun ettiklerini söyleyen Pakdemirli, desteklerini artırdıklarını ve tüm tarım ürünleriyle alakalı ciddi miktarsal önemli artış olduğunun görüldüğünü ifade etti.

Fiyat artışının nedenlerinin üretim azalması ve girdilerin artması olduğunu söyleyen Bakan Pakdemirli, gübre fiyatının yüzde 204 arttını kaydetti. "Bizde bu kadar artmadı. Girdi fiyatlarında ciddi artış var." diyen Pakdemirli, bazı ülkelerin stok yapmaya başladığına dikkat çekti. Pakdemirli, petrol fiyatları nedeniyle navlun fiyatların arttığını ve ülkelerin tarifelerini değiştirdiğini hatırlattı. Belirsizliği herkesin yönetmeye başladığını ifade eden Pakdemirli, kuraklıkla endişelerin ortadan kalkması gerektiğini vurguladı. Fiyatlardaki ciddi artışlara değinen Pakdemirli, "Tarımda verimsiz alanlar varsa bunlara da bakılmalı. Lojistik zincirde problem varsa dünyada var. Perakende zincirlere de bakılmalı. Bugün konuşulmuyor ama gıda fiyatları için sözleşmeli ürün yapılmalı. Geleneksel bir yapımız var. Dünya dijitalize olmuş durumda." ifadelerini kullandı.

Sözleşmeli tarımla alakalı mevzuatsal eksiklikler olduğunu dile getiren Pakdemirli, Türkiye'de bitkisel üretimimizin yüzde 5-6'sının sözleşmeli üretildiğini belirtti. Pakdemirli, "Çiftçimiz ürünü ekiyor, biçiyor, harman zamanı fiyatını biliyor. Halbuki sözleşmeli olsa fiyatını ekmeden bilecek. 3-4 sene içerisinde fiyat dalgalanmalarını engelleriz diye düşünüyorum. Komiteler var konuşuyoruz. Ciddi çalışmalar yapılmış." dedi ve tüm bakanlıklardan bir veri bankası oluşturulduğunu söyledi.

Ahmet Türk bir kez daha İstiklâl Marşı'na başkaldırdı: CHP tek kelime etmedi Ahmet Türk bir kez daha İstiklâl Marşı'na başkaldırdı: CHP tek... Haberi Görüntüle

GİRESUN'DAKİ ISPANAK ZEHİRLENMESİ VAKASI

Giresun'da yedikleri ıspanaktan zehirlenenler konusuna da değinen Pakdemirli, Giresun'da ürünleri alıp, analiz yaptıklarını ve ıspanakta sorun yok olmadığını ifade etti. "Ispanağın içine yabancı ot karıştığı anlaşılıyor. Çıkış yeri tespit edilen ürünlerden piyasaya sevk edilen ürünlere el konulmuş durumda. Ispanakta tedirgin olacak bir durum yok. Maalesef böyle bir olay yaşanmış oldu." diyen Pakdemirli, demetin içerisinde karışmış olan yabancı ottan kaynaklı bir zehirlenme olduğunu kaydetti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading