Yandex Metrica

Altılı Masa tarihin en kötü koalisyon projesi! Türkiye'yi 'Kara Çarşamba'ya sürüklüyor

Altılı Masa tarihin en kötü koalisyon projesi! Türkiye'yi 'Kara Çarşamba'ya sürüklüyor

Altılı Masa'nın tek vaadinin koalisyon olması ve henüz seçimlerden önce koltuk kavgasına tutuşması kriz ve belirsizliklerle dolu koalisyon dönemlerini hatırlatıyor. İşte, anayasa kitapçığı krizinden yazar kasa krizine koalisyon dönemi...

Politika

23.01.2024, 20:34

2023 seçimlerine 2 ay kala Altılı Masa'da İYİ Parti'nin ittifaktan ayrılıp dönmesine kadar varan cumhurbaşkanı adayı krizi Türkiye'yi felakete götüren koalisyonları hatırlattı. Seçimden önce bile koltuk kavgasına tutuşan Altılı Masa, seçimleri kazanmaları halinde Türkiye'nin en çalkantılı yıllarına dönüleceğini şimdiden açıkça gözler önüne seriyor. 

İYİ Parti'den Erdoğan'ın Akşener'e 'Partinizin başında kalın' çağrısı yaptığı iddialarına ilişkin açıklama! İYİ Parti'den Erdoğan'ın Akşener'e 'Partinizin başında kalın' çağrısı yaptığı iddialarına... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN 'KARA ÇARŞAMBA'SI

Türkiye'de koalisyonlar döneminde hiçbir alanda başarı sağlanamazken bu dönemler büyük krizlerle sonlandu. Parlamenter sistemdeki en büyük krizlerden biri ise 2001'de meydana geldi. Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Başbakan Bülent Ecevit'e anayasa kitapçığını fırlatması büyük bir ekonomik ve siyasal krizie yol açmış ve o gün 'Kara Çarşamba' olarak adlandırılmıştı.

1999 seçimlerinde Devlet Bahçeli'nin Genel Başkanı olduğu MHP'de yükseliş görülürken Deniz Baykal'ın Genel Başkanlık yaptığı CHP ise meclis dışında kaldı. Hükümeti kurma görevi Bülent Ecevit'e verilirken DSP, ANAP ve MHP ile Türkiye siyasi tarihinin son koalisyon hükümeti ANASOL-M kuruldu.

Ecevit Başbakanlığındaki hükümet, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in görev süresinin sona eermesinin ardından Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer'i cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdi. 

CHP'li belediye başkanından borç itirafı: Gerekirse pankart asacağım CHP'li belediye başkanından borç itirafı: Gerekirse pankart asacağım Haberi Görüntüle

KOALİSYONUN ADI KRİZ VE BELİRSİZLİK

Ahmet Necdet Sezer, 2000 yılında 330 milletvekilinin oyunu alarak cumhurbaşkanı seçildi. Sezer halktan kopuk yönetim tarzı, hükümete uyumsuzlıuğu ve Çankaya Köşkü'nde uyguladığı başörtüsü yasağı ile eleştirilerin ana odağı oldu. Öte yandan, büyük umutlar bağlanann Ecevit başbakanlığındaki koalisyon hükümeti ise ekonomi başta olmak üzere hiçbir soruna çözüm üretemedi. MGK'daki anayasa kitapçığı krizi ise Türkiye tarihinin en büyük siyasi ve ekonomik sorunu haline geldi. 

19 Ocak 2001'de Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'İn MGK toplantısında Başbakan Ecevit'e anayasa kitapçığını fırlatması Türkiye tarihinin en büyük ekonomik krizine yol açtı. O gün 'Kara Çarşamba' olarak adlandırıldı.

Anayasa kitapçığı krizininden bir gün sonra İsanbul Borsası yüzde 18 değer kaybetti. 680 bin seviyesindeki ABD doları bir hafta içinde 1 milyon  lirayı geçti. Cumhurbaşkanı Sezer ve Başbakan Ecevit halkın her kesiminden büyük tepki toplarken iki ismin kavgası parlamenter sisteme büyük zarar verdi. 

Ahmet Türk bir kez daha İstiklâl Marşı'na başkaldırdı: CHP tek kelime etmedi Ahmet Türk bir kez daha İstiklâl Marşı'na başkaldırdı: CHP tek... Haberi Görüntüle

ANAYASA KİTAPÇIĞININ ARDINDAN YAZARKASA KRİZİ

Anayasa kitapçığı krizinin ardından Borsa'da sert düşüşler devam etti. Gecelik faizler yüzde 3 bine kadar yükselirken Merkez Bankası Başkanı Gaiz Erçel istifa etti. Bunun ardından Türkiye ekonomisi, Kemal Derviş'e teslim edildi. İşyerlerini kapatma noktasına gelen esnaflar Türkiye'nin birçok şehrinde yürüyüş düzenledi. Bu esnada bir esnafın Bülent Ecevit'e yazar kasa fırlatması ise dönemin en büyük hadisesi olarak kayda geçti. 

Başbakan Ecevit ise sağlık sorunları ile gündemde yer almaya başladı. Köşe yazarları da Ecevit'i hedefe koyarken MHP lideri Devlet Bahçeli erken seçim açıklaması yaptı ve seçim tarihi 3 Kasım 2002 olarak belirlendi. 

Nihat Genç tek mesajla Ekrem İmamoğlu'na dayak attı: Sömürgeci şirketlerin Zelenski'si! Nihat Genç tek mesajla Ekrem İmamoğlu'na dayak attı: Sömürgeci şirketlerin... Haberi Görüntüle

KRİZ VE BELİRSİZLİĞİ ERDOĞAN SONLANDIRDI

Koalisyon hükümeti ile büyük krizlerin meydana geldiği dönemin ardından Cumhurbaşkanı Erdoağan'ın başbakan olarak iktidara geldiği 2002 yılı Türkiye'nin dönüm noktası oldu. Erdoğan liderliğinde kurulan AK Parti, yüzde 34 oy oranı ile tek başına iktidara gelirken yirmi yıllık süreç içinde girdiği 14 seçim ve 3 referandumdan da başarı ile çıktı. 

Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı: Çok büyük bir afetle karşılaşabiliriz Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı: Çok büyük bir afetle karşılaşabiliriz Haberi Görüntüle

ALTILI MASA'NIN TEK VAADİ KOALİSYON

Büyük krizlerin ardından yaşanan 21 yıllık istikrar dönemi ile Türkiye'yi ekonomik, sosyal ve siyasal açıdan istikrarsızlığa ve belirsizliğe sürükleyen kooalisyonlar dönemi ise sona erdi. Altılı Masa ise Türkiye'ye yeniden koalisyon yani krizler ve belirsizlikler vadediyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading