• G.ALTIN

    4.328,25

  • DOLAR

    39,4386

  • EURO

    45,5930

  • BIST 100

    9.133,24

  • BITCOIN

    $104.756

Sosyal medyada yaş sınırı kaç olacak? Bakan Uraloğlu'ndan merak edilen soruya yanıt

Sosyal medyada yaş sınırı kaç olacak? Bakan Uraloğlu'ndan merak edilen soruya yanıt

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “13 yaş altına sosyal medya platformlarının yasaklanması konusunda henüz karar yok, tartışıyoruz. Benim kişisel yaklaşımım sosyal medyada yaş sınırının 16 olması” açıklamasında bulundu.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 13 yaş altı çocukların sosyal medya uygulamaları ve sosyal ağlara erişimini yasaklamaya yönelik düğmeye bastı. Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü Koruyucu ve Önleyici Hizmetler Daire Başkanı Eda Şirnevai ise TBMM ile 13 yaş altı çocukların akıllı telefon kullanımına sanır getirme yönünde ortak çalışma yürüttüklerini açıkladı. 

Konuyla ilgili Hürriyet gazetesinden Hande Fırat'a konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ''Sosyal medyada 16 yaş sınırı olmalı'' derken birçok detaydan bahsedip dikkat çeken mesajlar verdi.

SOSYAL MEDYADA YAŞ SINIRI KAÇ OLMALI?

''Takip oranımız dünya ortalaması üzerinde. Dünyada sosyal medyayı takipte 5. sıradayız.'' diyen Uraloğlu, şunları kaydetti;

''Dünyada sosyal medya platformlarında günlük vakit geçirme süresi 6.5 saat iken, Türkiye’de 7 saat. Sosyal medya platformlarında paylaşılan bilgi ve haberler gençler ile çocuklar tarafından teyit edilmeden doğru kabul ediliyor. 13 yaşın altındakilere sosyal medya platformlarının yasaklanması konusunda henüz kesin verilmiş bir karar yok. Tartışıyoruz. Kişisel yaklaşımım yaş sınırının 16 olması. Böyle bir yasak getireceksek, sosyal medya ve bazı oyun platformlarına belli bir yaş sınırı getirilmeli. Ancak bunlar kesinleşmiş değil, hem ilgili bakanlıklarla hem de ilgili kurum ve sivil toplum örgütleriyle yapılacak görüşmeler sonrasında netleşecek. Dijital okur yazarlık okullarımızda ders olarak da okutulmalı.”

ROBLOX VE DISCORD

Discord ve Roblox gibi portallar konusunda kendi yakınları dahil gençlerden de bilgi aldığını anlatan Bakan Uraloğlu, “Öncelikle yasak sonrası Türkiye’de temsilcisi bulunmayan bu platformlar bizimle temas kurdular. Hangi içeriklerden rahatsız olduğumuz konusunda görüşmeler başladı. Sanal kumar, şiddet, cinsel taciz ve istismar, akran zorbalığı gibi konuları gündeme getirdik. Özellikle sanal sohbet odalarında taciz ve bunun gerçek hayatta da uygulanması gibi konuları anlattık. Bu platformların zararsız oyun, yazılım ya da dil öğretimi gibi bölümlerinin açık olmasında sıkıntı yok. Görüşmelerimiz sürüyor. Ancak gereken adımları atar yani zararlı bölümleri kapatırlarsa, nasıl ki mahkeme kararı ile kapatıldılarsa yine mahkeme kararı ile açılabilirler.” ifadelerini kullandı.

''YERLİ PLATFORM DA OLMALI''

Güney Kore’nin kendi yerli sosyal platformunu örnek gösteren Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin de kendi yerli platformunu hayata geçirmesi gerektiğini ifade etti.

Bakan Uraloğlu, diğer platformlara engel olmayacağını belirtirken şu ifadeleri kullandı;

“Amacımız dünyadaki sosyal medya platformlarını engellemek değil. Ancak kendi yerli platformumuzu da kurmamız gerekiyor. Herhangi bir kriz anında ya da bant daraltmasında yerli ve milli platformun açık kalması önemli.”

Avatar
Recep KIYATSIL