banner2

Araç sahipleri buna dikkat: Trafik cezaları yeniden ayarlandı: Yayalara yol verin yoksa rekor ceza yiyebilirsiniz

Son yapılan güncellemelerle trafik cezaları için ödenmesi gereken fiyatlar arttırıldı. Kırmızı ışıkta geçmenin cezası 427 liradan, 951 liraya yükseldi. Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası ise 3 bin 674 liradan, 8 bin 190 TL'ye yükseldi. İşte kalem kalem trafik cezaları...

Otomobil 30.05.2023, 10:33 30.05.2023, 11:33
Abone ol
Araç sahipleri buna dikkat: Trafik cezaları yeniden ayarlandı: Yayalara yol verin yoksa rekor ceza yiyebilirsiniz

Yeniden Değerleme Oranı ile birlikte güncel trafik cezaları belli oldu. En yüksek ceza 20 bin 977 lira ile uyuşturucu ve uyarıcı madde etkisinde araç kullanmaya kesilecek. Aşırı hız, kemer takmama, kırmızı ışıkta geçme ve diğer tüm ceza miktarları haberimizde...

EMNİYET KEMERİ TAKMAMA CEZASI

Emniyet kemeri takmak trafik kazalarında can kayıplarının ve yaralanmaların yaşanmaması için alınabilecek en basit ve önemli tedbirlerden biri. Emniyet kemeri takmayan sürücülere ise 436 TL idari para cezası verilerek emniyet kemeri takma alışkanlığı kazandırılmaya çalışılıyor.

KIRMIZI IŞIKTA GEÇME CEZASI

Kırmızı ışıkta geçmek, trafik kurallarına aykırı bir davranıştır ve tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle, bu davranışın cezası para cezasıdır ve sürücüye ceza puanı verilir. Kırmızı ışıkta geçen sürücülere 951 TL idari para cezası uygulanır.

ALKOLLÜ ARAÇ KULLANMA CEZASI

Alkol, sürücülerin sinir sistemini etkileyip tepki süresini uzatarak trafik kazalarına sebep olabiliyor. Alkollü araç kullanırken ilk kez yakalananlara 4.064 TL idari para cezası verilir. Ayrıca araçları trafikten men edilir ve ehliyetlerine 6 ay el konulur. İkinci kez bu cezayı alanlar 5.096 TL öderler ve araçları yine trafikten men edilirken ehliyetlerine el konulan süre 2 yıla çıkar. Üçüncü kez alkollü araç kullanırken yakalananlara ise 8.190 TL para cezası uygulanır ve 6 aydan kısa olmamak kaydıyla hapis cezasına çarptırılabilirler. Ayrıca ehliyetlerine 5 yıl el konulur ve 5 yılın sonunda tekrar ehliyetlerini alabilmeleri için psikoteknik testten geçmeleri gerekir.

HIZ LİMİTİNİ AŞMA CEZASI

Trafikte can güvenliğini riske atmayıp tehlike anında fren mesafesini kısa tutmak amacıyla belirlenmiş hız limitlerine uymayan sürücülere de idari para cezası uygulanır. Hız limitini %10 ile %30 arasında aşan sürücülere 951 TL, %30 ile %50 arasında aşan sürücülere 1.979 TL, %50’den fazla aşan sürücülere ise 4.064 TL para cezası verilir.

CEP TELEFONU KULLANMA CEZASI

Araç kullanırken cep telefonuyla ilgilenmek dikkat dağınıklığına sebep olarak trafik kazalarının başlıca sebeplerinden biri haline gelebiliyor. Bu durumun önüne geçmek için seyir halindeyken cep telefonu kullanan veya telefonun ahizesini kullanarak görüşme yapan kişilere 951 TL idari para cezası uygulanıyor.

YAYAYA YOL VERMEME CEZASI

Sürücüler yaya geçitlerinde karşıdan karşıya geçmek isteyen yayalara yol vermek zorundadır. Bu kurala uymadığı tespit edilen sürücülere 1.917 TL idari para cezası uygulanır.

HATALI PARK CEZASI

Engelli vatandaşlarımız için ayrılmış park alanlarına veya okul, itfaiye, hastane gibi binaların giriş kapılarına park eden sürücülere yaya ve araç trafiğini aksatmaları sebebiyle 873 TL para cezası verilmekte.

EHLİYETSİZ ARAÇ KULLANMA CEZASI

Ehliyeti askıya alınmasına, hiç ehliyet almamasına veya ehliyetinin geçerlilik süresinin dolmasına rağmen otomobil kullandığı tespit edilen vatandaşlara 8.190 TL para cezası verilir. Aracı kullanan kişi aracın sahibi değilse aynı miktarda para cezası aracın sahibine de verilir. Ehliyet sınıfından farklı bir sınıfta motorlu taşıt kullanan kişilere ise 4.064 TL para cezası verilir. Eğer araç başkasına ait ise aracın sahibine de aynı miktarda cezai işlem uygulanır.

MUAYENESİ OLMAYAN ARAÇ KULLANMA CEZASI

Motorlu taşıt sahipleri, araçlarının trafikte güvenlik riski taşımadan yolculuk yapabildiklerini belgelendirmek zorunda. Bu sebeple belirli periyotlarla (otomobil ruhsatlı araçlar için 2 yıl) muayene istasyonlarına gidilerek gerekli testler yaptırılır. Muayenesi yaptırılmamış araçlar, kullanıldıkları tespit edildiği takdirde araç sahibine 951 TL idari para cezası verilir ve araç trafikten men edilir. Zorunlu trafik sigortası olmadan trafiğe çıkan araç sahiplerine ise 436 TL para cezası verilerek araçları trafikten men edilir.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!