Yandex Metrica
SON DAKİKA
Otomobil piyasasında radikal karar! Stokçuluk yapan bayilerin yetki belgeleri iptal edilecek

Otomobil piyasasında radikal karar! Stokçuluk yapan bayilerin yetki belgeleri iptal edilecek

Sıfır araç satışında tüketicilere aksesuar dayatan, araç olduğu halde satmayan veya takasta piyasanın altından fiyat veren yetkili satıcılara yönelik yeni yaptırımlar geldi.

Otomobil

23.01.2024, 20:50

Ticaret Bakanlığı’nın dün duyurduğu yönetmelik değişikliğine göre, bu tür faaliyetleri tespit edilen bayiler ‘stokçuluk’ suçundan aracın değerine göre araç başına 4.5 milyon lirayı bulan cezalar ödeyecek, ikinci el araç satış yetkisi 1 yıl süreyle iptal edilecek. Bakanlık faaliyetlerin devam etmesi halinde bayilik yetkisini iptal etmeyi de düşünüyor.

Duyan bayilere koştu! Hyundai i10'un satışları patladı! ÖTV'siz sıfır araç... Haberi Görüntüle

SATIŞ YETKİ BELGELERİ İPTAL EDİLECEK

Ticaret Bakanlığı, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkındaki Yönetmelik’te değişiklik yaptı. Dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklikle, yetki belgesinin hangi durumlarda iptal edileceğine ilişkin 9. maddede değişiklik yapıldı. Buna göre “İlk tescil motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetinde de bulunan işletmenin bu faaliyeti yürütürken satıştan kaçınması, taşıtın üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen satış fiyatının üzerinde fiyat talep etmesi, tüketiciyi aksesuar almaya veya takas yapmaya zorlaması ya da takas fiyatını piyasa fiyatının önemli ölçüde altında belirlemesi gibi ilk tescil motorlu kara taşıtına ulaşılmasını zorlaştırıcı faaliyette bulunması halinde” ikinci el satış yetki belgesinin 1 yıl süreyle iptal edileceği hükmü getirildi.

Duyan bayilere koştu! Hyundai i10'un satışları patladı! ÖTV'siz sıfır araç... Haberi Görüntüle

BU İLK UYARI

Edinilen bilgiye göre bakanlıkta, konuyla ilgili sosyal medyada dile getirilen şikâyetler ve yapılan resmi başvurular üzerine yaklaşık 1 ay önce bayi temsilcileriyle bir toplantı yapıldı. Toplantıda bayilere sıfır araç satış fiyatlarındaki fahiş artışlar, zorla aksesuar satışı, düşük fiyatlı takas zorlaması gibi davranışlarından duyulan rahatsızlık dile getirilerek, yönetmelik değişikliği hakkında bilgi verildi, uyarıların dikkate alınmaması halinde ikinci adım olarak bayilik yetkilerinin de iptal edilebileceği uyarısı yapıldı.

Yetkililer, son yıllarda Türkiye genelinde sıfır araç satan bayilerin neredeyse tamamının aynı zamanda ikinci el araç satışı yapmaya başladıklarını ve buradan elde ettikleri kazancın önemli bir meblağ tuttuğuna dikkat çekerek, “İlk uyarı olarak bu yetkilerini 1 yıl süreyle iptal düzenlemesi yaptık. Gerek duyarsak ikinci aşamada bayilik yetkilerini de iptal ederiz. Bu bayilerin bir diğer kazanç kapıları da yetkili servis olmaları. Dolayısıyla bu uyarımız dikkate alınmadığında diğer adımlar devreye girebilir” dedi.

Duyan bayilere koştu! Hyundai i10'un satışları patladı! ÖTV'siz sıfır araç... Haberi Görüntüle

CEZALAR 4.5 MİLYONU BULACAK

Yetkililer, dünkü düzenlemeye aykırı hareketlerin tespiti durumunda her bir araç için, satış fiyatına göre 4.5 milyon liraya varan miktarlarda Ceza kesileceğini de belirterek, “Müfettişlerin tespitleri doğrultusunda mesela bayi, 8 milyonluk bir araç satışında bu suçu işlemişse 4.5 milyon lira ceza kesilecek. 3 milyonluk bir diğer aracın satışında da aynı suç varsa onun için de ayrı bir ceza kesilecek. Yani tespit edilen her bir araç için ceza yazılacak” bilgisini verdiler.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading