Türkiye'den Akkuyu NGS’ye tedarik edeceği ekipmanı göndermeyen Siemens'e veto
Alman firması Siemens, Akkuyu Nükleer Santralı için Rosatom tarafından sipariş edilen ekipmanı Rusya’ya uygulanan yaptırımları gerekçe göstererek vermedi. Akkuyu NGS'de devam eden çalışmalar hakkında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Alman firması Siemens’in ekipmanı göndermek konusunda geç kaldığını ve yüzde 99 kullanılmayacağını belirtti.
Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom'un inşa ettiği Akkuyu NGS'de çalışmalar tüm hızıyla devam ederken Siemens’in ekipmanının konulacağı bina yıkıldı.
Dev projeye ilişkin hükümetler arası anlaşmaya göre ilk reaktörün 2025 yılının Nisan ayında devreye girmesi gerekiyordu. Ancak Kovid-19 pandemi dönemi, 2022 yılında başlayan ve ne zaman sona ereceği belli olmayan Rusya-Ukrayna savaşının getirdiği etkiler ve son olarak da Siemens’in ekipmanı zamanında vermemesi nedeniyle gecikme yaşanıyor. İlk reaktörün 2025’in sonunda devreye girmesi planlanıyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'dan konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalar geldi.
''ROSATOM’A MEKTUP GÖNDERDİLER''
Milliyet gazetesine konuşan Bakan Bayraktar, şunları kaydetti;
''Alman başbakanı İstanbul ziyaretinde Cumhurbaşkanımıza Siemens’in ekipmanı Türkiye’ye teslim edeceğini ifade etti. Akabinde Rosatom’a mektuplarını gönderdiler. Ama Rus tarafının buna yaklaşımı: Bunun için artık çok geç. Kritik eşik aşıldı ve biz Çin ekipmanına döndük. Siemens’in ekipmanının konulacağı bina yıkılıp Çin ekipmanı için farklı bir bina yapmaya başladılar. Sen “ben gönderiyorum” dediğinde, Siemens ekipmanı için tekrar yapması gerekiyor. Gecikme oldu ve Almanya ekipmanını yüzde 99 ihtimalle kullanmayacaklar.''
''ASGARİ NEZAKET GİRİŞİMİNDE BULUNMADILAR''
''Siemens, Bakanlık ile temasa geçti mi?'' sorusuna yanıt veren Bakan Bayraktar, ''Böyle bir temasta bulunmadı. Muhatabım Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck. Kendisiyle bu konuyu görüştüm. Siemens Türkiye’nin asgari nezaket gerektiren bir girişimde bulunmamasını da çok yadırgadığımı ifade ettim. Şunu da söyledim; bir tedarikçinin hassasiyetle üzerinde durması gereken husus bana göre güvenilirliktir, itibardır. Siparişi 2020’de alıyorsunuz. Parasını alıyor, ürünü üretiyorsunuz. Sonra “ben sana bunu vermiyorum” diyorsunuz. Ortada bir yaptırım süreci yok.'' dedi.
''YAPTIRIM UYGULAYAN BİR ĞÜLKE VAR''
''Rosatom Avrupa’yla, Amerika’yla iş yapıyor. Ona rağmen yaptırımdan bahsediyorlar. Kaldı ki yaptırımı en net uygulayan ülkelerden birisi Amerika.'' diyen Bakan bayraktar, şunları kaydetti;
''Trump’ın ilk başkanlığı döneminde İran’a yaptırım uyguladılar. Ama bütün dünyaya tedricen bunun yapılacağını söylediler. Çünkü siparişler alınmış, bağlantılar yapılmış olabilir. Bir geçiş süreci tanıyor. Geriye dönük yaptırım olabilir mi? 2020’de Ukrayna Savaşı yok, hiçbir şey yok.''
''NASIL GÜVENELİM, İKİ ETTİ''
Siemens’in güvenilirlik konusunda yanlış yaptığına dikkat çeken Bakan Bayraktar, ''Siemens’in yaptığı en önemli yanlış bana göre güvenilirlikle alakalı. Siemens’le TEİAŞ, birçok kurumumuz çalışıyor. En önemli türbin sağlayıcılarından bir tanesi o. Nasıl güvenebilirler? Güvenir misin? Kocaman bir soru işareti. Süreci yönetmeleri ayrı garabet ve kötü. Siemens Türkiye, 2017’de YEKA ihalesi aldı, rüzgarla alakalı. Güneş başarıyla oldu. Hem fabrika, hem Karapınar kuruldu. Benzer şey rüzgarda vardı. Siemens - Kalyon ortaklığı aldı. O proje de olmadı. O bir, burada geliyorsun iki. En hafif tabirle söylüyorum, bu güvenilir bir tedarikçi profiline uymayan bir şey.'' değerlendirmesinde bulundu.