Yandex Metrica
SON DAKİKA

28 Şubat'ın simge ismi de 'Kılıçdaroğlu' dedi: Türkiye onu krizlerle hatırlıyor

Yedili Masa'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i ziyaret etti. İsmi 28 Şubat sürecinde pek çok krizle anılan Sezer, çıkışta yaptığı kısa açıklamada Kılıçdaroğlu'na desteğini duyurdu.

Politika

23.01.2024, 20:39

Yedili Masa'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na 28 Şubat sürecinin simge isminden destek geldi. Kılıçdaroğlu'nun bugün ziyaret ettiği 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, CHP Lideri'nin adaylığını desteklediğini duyurarak kendisi için başarı dileğinde bulundu. 

Sezer'in Gölbaşı'ndaki konutunda gerçekleşen görüşme, yaklaşık 1 saat sürdü. Görüşmenin ardından Kılıçdaroğlu'nu aracına kadar uğurlayan Sezer, basın mensuplarının "Kılıçdaroğlu'nun adaylığını destekliyor musunuz?" sorusuna, "Evet" yanıtını verdi.

Ahmet Necdet Sezer, Kılıçdaroğlu için başarı dileğinde bulundu.

Murat Kurum'dan Ekrem İmamoğlu'na mal beyanı tepkisi: 50 milyon dolara... Haberi Görüntüle

'ÖZGÜRLÜKÇÜ LAİKLİK' DEYİP KOLTUĞA OTURDU

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in görev süresi dolmaya yaklaştığında dönemin Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer, Refah Partisi'nin kapatıldığı, Fazilet Partisi'nde başörtülü milletvekili Merve Kavakçı'nın ise örtüsüyle TBMM'ye girdi diye vatandaşlıktan atıldığı dönemde yaptığı 'kıvrak' bir açıklamayla dikkat çekmişti. 

Ahmet Necdet Sezer

Laikliğin jakoben ve yasakçı değil dinî özgürlüklere alan açacak şekilde yorumlanması gerektiğinden bahseden Sezer, o dönem Fazilet Partisi milletvekillerinin de desteğini almayı başardı ve Meclis, Başbakan Bülent Ecevit'in aday gösterdiği Sezer'i Türkiye'nin yeni cumhurbaşkanı seçti.

5 Mayıs 2000 tarihinde 10. Cumhurbaşkanı olarak Çankaya Köşkü'ne çıkmaya hak kazanan Sezer, koltuğa oturmasının ardından krizlerin odak noktasındaki isim oldu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı: Yılın ikinci yarısını işaret etti Haberi Görüntüle

BAŞBAKAN'A KİTAPÇIK FIRLATIP KRİZ ÇIKARDI

Sezer göreve geldikten 9 ay sonra Türkiye, tarihe 'Anayasa kitapçığı krizi' olarak geçecek kaosu yaşadı. 19 Şubat 2001 tarihli Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sırasında Sezer, Başbakan Bülent Ecevit'i önce azarladı, ardından üzerine Anayasa kitapçığı fırlattı. Araya girip Sezer'e "Nankör" diye bağıran Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan daha sonra Ecevit'le birlikte toplantıyı terk etti. 

Ahmet Necdet Sezer ve Bülent Ecevit

Dakikalar sonra basının karşısına geçen Ecevit, "Bir devlet krizi yaşanmaktadır" diyerek piyasaları altüst etti. Türkiye, yaşanan olay sonrası derin bir finansal krizin eşiğine girdi: Borsa ilk gün yüzde 14,6, üç gün içerisinde yüzde 29,3 değer kaybetti. Repo faizleri yüzde 760'a, birkaç gün sonra ise yüzde 7 bin 500'e fırladı. Merkez Bankası'ndan 7,6 milyar dolarlık döviz çıkışı oldu. Türkiye 2001 yılında yüzde 5,7 küçüldü, enflasyon ise yüzde 88'i aştı. 

Ekonominin en az yüzde 25 oranında küçüldüğü süreç, ABD'den Türkiye'yi yönetmek üzere gönderilmiş Kemal Derviş'in ipleri eline almasıyla sonuçlandı. 

CHP Eskişehir adayı Ayşe Ünlüce'den 'trafik' sorusuna akılalmaz yanıt Haberi Görüntüle

TERÖRİSTLERİ CEZAEVİNDEN ÇIKARDI 

Sezer'in adı güvenlik zafiyetine yol açan kararlarda da görüldü. Cezaevindeki pek çok terörist, Sezer'in onayıyla alınan af kararlarıyla serbest kaldı. Bunlardan biri DHKP-C elebaşılarından Hüseyin Fevzi Tekin'di. Salıverildikten sonra Yunanistan'a kaçan Tekin, 2015 yılında Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın Çağlayan Adliyesi'ndeki odasını basarak onu şehit eden teröristlere saldırı talimatını veren isimdi. 

Hüseyin Fevzi Tekin

2000-2007 yılları arasında Sezer tarafından affedilen 258 mahkûmdan 190'ı radikal sol terör örgütü mensuplarından oluşuyordu. Bu azılı teröristlerin 39'u DHKP-C, 28'i TKP-ML, 28'i TiKB, 25'i PKK, 19'u DEV-SOL, 17'si MLKP, 15'i THKP-C, 8'i DEV-YOL, 5'i TDP, 3'ü TKİP, 2'si TEKP ve 1 kişi ise DHP üyesiydi. 

Ahmet Necdet Sezer, 2007 yılında AK Parti'nin cumhurbaşkanı seçmesine direnenlerin de başında geliyordu. Tarihe E-Muhtıra olarak geçen 27 Nisan bildirisi ve Anayasa Mahkemesi'nin 367 icadı sonrasında AK Parti erken genel seçim kararı almış ve Sezer yeni hükümet kurulana, Meclis'te cumhurbaşkanı oylaması yapılana dek görevde kalmıştı. 

Terör örgütü üyelerini hapisten kurtaran ve Türkiye'ye cumhuriyet tarihinin en büyük krizini yaşatan Ahmet Necdet Sezer, "Market sırasında bekleyen cumhurbaşkanı", "Aracını kırmızı ışıkta durduran cumhurbaşkanı" gibi ifadelerle kendisini destekleyen kesimler tarafından hep parlatıldı. 

Ziyareti sırasında Kemal Kılıçdaroğlu'na Selin Sayek Böke ile Özgür Özel eşlik etti.

Sezer ve Kılıçdaroğlu'nun Türk örf ve adetlerine uygun(!) biçimde eve ayakkabıyla girmesi dikkat çekti. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading